Renault Clio 1.5 dCi 85 Dynamique Luxe (2006)

Renault Clio 1.5 dCi 85 Dynamique Luxe (2006)

UitvoeringClio 1.5 dCi 85 Dynamique Luxe
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2010

Eerste ervaringen

Hiervoor 1,5 jaar in een smart gereden (eerste auto) en zo'n 30.000 km afgelegd. Mede hierdoor werd het tijd voor een meer comfortabele auto.

Mijn volgende auto moest voldoen aan de volgende eisen:
- dieselmotor (vermogen > 70 pk)
- bouwjaar 2005/2006
- ruim
- comfortabel
- cruise control
- airconditioning/climate control

In eerste instantie vooral gekeken naar een Seat Ibiza en Volkswagen Polo. Deze auto's zijn alleen relatief duur en vaak karig uitgerust. Daarnaast is vooral de Volkswagen Polo vaak uitgerust met de 1.4 tdi 3-cilindermotor welke niet mijn voorkeur heeft.

Uiteindelijk ben ik de Renault Clio tegengekomen. Het betreft hier de 1.5 dCi met 85pk in één van de duurste uitvoeringen, de Dynamique Luxe. Auto is voorzien van onder andere:
- climate control
- cruise control
- Cabasse audiosysteem + cd-wisselaar + versterker

De ervaringen tot nu toe zijn zeer positief. Wat vooral opvalt is hoe stil de 1.5 dCi zijn werk doet. Alleen op hogere snelheden (130/140 km/u) wordt de motor wat luidruchtiger. Ook over de prestaties ben ik zeer tevreden. Auto is lekker vlot, ook met 4 personen + belading. Daarnaast is de auto zeer zuinig: normaal 5,1 L/100 km, op vakantie met volle belading 5,6 L/100 km. En dan doe ik niet mijn uiterste best om een zo laag mogelijk verbruik te halen.

Ook over de ruimte ben ik zeer te spreken. Zowel voor- als achterin meer dan voldoende ruimte. Ook de kofferbak is meer dan ruim genoeg. Daarnaast is de auto voorzien van voldoende en ruime opbergruimtes.

Minder positief vind ik de stoelen. Zeker op lange afstanden bieden de stoelen onvoldoende steun. Zelfs in mijn smart had ik hier geen last van. Ook mis ik een middenarmsteun.

Problemen hebben zich nog niet voorgedaan. Auto heeft bij 169.000 een onderhoudsbeurt gehad waarbij niets aan het licht is gekomen. Bij aanschaf zijn wel de aandrijfassen inclusief homokineten vervangen omdat deze trilden. Dit is nog vervangen op kosten van de vorige eigenaar (leasemaatschappij).

Update

Sinds het vorige verslag zijn er toch wat problemen opgetreden.
- Aircopomp maakt erg veel herrie; aan vervanging toe
- Zeker bij 120/130 km/h voel ik weer wat trillingen vanuit de aandrijflijn.

Groot onderhoud

Bij 189.000 km heeft de auto een grote onderhoudsbeurt gehad. Hierbij zijn toch wel wat zaken vervangen/gerepareerd. De keringen van de versnellingsbak waren lek, een veer van een van de aandrijfassen was gebroken en de aircopomp was echt aan vervanging toe.
Auto rijdt weer als nieuw en tevens is het verbruik gedaald met 0,2 liter/100 km. Dit komt waarschijnlijk door de nieuwe aircopomp.
Het enige onderhoud dat er nu nog aan zit te komen zijn de remschijven + remblokken.

APK

Twee weken geleden is de 200.000 km bereikt; eigenlijk zonder problemen. Binnenkort wordt wel de aircopomp opnieuw vervangen omdat deze wederom veel herrie maakt.

Afgelopen week is de auto APK gekeurd. Voor de APK mankeerde er niets aan de auto. Wel heb ik voor nieuwe remschijven + remblokken laten monteren omdat deze zo goed als versleten waren. Bij 189.000 km had ik dit al geconstateerd dus heb er toch nog zo'n 12.000 km mee kunnen rijden.

Verder nog steeds een hele fijne auto die probleemloos zijn werk doet.

Klein onderhoud

Gezien de kilometerstand was het bij 208.000 km tijd voor een kleine onderhoudsbeurt. Wat betreft het onderhoud is er niets bijzonders te melden; de olie is ververst en er zijn nieuwe filters gemonteerd. Wel begint de linker fusee slijtage te vertonen in de vorm van meer speling dan gebruikelijk. Aangezien dit bij een Clio betekent dat gelijk de hele draagarm vervangen moet worden, is dit een kostbare aangelegenheid. Het is dus even afwachten hoelang een en ander zich nog 'goed' houdt.

Auto heeft zich op de vakantie naar Zuid-Frankrijk ook goed gehouden; probleemloos 2.300 kilometer afgelegd. Tijdens de rit begonnen wel de remmen weer te piepen. Aangezien een aantal maanden geleden de schijven + blokken zijn vervangen, toch de blokken even laten vervangen door een ander merk (garantie).

Al met al nog steeds zeer tevreden met de auto.

7,5

PRIVATE LEASE Renault Clio