Porsche 944 S2 (1990) #2

Uitvoering944 S2
Bouwjaar1990
Jaar van aanschaf2026

Een nieuw begin

Bruut, rauw, spartaans, zwaar sturen, zwaar schakelen, stevige vering/demping, brullen en trillen. Je moet er van houden. Ik hou er van.

Sinds 2 weken in bezit van een prachtige, goed onderhouden 944-S2.

De vorige eigenaren hebben het vermogen wat opgekrikt. Uit de 3 liter 4 cilinders galopperen nu 220 paarden. Op 1280kg best leuk.

Nog te weinig km's om er verder iets over te zeggen, anders dan dat de wagen goed rijdt en qua onderhoud up to date is (motorrevisie, nieuwe lagers, dempers, uitlaat, rubbers, lak, interieur, etc, etc, etc).

We gaan het meemaken. Vooralsnog alleen de ondermaatse blaupunkt audio en speakers vervangen. Verder eerst maar eens rijden.

Puntjes op de i

Bijna de eerste duizend km er op zitten. De Porsche bevalt me prima. Ik stap elke keer met plezier in en met een glimlach uit.

In binnensteden heb je niks te zoeken met deze auto. Hij stuitert over de weg. Op B-wegen en snelwegen, daar hoort hij thuis en maakt grote stappen als je het gaspedaal wat vloert. De wagen is wel gevoelig voor dwars en langsriggels. Met 1 pink aan het stuur gaat niet lukken in deze auto. Mogelijk hebben de banden hier ook debet aan.

De wagen staat nu op 245/45 Continental Sport 2. Ik vind Continentals vreselijke banden. Veel te stug en rumoerig. Bij andere auto's altijd meteen laten vervangen voor soepele, stillere Goodyears, Michelins of Pirelli's.

Het verbruik is momenteel 1 op 10,5. Dat viel me een beetje tegen voor een auto met een gering frontaal oppervlak. Ik rij best door, maar ook goed anticiperend. Mijn vorige, eveneens 3 liter, Audi haalde met gemak 1:14. In de zomer zal het ongetwijfeld wat beter zijn.

In een poging meer pk's te krijgen heeft een vorige eigenaar de kat verwijderd. Dat is een slecht idee geweest. Een paar pk's erbij, maar je krijgt er een stinkende auto voor terug. Een 400 racekat lijkt me een prima alternatief. Dat zal tevens het (te) zware uitlaatgeluid verminderen.

Bij onderzoek naar de oorzaak van de uitlaatstank vond de garage een klein mankementje. Boven de uitlaat lekt uit een pakking bij een flens iets koelwater. Dat zorgt tevens voor een vreemd luchtje rond en soms in de auto. Dat gaan ze volgende week herstellen.

Voor de lol nog een veerpootbrug gelast en gemonteerd. Een wereld van verschil (not), maar deskundigen beweren betere stuureigenschappen. In ieder geval leuk om te maken en te monteren.

Ik ben een excuus verschuldigd aan Blaupunkt. De gemonteerde audio blijkt een modern systeem met retro-look. Het waren de minuscule Hertz luidsprekertjes die een mager geluid voortbrachten. Met een underseat-sub is het ontbrekende laag nu goed vertegenwoordigd en klinkt de set stukken beter.

Na volgende week gaat de Porsche voor een paar maanden de stalling in. Daarna op zoek naar een katalysator en.... betere banden.

Steeds beter

Na wat kleine aanpassing op gebied van geluidsisolatie past de auto me alweer veel beter.

Porsche deed in de jaren 90 weinig aan antidreun/geluidsisolatie.

Ik heb in de grotere hole ruimtes pritex aangebracht en neopreenband langs de achterklep. Weg irritante resonanties en windgeruis.

Mooie gelegenheid om de kokers van binnen te inspecteren. De bestuurderskant is brandschoon. De bijrijderskant kent lichte vliegroest. Tzt maar eens met gekookte lijnolie aan de gang. Het perfecte middel tegen roest.

Versnellingsbakolie bleek, volgens de uitgebreide boekhouding, bijna 20 jaar oud. Die was, ondanks dat er in die periode maar 80.000km mee gereden was, toch aardig verkleurd. Mooi dat dat ook weer geregeld is.

De katalysator is inmiddels ook binnen. Die wordt er over 2 weken ondergezet. Mooi traject zo. Heerlijke auto aan het worden.

Ik schuif het stallen van de auto steeds weer verder naar achteren... te leuk om mee te rijden.

Ontwerpfoutje getackled

Je zag ze vroeger wel rijden 924/944's met een doorgeroest gat in de balk onder de achterlichten.

Ik begrijp nu waarom. De beide slotvangers van de achterklep vallen buiten het dikke rubber waarmee de achterklep waterdicht sluit. Met wat gammele rubbertjes, die niet goed op elkaar aansluiten, heeft Porsche de boel waterdicht proberen te krijgen. Niet gelukt. Niet op deze manier.

Aan de achterklep zelf zit nog een soort rubber waterkeringsflapje dat totaal niet goed aansluit op het hoofdrubber. Zoals het origineel zit "hapt" deze zelfs regenwater dat voorbij komt en leidt het keurig naar de slotvangers!!

Vandaar dat Porsche zich kennelijk genoodzaakt zag om maar liefst 5 ontwateringsgaten in de laag liggende ruimtes te ponsen om binnengedrongen water af te voeren.

Ik heb bij vier 944's gezien dat hierdoor matige tot hevige roest ontstaan was door deze ontwerpfout van de rubbers.

Het binnengedrongen water druppelt op een balk onder de achterlichten, aan alle kanten de auto binnen. Zo komt het dus ook in de hole ruimte van de balk onder de achterlichten, waar na verloop tijd de gaten in vallen.

De aarding van de achterlichten zit ook op deze achterbalk. De onvermijdelijke roestvorming zorgt op termijn voor uitvallen/storingen in de achterlichten.

Oplossing voor nu: een rupsje transparante siliconenkit rond het gat van de slotvangers gelegd, tot aan en onder het rubber van de achterbak.

Deze een half uur laten drogen waardoor er een huid ontstaat op de siliconen. Vervolgens de klep gesloten, zodat de aanwezige rubbers de siliconenrups precies vormen en alles waterdicht afgesloten wordt.

Het zou wel eens kunnen dat hiermee een grote bron van ernstige roest en het voortijdig afschrijven van dit type Porsche is blootgelegd.

Waar een concern in kan falen zeg.

Superblij dat het mijn wagen niet meer kan beschadigen.

Zurück in die Heimat.

Net terug van een duizend km trip naar een Sporthotel in de Eifel. Heerlijke tijd gehad. Waar de 944 zeker toe bijdroeg.

Prachtig hoe deze "renwagen" zich door haarspeldbochten naar boven laat jagen. Na 36 jaar geeft het (weliswaar gereviseerde, nieuwe lagers, dempers, rubbers) onderstel geen krimp.

Op de autobahn even rustig op de 200+ gezet, hoe harder je gaat, hoe beter de wegligging. Hij is er voor gemaakt. Verder het grootste deel 130 op de nav gereden. Dat is 140 op de teller.

Het verbruik lag tijdens de Eifel roundtrip op 1:11. In Duitsland octaan 98 getankt voor 1.86 per liter...

Onderweg en in de dorpjes veel bekijks van duitse Herschaften. Zoveel zien ze de 944 daar kennelijk niet meer.

Oja, grappige reacties van jongelui hier in Nederland. Sommigen halen snel hun mobieltje te voorschijn om te filmen, steken hun duim op of roepen spontaan: "Oh, die is echt mooi!" als ik uitstap.

Zo zag ik een moeder, met 3 jarig zoontje aan de hand, langs een rij geparkeerde auto's lopen waar de 944 tussen stond. Het jochie keek wat om zich heen, totdat hij de 944 zag staan. Zijn ogen werden groot en moeder moest hem achterste voren meeslepen. Mannen en auto's, het zit er soms vroeg in.

Ik heb na een maand regelmatig gebruik en zo'n 2000 km gereden te hebben, het gevoel dat de auto soepeler rijdt, meer ingereden raakt. De afgelopen 10 jaar is er weinig mee gereden. Dat maakt een auto toch hokkerig om te rijden op de een of andere manier.

Komende week nog wat laatste dingetjes oppakken en dan op naar de zomer.

Weer een stukje beter

Eindelijk is de gescheurde flens waar koelvloeistof uit drupte vervangen. Straks de boel goed schoonspuiten, zodat dat weeïge luchtje snel verdwijnt.

De katalysator zit er ook onder. Dat scheelt precies de nare dreun die op de trommelvliezen werkte. Stationair en accelerend maakt de wagen nu een nette sonore brom. Bij constante snelheid verdwijnt deze mooi naar de achtergrond. Precies goed.

Tevens voor en achter 15 mm spacers laten monteren. Als het nodig is doe ik dat altijd zelf, maar in dit geval moesten de draadeinden in de naaf vervangen worden. Ik kreeg de centrale naafmoer met geen mogelijk los, dus klus voor de garage. De wielen vallen nu netjes in lijn met de carrosserie. Dat staat een stuk beter.

Als laatste een rondje uitlijnen. Op de snelweg was de auto een beetje zoekerig. Het uitlijnrapport bevestigde dat de voorwielen iets uit spoor stonden. -/-0.01 graad. Lijkt weinig, maar dat leidt onherroepelijk tot zoekerig gedrag en constante kleine stuurcorrecties. Hij staat nu op een keurige 0.1 graad toespoor. Als op rails.

Dit moet het voorlopig zijn aan onderhoud/verbeteringen. Eens kijken hoe we de zomer door komen met deze auto.

9,5