Peugeot 406 Familiale ST 2.0 HDI 110pk (2001)
Uitvoering | 406 Familiale ST 2.0 HDI 110pk |
Bouwjaar | 2001 |
Jaar van aanschaf | 2004 |
We wilden een grotere auto, liefst 7 persoons, maar geen mega MPV (te duur in gebruik, en overkill voor ons, gezien met 3 kinderen). Ik kwam uit op 1 van de weinige fabrikanten die nog een stationcar kunnen leveren met 3 banken, en waardat ook goedgekeurd is (dat is bij een later, niet fabrieks af, gemonteerd bankje zelden het geval).
De Peugeot rijdt in 1 woord geweldig. Wat een rust met zo"n diesel. Het is beslist geen auto die uitnodigt tot racen, maar je rijdt wel heel relaxed (te) hard. Het verbruik is alleszins redelijk, ca 1:16. De peugeot is met z"n 110 pk en ruim 1400 kilo iets trager dan de vorige auto, een (benzine)Megane met z"n 100pk en ruim 1000 kilo, maar rijdt veel rustiger, en is aanzienlijk stiller.
De radio speakers zijn niet veel soeps, maar goed, daar is mee te leven. Vanaf eind 2001 schijnt een (mooier bij de console passende) radio/cd-speler af fabriek er in te zitten, maar zo kan ik er ook prima mee leven.
Wel zijn de achtergordels voor een maxi-cosi maar net op lengte. Het gaat, maar het is krap; 10cm meer gordellengte had het vastmaken wel wat eenvoudiger gemaakt.
De deurrubbers (bij de dorpel) sneuvelen vrij snel. De pennetjes waar het rubber mee vast zit, zijn wat fragiel. Voor een paar cent is dat weer gerepareerd.
De peugeot is wel gevoelig voor trillingen bij de 120km/h. Pas na 3x balanceren was dit eruit (het waren nieuwe banden).
Verder bleek de intercooler iets olie te lekken, maar daar ik geen vermogensverlies merk (en de peugeot garage ook niet) laten we dit even zitten.
De koppeling grijpt soms wat raar aan (veel eerder dan normaal, en slipt langer). Dit lijkt alleen op te treden als de auto iets scheef staat. Wordt iets voor de volgende beurt (misschien). Ook moet bij 160000 de distributieriem vervangen worden. Dus hoewel er nog geen buitenissige kosten geweest zijn (los van de kleine beurt) komen wel wat stevigere (normale) kostenposten. Ik klaag dus niets als het zo blijft.