Peugeot 309 (1990)

Peugeot 309 (1990)
Peugeot 309 (1990)Peugeot 309 (1990)Peugeot 309 (1990)Peugeot 309 (1990)Peugeot 309 (1990)

Bouwjaar1990
Jaar van aanschaf2025

Van Japans naar Frans

Zoals elke autoliefhebber kijk je regelmatig of in mijn geval dagelijks op Marktplaats en dan kom je nog weleens wat leuks tegen. Naast Marktplaats houd ik ook af en toe in de gaten wat er bij onze zuiderburen te koop staat. Zo viel mijn oog op een Peugeot 309. Ik zal jullie in het eerste deel van deze review wat vertellen over de aankoop en over het inschrijvingsgedeelte.

Ik heb altijd al een zwak gehad voor oudere Citroëns en Peugeotjes. Eigenlijk was ik op zoek naar verstralers voor onder mijn 323 uit 87, maar toen liep ik tegen de advertentie van een Peugeot 309. Ik vond het een grappige verschijning, vooral door zijn opvallende uiterlijk. Een paar weken later opende ik opnieuw 2dehands.be en zag ik dat de 309 nog steeds te koop stond. Begrijp me niet verkeerd, mijn 323 was een uitstekend karretje. Japans, betrouwbaar en een leuke verschijning. Toch begon het weer te kriebelen, ik wilde graag een nieuw project. De Mazda was in mijn ogen namelijk zo goed als af. Uiteindelijk heb ik toch contact opgenomen met de eigenaar en ben ik gaan kijken.

De week erop reed ik naar België met het idee om alleen even te gaan kijken. Het uiterlijk van de auto was niet al te best. In 2013 had de auto een ongeluk gehad en de voorkant had nog niet de juiste kleur. Toch was ik over het algemeen positief. De 309 sprak me enorm aan en ik zag het wel zitten om de auto op te knappen en naar mijn eigen smaak te maken.

Kortom: de Mazda verkopen en de 309 naar Nederland halen. En zo gebeurde het. Tot mijn verbazing was er enorm veel interesse in de Mazda en binnen een paar dagen had ik hem al verkocht. Ergens wel jammer want met die auto ben ik voor het eerst op vriendenvakantie geweest en heb er een leuke periode mee achter de rug, maar het avontuur met de 309 zag ik absoluut zitten.

De inschrijving ging eigenlijk best goed. Aangezien de auto ouder is dan 17 jaar betaal je geen BPM. De 309 had 3 weken voordat ik hem aankocht nog een Belgische verkoopkeuring gehad die ook geld als Nederlandse APK. Ik heb de auto met een trailer opgehaald en daar stond die dan zonder platen op onze oprit. Ongeveer een week later kon ik in Roosendaal bij de RDW terecht voor de keuring. Met plezier naar Roosendaal gereden voor de keuring en alles was in orde. Daarna was het alleen nog wachten op de kentekenplaten.

Kentekenplaten zijn binnen! Dus gassen maar...

Een kleine week na de keuring kreeg ik de platen binnen dus ik kon eindelijk de weg op. Jammer van de nieuwe kentekenreeks, maar daar valt weinig aan te doen. De 309 staat sinds november ingeschreven in Nederland en gaat zijn leven verder onder het kenteken JLF-03-T. Ik ben er erg tevreden mee, al zijn er nog wat punten om aan te pakken. Zo lekt hij wat olie bij de kleppendekselpakking en heb ik het idee dat de rechter voorrem aanloopt. Dat laatste is waarschijnlijk een kwestie van goed schoonmaken.

Nu kan ik ook wat meer vertellen over de auto en het rijgedrag, sorry had dit eerder moeten doen. Het betreft een vroeg facelift model van de 309. Hij heeft namelijk nog de 1.3 simca motor met carburateur. Heel veel vermogen heb je dus niet maar rijbeleving is echt top. Er zit een ander uitlaatsysteem onder waardoor het net op een rally auto lijkt en met zijn verlaagd onderstel is het een leuke sportief sturende auto. Ik heb in de tussentijd veel over de 309 kunnen opzoeken, Ik ben nu de 4de eigenaar en heb regelmatig contact met de 2de eigenaar. Die heeft deze auto meer dan 10 jaar in bezit gehad en heb van hem de hele historie ontvangen.