Peugeot 307 Break XS Pack 1.6 16V (2004)

Peugeot 307 Break
Peugeot 307 BreakPeugeot 307 BreakPeugeot 307 BreakPeugeot 307 BreakPeugeot 307 BreakPeugeot 307 BreakPeugeot 307 BreakPeugeot 307 - interieurPeugeot 307 - interieur

Uitvoering307 Break XS Pack 1.6 16V
Bouwjaar2004
Jaar van aanschaf2008

De Corsa was een prima autotje voor erbij (review is in de loop de tijd op onverklaarbare wijze verdwenen) maar begon toch wat mankementen te vertonen. Op zoek naar wat anders dus. Omdat de leaseauto des huizes geen privé kilometers mag maken (ivm bijtelling) besloten dat we opzoek waren naar ’meer’ auto en al snel op de Peugeot 307 reeks uitgekomen. Via wat speurwerk op internet een mooi exemplaar gevonden in de buurt van Veenendaal, een Peugeot 307 Break 1.6 16V XS Pack.

Op het oog is de 307 een prima auto, gelukkig is deze nog van voor de gapende grill. De zwart metallic kleur staat hem prima, al zou de auto naar mijn smaak wel uitgerust moeten worden met aluminiumkleurige dakreling en handgrepen. Mijn moeder, die hoofdzakelijk met deze auto rijdt, vindt het ’audi-gehalte’ dan te hoog worden.

Van binnen is de auto leuk uitgerust met cruise control, elektrische spiegels, ramen etc, alles wat je in een auto wil hebben eigenlijk. Opvallen is dat de 307 van binnen vele malen ruimer zit dan de lease auto, de V50. Jammer genoeg is dit een Break en missen we hierdoor het grote glazen dak, dat zou een leuke aanvulling zijn geweest.

De prestaties van de 1.6 hebben me nog redelijk verrast, vlot meekomen met het verkeer kan prima terwijl de auto hiertoe eigenlijk niet uitnodigd. Het verbruik is logischerwijs wel hoger dan bij de Corsa, al scheelt het uiteindelijk niet eens zo heel veel. Tot nu toe gemiddeld 1 op 12 a 13 gereden. Schakelen gaat overigens wel op zn Frans met behoorlijk lange halen. Frans is het weggedrag ook zeker te noemen. Vergeleken met de Volvo glij je als het ware over drempels heen.

Al met al is het een goede keus geweest deze auto te kopen, hopelijk worden we in de nabije toekomst niet verrast door grote reparaties etc. Foto’s zullen binnenkort volgen.

*Update 03/06/2008*
De auto is nu enkele maanden in bezit, dus leek het me tijd voor een kleine update. In deze maanden is de auto voornamelijk gebruikt voor korte ritjes, maar begin mei hebben we de auto echt goed kunnen testen op een lange rit naar Zweden met vijf personen. Allereerst viel ons op dat de binnenruimte van de Peugeot groter is dan in de Volvo (bleek ook daadwerkelijk zo te zijn). Motorisch is het (zoals verwacht) allemaal wat minder, maar ondanks dat toch heerlijk met 140 op de cruise control kunnen rijden. Ondanks vijf personen (inclusief bagage) en de airco vol aan omdat het warm was haalden we bij een kruissnelheid van 140 km/h (met de nodige files tussendoor) toch een verbruik van ongeveer 1:13. Dit viel ons niet tegen.

Wat verder opvalt is dat het scherm van de boardcomputer tijdens warme zomerdagen praktisch onleesbaar is ivm pixeluitval. Bij koudere dagen, vooral als het minder zonnig is, lijkt er niks aan de hand. Ook is gebleken dat de auto toch behoorlijk zijwindgevoelig is, als is dat in vergelijking tot bijvoorbeeld de Volvo natuurlijk niet heel erg onverwachts. Ook zijn we (niet erg actief) aan het zoeken naar een goede mogelijkheid om op een nette manier parkeersensoren te laten installeren.

Al met al zijn we erg tevreden met deze aankoop, deze heeft ons nog niet op negatieve wijze verrast! Er is echter nog geen tijd geweest om foto’s te maken, deze zullen ter zijner tijd nog komen.

* Update 12-07-2008 *
De auto nu enkele maanden in bezit en geconcludeerd mag worden dat hij prima bevalt! De combinatie met de 1.6 liter motor maakt geen strepentrekker van het geheel, maar daar is mijn moeder ook absoluut niet naar op zoek. De wens om parkeersensoren in te laten bouwen is inmiddels afgezwakt, eenmaal gewend aan de auto is de lengte ervan prima in te schatten. Gelukkig ook geen problemen gehad, afgezien van de kleine kinderziektes (laten we het daar maar op houden) die hierboven genoemd zijn.

Geen problemen tot nu toe, auto is met een beurt afgeleverd waarbij nieuwe banden zijn geleverd.