Peugeot 206 X-Design 1.1 (2005)

autoreview

Peugeot 206
Peugeot 206Peugeot 206Peugeot 206Peugeot 206Peugeot 206Peugeot 206Peugeot 206 - interieurPeugeot 206 - interieur

Signalement

Uitvoering206 X-Design 1.1
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2005
Jaar van aanschaf2008
KM-stand bij aanschaf60.000 km
KM-stand laatst130.000 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Ervaringen met 206

  • 130.000 km

In 2008 was vrouwlief toe aan een nieuwe auto. De roestduivel had zich meester gemaakt van de Ford Fiesta en met het oog op de te rijden kilometers besloten we om de Fiesta in te ruilen.

De keuze was erg eenvoudig: ze wilde altijd al een Peugeot 206 hebben. Om het eender met welk argument ik ook kwam, het zou echt een Peugeot 206 worden. De zoektocht naar een relatief jonge gebruikte 206 binnen budget, het liefst met niet zo heel veel kilometers, werd ingezet.

Gelukkig zijn er een hoop gebruikte Peugeots 206 te vinden. Voor mij stond echter vast dat het er een van na de facelift moest worden. Deze zijn doorgaans toch wat betrouwbaarder dan van voor de facelift.

Na enige tijd zoeken vonden we een exemplaar die aan onze eisen voldeed. Het was een brandweerrode 206 1.1 X-Design uit 2005, met net geen 60.000km op de teller. De X-Design is een relatief kale versie van de 206, met alleen centrale deurvergrendeling en elektrische ramen voor als luxe. Aan het interieur is wel te merken dat de 206 niet meer de jongste is. De gebruikte materialen zijn over het algemeen erg hard. Ook is, na 130.000km/6 jaar het interieur niet vrij van rammeltjes en kraakjes, wat vooral op slechter wegdek of klinkerwegen te merken is. Wat bediening betreft zit de 206 goed in elkaar. Alles zit op de plaats waar je het zou verwachten, op 1 ding na: de bediening van de electrische ramen. Wie ooit bedacht heeft om dat bij de handrem te plaatsen, moet zich nog maar eens achter z'n oren gaan krabben.

De binnenruimte laat op zich niet veel te wensen over. De stoelen bieden voldoende steun en de bestuurdersstoel is goed naar wens in te stellen. Achterin is het allemaal wat krapper. Zeker als er wat langere mensen voorin zitten wil men achterin nog wel eens met de benen in het gedrang komen. De hoofdruimte achterin is dan wel weer goed. Daarnaast zijn er in de 206 veel vakjes te vinden voor allerhande klein grut: in de portieren, bij de versnellingspook en boven op het dashboard bevinden zich vakken.

Wat betreft het rijden is er echter niets mis met de 206. Het weggedrag is zoals je mag verwachten van een hedendaagse auto en je kan er nog verrassend hard mee door de bocht. De besturing is wel wat vaag en gevoelloos, voornamelijk veroorzaakt door het lichte sturen van de 206. Hierdoor mist de auto wat scherpte. De 206 is wel wat stug afgeveerd, als is het niet hinderlijk. Korte oneffenheden echter zijn vrij goed voelbaar. Ook het geluidsniveau in de auto is vrij hoog, voornamelijk veroorzaakt door overdadig aanwezig bandengeruis.

De motor is zoals gezegd een 1.1 en dat is echt een motor van de oude stempel. Er zitten geen fratsen op zoals turbo's, variable kleptiming of weet ik wat nog meer. Het is gewoon een simpele atmosferische motor met 2 kleppen per cilinder, maar wel een die zijn sporen ruimschoots verdiend heeft. Met zijn 60pk/94Nm is het geen krachtpatser. Toch heb je, dankzij de korte bakoverbrengingen, niet het gevoel dat je in een extreem langzame auto zit. De motor is zelfs erg soepel te noemen. Het is uiteraard geen strepentrekker, maar je kan goed meekomen met het overige verkeer. Ook op de snelweg kun je goed meekomen, al merk je wel dat de koek boven de 130km/u echt op is. Toch doen de (tussen)acceleratietijden volgens de AW Autotest niet onder voor b.v. een Volkswagen Polo 1.2 Bluemotion. Dat komt voornamelijk door het lage gewicht van de 206. De versnellingsbak is van een andere (Franse?) slag. In principe doet hij zijn werk naar behoren, maar hij komt nogal hakerig over. Vooral als de bak koud is, is er soms wat overtuigingskracht voor nodig om hem (met name terug) te schakelen.

Wat kosten betreft is de 206 relatief goedkoop. Door het lage gewicht blijft de wegbelasting ook redelijk beperkt. En als je er rustig mee rijdt is 1 op 16,5/17 te doen. Bij normaal rijgedrag blijft het verbruik echter steken op 1 op 15,5/16

Al met al is de 206 is zeker geen verkeerde auto om in te rijden, al kun je wel merken dat hij op leeftijd begint te komen.

Problemen

  • 130.000 km

Ondanks dat ik met opzet voor een 206 van na de facelift ben gegaan, heb ik er toch wel een paar problemen mee gehad. Vooropgesteld: hij heeft mij of mijn vrouw nog geen enkele keer echt laten staan.

Door wat later een kapotte injector (cil. 4) bleek te zijn, liep de motor soms zomaar ineens op 3 poten. Meestal gebeurde dit als het buiten kouder begon te worden en de motor ook koud was. Hij is echter geen enkele keer volledig stil gevallen, al vergt het wel wat geduld en moeite om de 206 in noodloop op 3 cilinders naar een parkeerplaats te sturen. Dit probleem deed zich voor het eerst voor bij 70.000km. Eenmaal bij de garage was er echter niets meer aan de hand en liep de motor weer als een zonnetje. Men heeft er toen voor de zekerheid nieuwe software ingeladen.

De volgende winter kwam het echter weer terug. Eenmaal bij de garage liep de auto weer als een zonnetje. Men had het vermoeden dat het aan de bobinemodule lag, welke ik toen zelf vervangen heb. Ook toen leek het probleem weg te zijn, maar het kwam vrij snel weer terug. Het probleem was toen echter blijvend, waarna de garage er achter kwam dat het aan de injector van de 4e cilinder lag. Sindsdien is het probleem niet meer opgetreden.

Bij 95.000km viel het me op dat het koelvloeistofpijl erg laag stond. Dus bijvullen en regelmatig controleren. Twee dagen later: expansievat leeg. Na even rondkijken viel het me al meteen op dat de radiator lek was, waarschijnlijk door steenslag. Deze heb ik zelf vervangen.

Bij 130.000 bleek de fuseekogel aan de rechterzijde speling te vertonen. Hiervoor moest de hele draagarm vervangen worden. Ook bleek de homokineethoes aan de linkerzijde gescheurd te zijn.

Daarnaast nog wat kleine ergernissen van de 206:
- De H7 koplampen gaan regelmatig kapot. En je kan er vergis op innemen dat als er een gaat, de andere niet veel later gaat. Soms gaan ze zelfs beide tegelijk... en daar sta je dan midden in de nacht... Sindsdien heb ik standaard 2 lampen in de auto liggen en vrouwlief een snelcursus koplampvervangen gegeven
- Een vreemd gevalletje Franse electronica: als de stadslichten branden, dan werkt om een of andere vage reden de claxon niet?!
- De motor heeft de neiging om wat te stotteren tussen 2000tpm en 3000tpm

7,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.