Opel Zafira 1.9 CDTi 120pk Essentia (2008)

autoreview

Opel Zafira
Opel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel Zafira - interieurOpel Zafira - interieurOpel Zafira - interieurOpel Zafira - interieur

Signalement

UitvoeringZafira 1.9 CDTi 120pk Essentia
Versnellingen6, Handgeschakeld
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2008
KM-stand bij aanschaf7 km
KM-stand laatst252.000 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

afscheid van een degelijke auto

  • 252.000 km

De Zafira B is een betrouwbare wagen gebleken na ruim
9 jaar werd deze omgeruild voor een gefacelifte Zafira C (zie afzonderlijke review).
De zevenzitter is zeer functioneel als busje als bestel- en of verhuiswagen of in het dagelijks gebruik en als reiswagen. Wat je ook maar wil, ie deed het allemaal. Voor functionaliteit heef ik 5 sterren.

In vergelijking met de Zafira A 2,0 dti is deze versie heel wat stiller, krachtiger en ook zachter geveerd. De laadruimte is ongeveer dezelfde. De zithouding is prima, langere ritten zijn geen probleem.
De Zafira A was nogal luidruchtig boven de 120 km/h, deze versie rijdt heel wat comfortabeler.

Het is reeds in meerdere reviews beschreven dat het Fiat motorblok zeer sterk is, enkel de toestellen rond dit blok zijn breekbaarder.
Zo is er de beruchte M32 versnellingsbak, ik heb er geen problemen mee gehad. De versies gebouwd voor 2008 hadden er meer problemen mee.
Ik heb op 200 k de transmissie olie laten verversen, omdat bij kouder weer het schakelen moeilijker ging. Voornamelijk de 1ste versnelling schakelde stroef, met de olie verversing ging het beter.
Het vliegwiel : geen problemen te melden, de koppeling was bij 250 k nog niet versleten.

De starter : er zijn er 3 in gemonteerd geweest. Ieder keer in garantie. De laatste heeft het 150 k uitgehouden.
Dit gebeurde iedere keer zonder dat afslepen, het geluid van de stervende starter was voor mij het signaal om de garage te gaan bezoeken.


De alternator : geen problemen mee gehad. Op 240 k heb ik de regelaar even afgenomen en de sleepcontacten hadden nog 6 mm over. Dus deze kon nog tot 300 k verder draaien. Deze was uitgerust met een Bosh type, opnieuw denk ik dat Opel pas Bosh is gaan gebruiken na 2008 en na vele onder garantie vervangingen.

De emissie toestellen: na 220 k kreeg ik een alarm , de motor gaat in noodloop en na 30 km is het gedaan. Afslepen en een dure herstelling van 1200 Euro. De egr klep werd vervangen en de verstopte roetfilter werd uitgebrand door de dealer. Gelukkig gebeurde dit niet op vakantie, de herstelling duurde 10 dagen....
De regeneratie van het roetfilter leidt tot een tijdelijk groter verbruik, er is geen aanduiding dat er geregenereerd wordt. Men kan het enkel horen aan een ander motor geluid, dit is een nadeel omdat men soms de motor uitschakelt tijdens dit proces terwijl dit niet aangeraden is.
Ik meen dat dit de oorzaak van de verstopte filter is. Wanneer ik het door had dat de filter uitgebrand werd, dan schakelde ik een versnelling lager om een hoger toerental te hebben. Dit proces gebeurd rond de 3 a 5 k, er was geen regelmaat te herkennen.

Voor de rest valt er niet zoveel te melden, de auto werd door de dealer onderhouden zoals het boekje voorschrijft zoals de distributieriem bij 150 k, remmen, banden , .... .

In garantie is de achterklep herspoten geweest wegens 'roestpuisten', m.n. roest van onder de verflaag.

De achterste banden gaan zeer lang mee, en gaan op de duur beginnen 'cuppen' dit maakt een enerverend geluid.
Men denkt eerst aan een versleten wiellager, maar het is het rol geluid van de achterste banden. Tijdig verwisselen van A naar V is dus nodig,, ik deed dit om de 30 k.
Bij 200 k had ik Michelin Crossclimate 4 seizoensbanden met Berg en Snee symbool gemonteerd, een aanrader zowel in zomer- als in winterweer.

Het verbruik is 6 a 6,5 l/100 km over gans de levensduur.
Bij 115 km/h rijdt men het zuinigst.

De Zaf B kon dus gerust nog 100k verder bollen, maar wegens economische reden werd deze vervangen.




4,0
  • Betrouwbaarheid
    3
  • Prestaties
    4
  • Comfort
    4
  • Kosten
    5
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (1)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens