Opel Zafira (2005) - Test
Vijf sterren Zafira
Vijf sterren haalde de nieuwe Opel Zafira in de EuroNCAP-crashtest. Hij scoort dus goed op veiligheid. Niet alleen passief, maar ook actief. Daar heeft hij een heel stel elektronische systemen voor in huis. Maar het sterkste scoort de Zafira misschien toch steeds met het Flex-7-stoelsysyeem, waarmee je hem in enkele seconden kunt verbouwen van twee- tot zevenzitter.
"De nieuwe Zafira ziet er dynamisch uit en is onmiskenbaar verwant aan de Astra, waarvan het lijnenspel werd vertaald naar het formaat van een compacte MPV. Het design van de voorpartij was eigenlijk de grootste uitdaging, omdat we ons imago van een progressief en dynamisch merk wilden behouden en tegelijk wilden voldoen aan de steeds strengere regels voor de bescherming van voetgangers. We zijn trots op het resultaat. Voor mij verpersoonlijkt de Zafira het 'nieuwe gezicht' van de compacte MPV's", zegt Bryan Nesbitt, Executive Design van General Motors Europe. Dat de Zafira verwant is aan de Astra, is hem inderdaad goed aan te zien. Wat je niet ziet, is dat hij voldoet aan de nieuwe Europese richtlijnen voor voetgangersbescherming die gelden voor alle nieuwe auto's die vanaf 1 oktober 2005 op de markt komen. Maar meegevende delen rond de bumper, de koplampen, de motorkap en de wielkasten zorgen ervoor dat een voetganger bij een ongeval minder kans loopt gewond te raken. En als hij of zij toch kwetsuren oploopt, zouden die minder ernstig moeten zijn.
Het duurde wel even voor Opel ook van de partij was, toen de midi-MPV populair werd. Maar nadat de Zafira in 1999 was verschenen, veroverde hij snel terrein. Zo werd hij in Duitsland meteen eerste in z'n klasse. Ook in Nederland blies hij een stevig partijtje mee. Bij ons hebben zo'n 65.000 Zafira's van de eerste generatie een koper gevonden. Het belangrijkste kenmerk van een MPV is wel dat je de ruimte in het interieur op veel manieren kunt indelen en er allerlei combinaties van het aantal zitplaatsen en de hoeveelheid bagageruimte mogelijk zijn. Om een zo groot mogelijke laadruimte te krijgen, kunnen meestal de stoelen van de tweede zitrij verwijderd worden. Dan moet je die ergens opbergen en heb je ze niet bij je als de auto is uitgeladen en je de verhuisploeg misschien mee terug zou willen nemen. Opel kwam met iets anders. De Zafira kreeg het Flex7-stoelsysteem mee. Dit systeem biedt zitplaatsen voor maximaal zeven personen en heeft als voordeel dat het zitmeubilair altijd aan boord blijft. De tweede zitrij van de Zafira bestaat uit een bank; de derde word gevormd door twee stoelen die je uit de bodem van de laadruimte omhoog kunt halen. Heb je een zo groot mogelijke laadvloer nodig, dan blijven de achterste twee stoelen onder de bodem en gaat de zitting van de achterbank omhoog, waarna je de samengevouwen bank tegen de rugleuningen van de voorstoelen aan kunt schuiven. Het spreekt eigenlijk vanzelf dat we dit handige systeem ook in de Zafira van de tweede generatie weer tegen komen. Met dat verschil dat de verstelbaarheid van de tweede zitrij en de hoofdsteunen is verbeterd. Wil je de mogelijkheid hebben echt lange voorwerpen – tot 2,71 m lengte – mee te nemen, dan bestel je de Zafira met een passagiersstoel met neerklapbare rugleuning; die ook dienst kan doen als tafeltje. Bij de modelwisseling bleef de indeling van het interieur gelijk, maar er is wel op veel punten ruimte gewonnen. Zo ging de schouderruimte op de eerste en twee zitrij erop vooruit en kunnen alle inzittenden profiteren van wat meer hoofdruimte. Ook is er meer plaats voor bagage. De 'standaard' bagageruimte – met plaats voor vijf personen en de achterbank in z'n 'gewone' stand – nam toe van 600 naar 645 liter en het maximale volume van de laadruimte steeg van 1.700 naar 1.820 liter. Al naar gelang de uitvoering zijn er in de Zafira ook nog dertig opbergvakken te vinden.
Sportswitch
Behalve door het Flex7-stoelsysteem onderscheidde de Zafira zich ook van z'n concurrenten, door de zitpositie voorin. Natuurlijk zit je ook in deze MPV van Opel wel wat hoger, waardoor je een beter zicht op het verkeer voor je hebt, maar de zitpositie komt meer in de buurt van die van een 'gewone' personenauto. Toch heeft de Zafira van de tweede generatie een trekje overgenomen dat we bij veel MPV's tegen komen; de versnellingspook – of de keuzehendel van de automatische transmissie – staat niet meer op de grond. Hij is nu wat hoger geplaatst en bevindt zich onderaan de middenconsole. De ruimte die door de verhuizing van de pook vrijkwam, is gebruikt om de nieuwe Zafira een U-vormige handrem te geven. Doordat je als chauffeur van de Zafira niet zo 'op de bok' zit, voelt de midi-MPV van Opel bij het rijden ook meer als, bijvoorbeeld, een Astra aan. In bochten heb je nauwelijks last van een overhellende carrosserie. Het relatief lage zwaartepunt van de Zafira speelt daarbij een rol. Voor nog meer stabiliteit zorgt het als optie leverbare IDSPlus-chassis met elektronisch gestuurde dempers, waarvan de werking zo goed mogelijk wordt aangepast aan de wegomstandigheden, de bewegingen van de auto en de rijstijl van de bestuurder. Het Interactive Driving System (IDS) – zonder Plus – dat we al kennen van de jongste Astra, is standaard op elke Zafira. Het zorgt ervoor dat een aantal elektronisch met elkaar verbonden rijhulpsystemen voor een optimaal resultaat samenwerken. We hebben het dan over ABS met een remhulpsysteem, ESP met onderstuurcontrole, tractiecontrole en een systeem dat probleemloos remmen in bochten mogelijk maakt. Met al die elektronische systemen waar de Zafira gebruik van maakt, is het niet vreemd dat Opel hem uitrust met elektrohydraulische stuurbekrachtiging. De mate waarin die bekrachtiging de chauffeur helpt, is variabel, maar in ieder geval neemt hij hem niet te véél werk uit handen. Voor de actieve rijder is er een straffer afgestemd IDS-sportchassis in het programma, inclusief Sportswitch waarmee je met één druk op een knop de Zafira directer op stuurbewegingen en op bewegingen van het gaspedaal kunt laten reageren. En nu we het toch over sturen hebben: meesturende koplampen zijn als optie leverbaar. Schakelen? Als de midi-MPV een handbak heeft, gaat de pook strak en met een beetje weerwerk door het schakelpatroon. Heeft hij automatische transmissie, dan reageert die alert en zo goed als zonder schakelschokjes.
Elektronische sleutel
In de EuroNCAP-crashtest haalde de Zafira de maximale score van vijf sterren voor de bescherming van de inzittenden. Het kan dan ook niet anders of de wagen is goed voorzien van airbags. Om te beginnen natuurlijk airbags vóór, maar ook zijairbags voor bestuurder en bijrijder en hoofdairbags voor de voorstoelen en de buitenste stoelen op de tweede zitrij. En er zijn meer veiligheidsvoorzieningen in het interieur te vinden. Hoofdsteunen – op de voorstoelen – die bij een kop-staartbotsing whiplash tegengaan. En wegklappende pedalen, om bij een frontale aanrijding de voeten en onderbenen van de bestuurder te beschermen.
Kopers van de Zafira van de tweede generatie kunnen kiezen uit vier benzinemotoren en drie diesels. De diesels krijgen standaard een onderhoudsvrij partikelfilter mee.
Als nieuw technisch 'snufje' is er de als optie leverbare elektronische 'sleutel' die je nergens in hoeft te steken. Als je hem bij je hebt, ontgrendelen de deuren automatisch en start je de auto met een startknop.
De nieuwe Zafira is van nu af te bestellen. De eerste wagens worden in augustus afgeleverd.
Hete herfst
In het najaar zal een OPC-versie aan het nieuwe Zafira-programma worden toegevoegd. De nieuwe Zafira OPC krijgt een 2,0-liter turbomotor met een vermogen van 176 kW/240 pk en een koppel van 320 newtonmeter. Hij geeft de sportieve Zafira een topsnelheid van 231 km/h en laat hem in 7,8 seconden van nul naar honderd spurten. Als schoeisel krijgt de Zafira OPC banden met de maat 225/45R18, gemonteerd op 18-inch lichtmetalen velgen. Voor een sportieve uitstraling zorgen ook: een honingraat grille; geprononceerde sideskirts en een dubbele uitlaat met trapeziumvormige eindpijpen.
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Opel Zafira 1.6 CNG Cosmo (2007)

Opel Zafira OPC (2007)

Test: Honda FR-V - Opel Zafira - Citroën C4 Picasso - Renault Scénic - Toyota Corolla Verso

Opel Zafira 1.9 CDTi 120pk Cosmo (2006)

Test: Citroën Grand C4 Picasso - Renault Grand Scénic - Opel Zafira
