Opel Corsa 1.2-16V Comfort (2002)
| Uitvoering | Corsa 1.2-16V Comfort |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2002 |
| Jaar van aanschaf | 2009 |
| KM-stand bij aanschaf | 75.500 km |
| KM-stand laatst | 90.000 km |
Deze Corsa is mijn eerste auto, dus veel vergelijkingsmateriaal heb ik niet. Na tien maanden en 6500 kilometers geeft deze ruim 7 jaar oude Corsa, tevens mijn allereerste auto, me nog steeds bij elke rit comfort, vertrouwen, maar vooral enorm veel rijplezier. Elke rit is voor mij een genot. Sleutel omdraaien, twee handen op het stuur en ik word helemaal 1 met de Corsa.
Opvallend is de lichte besturing. Voor veel autobestuurders een minpunt, maar ik vind het prettig. Op de grote weg is deze auto stabiel genoeg, maar het geluid van de motor is toch redelijk aanwezig. Desondank kun je prima communiceren met je passagiers, of naar de radio luisteren. De fabriek geeft deze Corsa 170 kilometer per uur als topsnelheid. Ik heb een keer de 165 gehaald en zelfs dan deed de wegligging en controle niet tekort.
In de auto's die ik reed voor de aanschaf van mijn Corsa (leswagen, auto van familieleden e.d.), liet ik altijd wel eens de motor afslaan. Te veel gas, koppeling te snel omhoog, je kent het wel. Bij mijn Corsa heb ik dit echter nooit gehad. Al bij de proefrit ging het optrekken uitermate soepel en prettig.
Alle Corsa's bevatten motoren van het door General Motors ontwikkelde Ecotec. Onder de motorkap van mijn Corsa bevindt zich de 1.2 liter met 16 kleppen voor vier cilinders.
Een 1.2-liter motor is nou eenmaal niet een van de sterkste en dat merk je weleens bij het op trekken voor een stoplicht. Op dat soort momenten geeft het hebben van 1.2 liter soms een beetje teleurstellend gevoel, vooral als (grotere) auto's je in gaan halen, maar eenmaal in de derde versnelling gedraagt de Corsa zich als een pittig beestje en ben je de lichte teleurstelling allang weer vergeten.
Al met al ben ik dik tevreden over het interieur. Voor een 3-deurs hatchback is de Corsa erg ruim, comfortabel en het oogt, ondanks dat de Corsa een relatief goedkoop model is, niet goedkoop.
De strakke uitstraling van het interieur maakt het rijden een prettige ervaring.
- Dashboard
Oogt strak en prima afgewerkt. Ondanks dat hij compleet van plastic is, heeft het absoluut geen goedkope uitstraling. Exact hetzelfde dashboard is ook te vinden in de (veel duurdere) Opel TIGRA.
Het dashboard in mijn Corsa is geheel zwart en dat gaat na verloop van tijd toch een beetje vervelen.
Niet elke Corsa heeft dit, want ze zijn er ook die bijvoorbeeld een witte radioconsole hebben.
Ik zou het bijvoorbeeld erg mooi vinden als onder andere de blowers, radio en het handschoenenkastje een andere kleur zouden hebben. Dat geeft het dashboard toch een wat gezelligere sfeer.
- Stoelen
Auto's van Duitse afkomst staan bekend om hun stevige stoelen en dat geldt ook voor deze Corsa. Persoonlijk hou ik er niet van autostoelen waar je te veel inzakt. Het moet voor mij hard zijn maar ook comfortabel en dat is precies wat deze stoelen bieden. Ze zitten erg lekker, zijn in hoogte verstelbaar en de afwerking van het stof is prima. Bij lange ritten verliezen de stoelen geen comfort.
Wat ik in de Corsa-modellen toch wel erg mis, is de optie van lederen stoelen.
- Meters
De snelheids- en toerenmeter zijn goed afleesbaar en bevatten niet teveel toetsers en bellen. Dit is idem voor de brandstof- en koelwatertemperatuurmeter. De kilometerteller (en de dagteller) zijn digitaal weergegeven. De sterkte van de dashboardverlichting is handmatig in te stellen.
- Stuurwiel
Groot pluspunt is het stuurwiel. Goede grip, niet te groot, niet te klein.
Mijn Corsa heeft de plastic versie (ze zijn er ook met leer) en bevat 6 knoppen voor de audio-bediening. De knoppen zitten absoluut niet in de weg en het gebruik ervan is handig. Aan beide kanten van het stuurwiel bevinden zich de claxonknoppen.
- Brillendoos
Ondanks dat ik er geen gebruik van maak, vind ik de aanwezigheid van een brillendoos boven de bestuurdersdeur een erg leuk en handig ding. Deze zou bijvoorbeeld ook gebruikt kunnen worden voor het opbergen van kleine spullen.
- Audio
Mijn Corsa heeft een ingebouwde radio/CD-speler. Deze is prettig in gebruik en is ook tijdens het rijden makkelijk te bedienen. Het zoeken naar een nieuwe radiozender is met een druk om de knop in werking te stellen, maar dit kan uiteraard ook vanaf het stuurwiel. Het geluid is prima, maar niet indrukwekkend.
- Digitaal display
In het midden van het dashboard bevindt zich een digitaal scherm dat de datum, tijd, huidige radiozender en buitentemperatuur weergeeft. Erg handig.
- Handschoenenkastje
Het handschoenenkastje is ruim en heeft als leuk detail dat er een bekerhouder en een pennenhouder in zit. Laatst genoemde is prettig en handig (vaak heb je geen pen als je er een moet hebben!).
Ik mis echter een lampje in het kastje. Ik vind dat dit gewoon hoort bij een auto in deze klasse.
- Versnellingspook
In het begin was ik niet zo gecharmeerd van de groots aangegeven cijfers op de versnellingspook, maar hierin is mijn mening toch omgeslagen. Het schakelen naar z'n achteruit moet gedaan worden door een knop naar boven te halen. Dit werkt naar mijn idee veel prettiger dan de pook naar beneden drukken, want sommige auto's hebben.
- Achterruimte
Ondanks dat de Corsa een wat kleine uitstraling heeft, is het absoluut geen kleine wagen, vooral niet van de binnenkant. De binnenkant is zelfs ruimer dan de Seat Cordoba. Voor een 3-deurs hatchback vind ik dat toch wel een aadig gegeven. Zowel voor- als achterin bevinden zich opbergvakken die voldoende ruimte geven.
Wat deze Corsa niet heeft, zijn hoofdsteunen achter. Deze hadden de Corsa's pas vanaf augustus 2002. (deze is van mei 2002)
- Bagageruimte
Voldoende voor dagelijks gebruik, maar niet handig voor grote koffers. De achterbank is in delen neerklapbaar, dus voor grote bagage zou dat de optie zijn.
EXTERIEUR
Voor een 3-deurs hatchback heeft de Corsa een redelijk stoere maar ook speelse uitstraling. Met name door de mooie voorkant vind ik de Corsa een van de mooiste 3-deurs hatchbacks.
Persoonlijk vind ik het altijd mooi als de achterkant van een auto niet alleen het merklogo bevat, maar ook de merknaam, type en eventueel de cilinderinhoud van de motor, en dat heeft ie.
LANGE RITTEN
Ook voor lange ritten is deze Corsa naar mijn ervaring goed geschikt, ondanks het ietswat harde lawaai van de motor bij 4000 toeren (120 kilometer per uur). Recentelijk heb ik een paar lange ritten van minimaal 2,5 uur afgelegd en het beviel prima. De stoelen blijven lekker zitten, maar wat ik ontzettend mis is een simpele bekerhouder. Er is verder nergens een plek waar je 'veilig' een flesje kan plaatsen. Een armsteun zou ook mooi zijn, maar in deze klasse zie je dat gewoon niet vaak.
Van een ruim zeven jaar oude auto kan je verwachten dat je zo nu en dan tegen een probleem aan loopt, maar ik heb tot nu toe geen grote problemen gehad.
1. Het schakelen naar de eerste en tweede versnelling verliep na enkele maanden behoorlijk moeizaam. Soms moest ik er een harde ruk aan geven en dan ging hij pas, met een vervelend geluid, de versnelling in. Dit heb ik op internet opgezocht en dit blijkt een veel voorkomend probleem te zijn bij de Corsa's van het type C.
Recentelijk is het schakelmechanisme (NIET de schakelbak) vervangen en hij schakelt nu heerlijk soepel.
2. De helft van de sierstrip onder de voorbumper begon na enkele maanden steeds losser te zitten. Zelfs na samenklikken viel hij er vaak half af. Toen had ik het eraf gehaald, maar ondertussen zit er een nieuwe strip op.
Voor de rest heb ik geen verdere problemen ondervonden. Topwagen!
Mijn volgende aanschaf wordt waarschijnlijk weer een Opel.
Minpuntjes
- Verstellen buitenspiegels...
Dit gaat met een mechanisch pookje, niks mis mee verder. Voor het verstellen van de rechter buitenspiegel moet je vanuit de bestuurdersstoel met uitgestrekte arm helemaal naar rechts hellen. Je kan in eerste instantie niet zien of je hem wel goedgezet hebt, dus wanneer dit het geval is moet je steeds weer opnieuw naar rechts hellen.
Wat dat betreft lijkt elektrische verstelling me veel beter.
- Centrale deurvergrendeling...
Voor het ontgrendelen van de passagiersdeur/kofferbak moet je apart klikken. Dat vind ik enorm onhandig. Als ik bijvoorbeeld iemand van het station ophaal die een koffer bij zicht heeft en ik vergeet bij het vertrek de passagiersdeur en de kofferbak open te doen, dan moet ik eerst de motor uitzetten, sleutel eruit trekken en dan nog een keer op de knop op de sleutel drukken. ONHANDIG!
- Beveiliging...
Volgens de verkoper hebben de Corsa's uit dat bouwjaar een zogenaamde dubbele beveiliging. Bij 1 keer klikken zijn alle deuren vergrendeld. Bij nog een keer klikken gaat er een zogenaamde 'dubbele' beveiliging op. Wanneer er een ruit ingeslagen wordt of teveel kracht op het slot wordt uitgeoefend, dan wordt alle elektronica in de auto voor langere tijd uitgeschakeld. Uiteraard een goede beveiling, maar ik vraag me af waarom dit sowieso niet standaard is bij 1 keer klikken.
- Buitenspiegel...
De linker buitenspiegel heeft een zogenaamd dodehoekspunt. Een deel van de linkerkant geeft een wat opgebold zicht. De meerwaarde hiervan zie ik absoluut niet, maar ik heb er verder geen last van.
- Bekerhouder...
Dit mis ik ontzettend in deze auto. Dat is vooral merkbaar bij langere ritten.
Achteruit
Het valt me steeds meer op dat heel af en toe de schakeling naar achteruit stroef verloopt. Soms gaat het helemaal niet en moet ik een stukje vooruit rijden om in achteruit te schakelen. Dit is voor mij verder geen irritant probleem.