Opel Astra Stationwagon 2.2i-16V Sport Edition (2002)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Astra Stationwagon 2.2i-16V Sport Edition |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2002 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
KM-stand bij aanschaf | 45.000 km |
KM-stand laatst | 86.000 km |
ERVARINGEN
- 86.000 km
Sinds de geboorte van mijn dochter waren we op zoek naar een ruimere/praktische auto dan de Opel Vectra sedan. Door de goede ervaring met Opel, is de keuze gevallen op een Astra station. Aangezien mijn voorkeur uit gaat naar speciale modellen, kwam ik bij toeval bij mijn huidige Astra station 2.2i-16V Sport edition terecht. De auto was zo goed als nieuw met weinig kilometers (45.000km) en voorzien van enkele voor mij belangrijke opties (climatronic, ESP, Recaro sportstoelen, afneembare trekhaak etc.). Eigenlijk ging de zoektocht uit naar een 1.8i (de zuinige 1.6i uit mijn vorige auto was net te zwak) maar toen ik eenmaal met de 2.2 gereden had, was ik meteen om. Deze motor loopt heel erg rustig en heeft vooral onderin ontzettend veel trekkracht. Daarnaast zet deze krachtbron boven de 4000 toeren nog eens een tandje erbij (door wijziging luchtinlaattraject) waardoor hij een hoog topvermogen levert. Maar door de hoge hoeveelheid koppel over het hele toerengebied, is het mogelijk ontzettend schakellui te rijden. Hierdoor blijft het verbruik ook binnen de perken (gemiddeld 8,5 l/100km) zolang je maar niet boven de 4000 rpm komt. Het is ook meteen duidelijk waarom deze auto voorzien is van traction control en stabiliteitscontrole. Vooral bij nat weer heeft hij soms moeite om grip te houden (ook bij lage toeren).
De auto is ontzettend praktisch maar toegeven de Vectra voelt degelijker aan en is voorzien van meer praktische details. Daarnaast was Vectra voorzien van een erg goed (maar luidruchtig) sportonderstel wat nog weleens een gemis is. Maar wat meer comfort (stationwagon is natuurlijk niet gebouwd om hard mee door bochten te gaan) is in het dagelijkse leven toch fijner dan een spijkerhard onderstel.
Inmiddels heb ik deze Astra meer dan een jaar (en 15.000 km) in mijn bezit en ben nog ontzettend tevreden met dit type. De motor verbruikt geen olie en het verbruik (normaal tussen 8,0 - 9,0 l/100km) valt me niet tegen voor 147 pk en 1180 kg. Inmiddels heb ik de teller al tweemaal op 225 km/u gehad (217 echt volgens TomTom) en pas op de hogere snelheden voel je het ware potentieel van de 2.2i motor. Maar ook met de normale rustige rijstijl (max. 3000-3500 toeren) is dit type blok uitstekend geschikt (60 km/u in vijf geen enkel probleem).
Kort samengevat is deze Astra station een fijne praktische auto met een sublieme motor.
Update dec 2007:
Inmiddels staan er weer 72000km op de teller (nu bijna twee jaar in bezit) en de Astra is tot nu toe vrij wel probleemloos geweest. Het gemiddelde verbruik schommelt tussen de 1 op 11,5 en 13,0 bij normaal gebruik. Bij veel en hard optrekken gaat dit wel richting 1 op 10 maar bij 14000 km per jaar zijn de extra brandstofkosten (250 euro) t.o.v. een 1.6i zeker waard.
Verder blijft het een fijne reisauto die zeker in de bergen (vakantie in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland) meer dan voldoende trekkracht heeft. Erg fijn als jij met 130 km/h op de cruise de helling neemt terwijl de rest moeite heeft om 100 te halen.
Update Februari 2009:
Nog steeds erg tevreden over de Astra. Ondertussen nog steeds geen problemen met de auto gehad en rijdt verder nog steeds prima. Deze winter geregeld gebruik gemaakt van de Traction control en ESP, werkt echt uitstekend. Het olieverbruik is nu bij 86.000 km nog steeds nihil en het verbruikt schommelt rond de 8,5 l/100km. Dus samenvattend uitstekende auto.
PROBLEMEN
- 86.000 km
Tot nu toe heeft zich pas 1 probleem voorgedaan en dat is met mijn ervaring met Opel wel eens anders geweest. Een week voor de APK ging het motormanagementlampje branden maar de diagnose was een vuiltje voor een uitlaatgassensor. Dit was binnen no time opgelost en sindsdien is de Astra weer probleemloos.
Wel een zwak punt is dat de stoelbekleding van de sportstoelen nogal snel slijtplekken vertonen maar dat ligt vooral aan dit type bekleding.
Update dec 2007:
Het motormanagement lampje voor de uitlaatgassen is inmiddels enkele keren gaan branden in de afgelopen maanden. De storing is steeds hetzelfde namelijk een ’out of range’ signaal van een van de lambdasondes. Uiteindelijk heb ik besloten om er een nieuwe sensor in te laten zetten (a 225 euro) maar ’afkloppen’ het probleem is niet meer teruggekomen.
Verder is het olieverbruik nog steeds nihil.
Update februari 2009:
In afgelopen 3 jaar en 40.000km geen problemen gehad naast een enkele software foutmelding. Afgelopen winter wel 4 nieuwe banden gemonteerd (de originele Michelin's waren aardig hard geworden maar hadden nog 2,5mm profiel) en de accu vervangen (begon slechter te worden. Oftewel prima betrouwbaarheid en lage gebruikskosten
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.