Opel Astra Stationwagon 1.6i Njoy (2004)

Opel Astra Stationwagon 1.6i Njoy (2004)

UitvoeringAstra Stationwagon 1.6i Njoy
Bouwjaar2004
Jaar van aanschaf2019

Aankoop

Op 1 februari 2019 heb ik deze auto gekocht voor 3100 euro bij een handelaar in Apeldoorn. Documentatie is aanwezig. 64.500 kilometer NAP. Auto ziet er heel netjes uit op een paar kleine krasjes na, die waarschijnlijk met cleaner zijn weg te poetsen.

Plannen:

-grondig reinigen van binnen en buiten.

-Grote beurt, daarnaast een airco beurt en distributie riem, waterpomp, thermostaat, nieuwe apk. waarschijnlijk bij de Opel dealer.

-Njoy logo mist aan 1 kant, ik heb er een liggen dus dat komt goed.

-Ook een set winterbanden en zomerbanden staat op het lijstje.

- De cruisecontrol werkt niet. Waarschijnlijk is deze niet aangesloten en is achteraf de stuurhendel vervangen voor een exemplaar met cruise. Wordt dus koppelingschakelaar controleren en vervangen en de computer vrijgeven voor cruise.

Dit wordt mijn dagelijkse woon-werkverkeer auto. Zal deze het ook 9 jaar en ruim 3 ton veilige kilometers uithouden als mijn oude Astra F? Wie zal het zeggen?

kleine ongemakken; groot onderhoud

Mijn oude auto is inmiddels verkocht voor export. Toch nog ruim 300 euro voor gekregen. Dan heeft de auto tot nu toe 3100-300=2800 euro gekost

Van dat geld een set stalen velgen met 4 nieuwe Good Year Ultragrip 9 winterbanden aangeschaft en bijpassende Opel wieldoppen.

Zo de auto is een kleine maand in bezit en de eerste 2000 kilometer zitten er op. Tijd voor een eerste indruk:

Het is te merken, dat de auto altijd kleine stukken heeft gereden. De auto is nogal traag, lui, wordt niet warm, is redelijk onzuinig met brandstof. Rijdt echt als een natte krant. Door de vorige eigenaar is op het gebied van onderhoud door het weinig gebruik nogal beknibbeld.
Alleen kleine beurtjes (olie, oliefilter), dat is duidelijk te merken. Het voelt allemaal niet lekker aan mbt remmen, sturen, schakelen, verwarming. Ik ben ook voorzichtig om harder dan 120 km per uur te rijden, de thermostaat warmt niet op, benzineverbruik is rond 1:14. Tot de grote beurt even rustig aan. Ik heb even geen zin in olielekkages en een koppakking die er tussen uit gaat.

Inmiddels heb ik voor 35 euro OP-COM uitleesmodule met software aangeschaft en op mijn laptop geinstalleerd en de auto uitgelezen. Geen storingen, de cruisecontrol is geaktiveerd, alleen de bediening werkt niet. De cruise hendel is zichtbaar defect en stuurt geen signaal uit, de actuator reageert niet.
Wat me is opgevallen is dat ook de mistlampen voor niet werken, deze zijn niet aangesloten. Lijkt me twee leuke zaken om op te lossen.

Het onderhoud is gepland en wordt uitgevoerd door Opel dealer Jetten in Cuijk. Mijn indruk is dat er hier nog echt goed gewerkt wordt en alles wordt gedaan, om de klant te vriend te houden en goed werk af te leveren.

Op 25 februari heb ik de auto hier gebracht voor een grote onderhoudsbeurt met remvloeistof vervangen, een airco onderhoudsbeurt, distributieriem, waterpomp en thermostaat. Ook de versleten handremhoes, pookhoes en het missende NJOY label is vervangen. Het oog wil ook wat en de auto verdient het vanwege zijn kilometerstand. De optische staat is nog heel mooi. Nieuwe APK erop.

Zelf heb ik de ruitenwissers vervangen, de mistlampen werkend gemaakt: Bekabeling aangesloten, relais en zekering geplaatst, lichtschakelaar uitgewisseld. Toen branden ze weer, ook de indicatie op het dashboard werkt. Kosten 30 euro (25 materiaal en 5 voor ruitenwissers).
Normaal ben ik er geen fan van, maar door de goede eerdere ervaring heb ik voor een set Lidl ruitenwissers van 5 euro geplaats. Die zijn ondanks mijn eerdere verwachting behoorlijk van kwaliteit. Op de verpakking staat van Duitse OEM fabrikant. Benieuwd ben ik wel welke fabrikant dat is (Bosch, Hella, SWF?).

Op de sloop heb ik een knipperlichtschakelaar met cruise functie gescoord voor 20 euro. Vervangen en de cruise werkt!! De oude had een draadbreuk in de kabels die naar de stekker van de cruisecontrol aansturing gaat. Leuk om dit zelf op te lossen.

Na terugkomst van de dealer voelt de auto als een wereld van verschil aan.
Nu remt, schakelt, verwarmt etc wel alles naar behoren. Ook het verbruik zakt enorm, want de reikwijdte is ineens niet meer 700 km met een tank maar 800 km. Ik snap niet dat mensen beknibbelen op onderhoud. Het zou mij mijn rijgenot vergallen. Een oude auto die weinig gebruikt wordt heeft juist extra aandacht om deze soepel en in goede staat te houden.

Resume: de basis is goed (weinig gelopen), het onderhoud is gedaan, defecten mbt mistlampen en cruisecontrol zijn opgelost en optische details zijn verbeterd. Nu kilometers rijden en genieten.

De Z1.6SE motor met 84 pk is een opvolger van de 1.6SZR motor met 75 pk. De blokken staan bekend als robuust en langlevend bij goed gebruik en onderhoud. Er zijn blokken bekend met 5-7 ton kilometers op de klok. ik ben benieuwd hoe ver ik ga komen. Wish me luck.... :)

Wat nog opstaat:

Een set goede zomerbanden.
Nieuwe speakers monteren voren ivm slecht geluid en een kraak.
Dashboard verlichting uitwisselen voor LED ivm betere en heldere verlichting.
Het cruisecontrol lampje gangbaar maken. Dit is niet standaard actief bij een Astra G.
Een kras op de linker achter deur laten spuiten.

Totale kosten tot nu toe 4200 euro.

Tot de volgende update.

4,0

PRIVATE LEASE Opel Astra

DirectLease
Opel Astra 1.2 Turbo 110pk Edition (5D/6H)
€ 485

Arval
Opel Astra Sports Tourer 1.6 Turbo Hybrid 180pk Edition (5D/8A)
€ 675

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens