| Uitvoering | Electric Business Edition |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand bij aanschaf | 55.420 km |
| KM-stand laatst | 57.834 km |
Aanschaf en eerste ervaringen
Eerst een introductie van waarom een EV.
Sinds mei 2026 hebben we een Mini Electric Cooper SE uit 2022. Een idee wat zomaar op een zondagochtend ontstaan is.
Mijn vrouw heeft sinds 2 jaar een andere baan, waarvoor we een tweede auto nodig hadden. We hadden destijds ook naar een kleine EV gekeken (Dacia Spring) maar die was, destijds, nog niet zo goed als ie nu is. We rijden al jaren met veel plezier Mazda en we zijn uiteindelijk voor een mooie Mazda 2 op benzine gegaan als 2e auto, waar we bijna 2 jaar met veel plezier in gereden hebben.
We hebben zonnepanelen en wilden, oa vanwege het wegvallen van de salderingsregeling, meer zelf van onze stroom gaan gebruiken. Een thuisaccu zag ik niet zitten, maar een accu op wielen, die mijn stroom mooi op kan maken (groot deel), in een leuke verpakking wel ;-).
Ik zat dus te kijken naar een Mazda MX-30 op de site van Mulder Mazda, de dealer waar onze beide Mazda's (een CX-30 en een Mazda 2) vandaan kwamen. Mijn vrouw vond die auto niet zo mooi en vooral te groot. Ik zag opeens bij de occasions een Mini Cooper Se Electric staan, in een mooie uitvoering met 17" velgen, complete uitrusting en zo te zien in nette staat. Een accucerticifaat (SOH) van 96 % en ongeveer 55.000 kms en in een kleur die ik ook gekozen had (Moonlight Grey), als ik de auto zelf nieuw had gekocht. Ook nu weer gekeken naar de vernieuwde Dacia Spring en Renault Twingo, maar daar moest dan veel meer geld bij en dat wilden we er niet aan uitgeven eigenlijk en dat zijn toch een ander soort auto's dan deze Mini.
Ik ben een echte Petrol Head en had helemaal niks met elektrisch rijden. Wel eens in een EV gereden, maar dacht dat ik dat stekkeren niks zou vinden. Kort verhaal lang, contact gezocht met mijn naamgenoot bij deze dealer en een offerte gevraagd, dat was een zeer interessant aanbod en dus een proefrit gemaakt.
Ik was na 100 meter de straat uit al verkocht. De auto zag er zowel vanbinnen als van buiten als nieuw uit. Ik ben zelf zeer (overdreven) zuinig op mijn auto's en deze had van mij geweest kunnen zijn. Voelde wel raar, een 2 jaar oude Mazda omruilen voor een ruim 4 jaar oude Mini. Ik had niks met Mini (te duur dacht ik), maar wat een leuke auto is dit. De testen en reviews van de auto zijn bijna allemaal zeer positief (behalve de range, maar daarover later meer) en qua betrouwbaarheid staat deze Mini ook hoog in de ranglijsten. Met nog 4 jaar garantie op de batterij en een jaar dealer garantie, durfde ik het wel aan en we hebben de koop gesloten. Onderhoud is ook minimaal, 1 keer per 2 jaar remvloeistof en interieurfilter en optische controle van de rest van de auto.
De banden die erop zaten waren versleten en deze zouden voor aflevering vervangen worden door nieuwe zomerbanden. Tegen een kleine vergoeding zijn deze vervangen door Vredestein Quatrac Pro EV All Season Banden, zodat we ook in de winter op het werk kunnen komen. Dit zal wel voor iets meer verbruik zorgen, dan een goede zomerband, maar het gemak van het niet hoeven wisselen, gaf voor ons de doorslag.
En dan nu de auto. We hebben er inmiddels +- 2500 km mee gereden. De auto was bedoeld als 2e auto voor woon-werk verkeer van mijn vrouw, zo'n 80 km per week, maar we (ik) gebruik(en) hem nu ook heel veel voor andere ritjes, simpelweg omdat het zo leuk en lekker rijdt.
De auto ziet er mooi uit met zijn chromen accenten en mooie 17 inch velgen. Dit betreft het laatste facelift model van deze serie waarbij de voorbumper wat strakker is geworden, evenals het interieur (stuur, navigatie-unit) maar er verder niet veel gewijzigd is. Full led koplampen en Union Jack led achterlichten zijn standaard. Het betreft een Business uitvoering die mooi compleet is. Stof/lederen, in hoogte verstelbare stoelen, stoel- en stuurverwarming, alarm, climatronic, een warmtepomp, extra bagagebodem in kofferbak(je), leuke sfeerverlichting in het interieur, keyless entry, elektrisch inklapbare spiegels etc.
Gelukkig niet al te veel piepende veiligheidsopties. Met de Mini app kan je op afstand vast de airco of verwarming aanzetten, je deuren sluiten, je lichten ed bedienen en exact je laadgeschiedenis zien.
Standaard heeft de auto wel Apple Carplay, maar helaas geen Android auto. Dat is een wat vreemde keuze en Android auto laat zicht ook niet achteraf installeren geloof ik. Het standaard navigatiesysteem werkt prima maar voor recente kaarten en real time file info moet helaas (fors) bijbetaald worden. Het betreft het standaard audio systeem. Van goede vriend Google, begreep ik, dat dit 6 speakers heeft, waarvan 2 subwoofers onder de voorstoelen 2 midden/hogetonen speakers in de voorportieren en 2 achterin. Ik ben echt zeer positief verrast over het geluid. Het laat zich mooi instellen (Treble/bass) en klinkt zeer vol en ruimtelijk. Het zou 100 watt moeten hebben. Er was ook nog een optioneel systeem wat dan waarschijnlijk nog beter klinkt.
De ruimte is voor ons genoeg, voorin zit je prima op heerlijke sportstoelen, achterin heeft een volwassene niets te zoeken denk ik. Voor een kort ritje kan het maar je zit met je knieën klem tegen de voorstoelen. De zit op de bank is echter op zich meer dan prima.
Het dashboard ziet er netjes en speels vormgegeven uit en is met mooie materialen bekleed, evenals de portieren.
De auto rijdt echt heerlijk, Mini spreekt zelf van een go-kart gevoel, maar ik vind de auto eigenlijk nog verrassend comfortabel. Hij is stevig geveerd, maar echt prima te doen op slechte wegen. In testen wordt vaak gezegd dat een auto (te) stug is, ik hou daar juist van en vind een auto vaak te week geveerd, dat is smaak. De wegligging is wel een soort kart, je kan echt gooien en smijten met deze auto. De auto is niet super zwaar voor een EV en echt vlot. De motor heeft 184 PK en 270 NM koppel, wat hem voor het gevoel erg snel maakt. Ik ben geen EV gewend, dus voor mij voelt het al snel, erg snel ;-). In de sportstand is de respons heel fel en in de green modus wat meer gedoseerd, daar rijden we eigenlijk bijna altijd in. Geeft ook iets meer range. De snelheid en het gemak waarmee je rijdt, is soms wel een beetje verslavend. Ik rij er ook een stuk minder zuinig mee dan mijn vrouw ;-). Het stroompedaal laat zich perfect doseren en het standaard one-pedal-drive is echt super. Remmen zijn nagenoeg nooit nodig. Je kan dit zware regenereren uitzetten (milde stand), maar het staat standaard aan. Het is heerlijk stil door de afwezigheid van een benzinemotor. Wel is er door de vorm van de auto bij hogere snelheden (>100) een klein beetje windgeruis rond de A stijlen hoorbaar. Er zijn nagenoeg geen rammels en kraakjes te horen in de auto wat een luxe gevoel geeft.
Dan het grootste "probleem" van deze auto, de range. Voor ons is dit geen probleem want we kunnen hem rustig thuis laden en de woon-werkafstand is dagelijks maar 40 km. Gemiddeld 2 keer per week, dus dan is de range ruim voldoende. Hoeveel is die dan? Dat wisselt, op de snelweg halen we nu makkelijk 180 km met airco aan. Op binnenwegen en in de stad nog veel beter en zou je zomaar 250 km kunnen halen. We zijn er een paar keer verder mee weggeweest, na anderhalf uur even 20 minuten aan de snellader (50 KW) en de kleine accu (29 KW netto) is weer aardig vol. Er zijn inmiddels zoveel laadpunten in NL dat je niet bang hoeft te zijn dat je zonder stroom komt te staan.
De boordcomputer geeft een verbruik aan van 13,8 KW per 100 km. Omgerekend naar km per procent lading, kom je zo 2 km per % op de snelweg, 2,3 KM per procent op 80 wegen en op 60 Km wegen en in de stad zo 2,75 km per %. Dat zal van de winter wat minder zijn, maar dat gaan we beleven.
Voor ons beoogd gebruik is de Mini Cooper Electric een zeer geschikte auto, ziet er mooi uit, rijdt fantastisch, geeft een zeer goed kwaliteitsgevoel en is nu als occasion ook redelijk betaalbaar. Dus zoekmje een mooie super rijdende kleine EV, ga dan zeker eens bij een Mini kijken.
Sinds de aflevering geen problemen gehad met de auto, dus voor nu is de betrouwbaarheid prima, maar natuurlijk is mijn ervaring nog te kort om daar echt een uitspraak over te doen.