Mercury Cougar (1971)

Bouwjaar | 1971 |
Jaar van aanschaf | 2024 |
Een droom die uitgekomen is!
Een droom die uitgekomen is: Het hebben van een echt muscle car!
15 jaar geleden wilde ik deze auto al, en nu is het dan eindelijk zover. Het broertje van de Ford Torino en de 2e in Nederland op kenteken: Een Mercury Cyclone Spoiler!
Geen Cougar dus, maar AutoWeek heeft geen Cyclone in het systeem staan.
De afgelopen jaren was ik al op zoek naar een muscle car. Ik had wat geld liggen dat eigenlijk voor andere dingen bedoeld was, maar goed. De autogek in je roept steeds dat je een dikke auto moet aanschaffen. En toen kwam deze te koop. En de volgende dag was die al verkocht.
Van alle muscle cars die er zijn heb ik dit altijd de mooiste gevonden. Die ongelofelijk agressieve voorkant vol lampjes, de 'Star Wars'-achtige styling en het overall design van de auto. Op en top Amerikaans, maar wel enigszins sportief en strak gelijnd.
Beoordeling:
Betrouwbaarheid: Tja, hoe boordeel je zo'n auto. Er zijn wat dingen die het niet doen. En kraakjes, piepjes, bonken en ga zo maar door. Maar hij is 55 jaar oud. Dat zo'n ding na 55 jaar nog prima met het verkeer mee komt wil ook wat zeggen.
Comfort: De stoelen zitten prima, maar je wordt nog net niet doof van het geluid tijdens het rijden op snelheid. Hoog in de toeren, uitlaten die halverwege de auto stoppen, gassen die naar binnen trekken en de kachel die niet werkt. Er is allemaal wel iets aan te doen, en dat gaat ook zeker gebeuren, maar overall rijdt hij prima.
Prestaties: Een brullende 7 liter met 375 pk en 600 Nm, een redelijk korte eindoverbrenging en 275 banden die het op de weg moeten brengen. Wat aardig lukt met droog weer. Het is leuk. Het is snel op een recht stuk en het nodigt ook uit om snel te rijden en 'gekke' dingen te doen.
Als we het dan hebben over de verbruiksprestaties zijn we heel snel uitgepraat. 1 op 4, en dan houdt het wel op.
Kosten:
Om maar even verder te borduren op het verbruik: De kosten zijn absurd en niet meer van deze tijd. Maar dat weet je als je zo'n auto koopt. Een middagje toeren door de provincie kost je zo weer €100,- tot €150,- aan benzine.
Daarnaast ga ik er beetje bij beetje wat geld in pompen om hem beter rijdbaar te maken- en houden.