Mercedes-Benz CLA 200 d Shooting Brake (2019)

Uitvoering | CLA 200 d Shooting Brake |
Versnellingen | 8, Automaat met dubbele koppeling |
Bouwjaar | 2019 |
Jaar van aanschaf | 2019 |
CLA Shooting Break
Afgelopen voorjaar kreeg ik weer het verzoek om een nieuwe leaseauto uit te zoeken.
Nadat het budget was vastgesteld begon het zoeken weer, voorkeur Duits of Zweeds.
Mijn voorkeur ging, na 8 jaren BMW 3 serie te hebben gereden, weer uit naar de nieuwe 3 serie.
Echter nadat tijdens het bestel proces de leasemaatschappij de prijs fors had verhoogd de handdoek in de ring gegooid en naar andere merken uitgekeken.
De Audi A4 en de Volvo V60 vielen beiden af, veel te duur. De VW Passat zat net in de face lift modus en kon niet worden besteld en dus bleef mercedes benz over. De C-klasse is te oubollig bevonden en de CLA shooting break leek mij te klein, te krap met name achterin.
Maar goed, na wat reviews gelezen te hebben en wat desk research toch wat verdiept in de Shooting Break en uiteindelijk de auto vanuit de folder in juli besteld bij Baan Twente. Alles is bij Baan goed verlopen.
Medio november is de auto bij de dealer opgehaald en is mijn vrouw voorzien van een bosje bloemen. De auto is immers voor mij, zij wil ruilen maar ik niet!
De Shooting Break is besteld in progressive uitvoering. De kleur is mountain gray met bahai bruin lederlook bekleding, een mooie en chique combinatie.
Ook de fraaie vormgeving en stijl van deze Benz station vallen op. Geen grote schuit maar gewoon een bescheiden sofisticated station.
Intussen een kleine 4.000 km gereden met deze auto. Verbruik: 5 L/100 km en dat met de nodige Deutsche Autobahn kilometers.
De afwerking is van een hoog niveau en er worden mooie materialen gebruikt. Ik heb comfortstoelen die in vele standen zijn in te stellen en met mijn lengte van bijna 190 cm kan ik stellen dat deze stoelen goed bevallen.
De ruimte achterin voor een persoon van 190 cm is goed te doen. Alleen voor het instappen is wel een minicursus YOGA nodig, voor mijn medepassagiers dan……
De ergonomie is uitstekend, alles zit op de goede en juiste plaats en is eenvoudig te bedienen.
De 2 L diesel met 150 pk en 8-traps automaat doet meer dan uitstekend zijn werk en is geluidsarm. Zijn trekkracht van 340 Nm is meer dan voldoende en op de Deutsche Autobahn hoef ik mijzelf niet te schamen. Fahren Fahren Fahren auf die AutoBahn…… heerlijk zoef zoef!
Nieuw is het, let op….. Mercedes Benz User Xpirience systeem…… oftewel MBUX. Ik heb voor de eenvoudige uitvoering gekozen met hierbij 2 cockpitten. Met de bedieningsknoppen op het stuur zijn snel en eenvoudig commando’s in te geven en kan je switchen tussen radio, media, navi en nog veel meer. De navi is een eenvoudige versie maar goed genoeg, accuraat en geeft duidelijk obstakels, files en omleidingen weer.
Naast de knoppen op het stuur bevat MBUX ook touchscreen en een mini iPad. Dus veel nieuwe knoppen en gadgets maar wel alles goed en eenvoudig te bedienen.
Verder is er de Mercedes Me app, met deze app kan je allerhande informatie van je auto ophalen. Erg handig, je kan de diverse adressen in het weekend invoeren van mijn te bezoeken klanten en hup, bij het aansluiten van mijn iPhone neemt ie alles over. Geweldig! Zij het dat je er wel 100 euro per jaar voor moet betalen….. en dat voor een auto van bijna 50K. Foei!
Het rijcomfort van de auto is erg hoog, prima wegligging, snel optrekken en goed rijgedrag. Ik mis wel de achterwiel aandrijving.
Je moet bijna oppassen dat je op de lange afstand niet in slaap sukkelt. Gelukkig heeft Benz daarop ook weer iets bedacht nl. een dikke rode !!! op het dashboard gevolgd door een flinke pieper die aangeeft dat je wat meer afstand dient te houden. Ook de snelheidslimieten worden snel op het dashboard zichtbaar. Safety first, prima!
Wel schrikken zeg bij de eerste kilometers, blijkt dat het lane assist systeem was ingeschakeld. Maw als je per ongeluk een witte lijn raakt zonder de richtingaanwijzer te gebruiken begint de auto aan die zijde te trillen, slaat mijn cockpit op hol met allerhande !!! tekens en schrik je je een ongeluk. Ik dacht dat ie een noodlanding ging maken maar gelukkig…. Intussen de knop gevonden om dit systeem uit te schakelen. Alleen handig voor de lange afstanden naar vakantie oorden maar hier in Nederland?
Daarnaast heb ik een nieuwe virtuele vriendin, zij heet Mercedes en bij het uitspreken van
“Hi Mercedes” vraagt zij om een commando. Zo kun je aangeven naar welk adres je je wilt verplaatsen of dat je Hans wilt bellen en hup mevrouw komt met een voorstel. De first time right percentages zijn nog niet hoog. Kan of aan mijn Twentse accent liggen of mevrouw heeft nog wat extra instructie nodig. Voordeel is wel dat zij wél goed kaart kan lezen. Worden de reisjes naar Zuid-Frankrijk ook wat relaxter.
Daarnaast is mevrouw soms wel erg irritant bezig. Ik zing altijd mee met mijn favoriete muziek. Mevrouw vindt het dan nodig om mij soms te interrumperen en te vragen “waarmee kan ik U van dienst zijn?” Ik heb de uitknop nog niet gevonden maar dat gaat wel lukken. Misschien zing ik wel vals.
In eerste instantie was ik huiverig voor deze kleine Benz, met name rijcomfort en ruimte zouden tegen kunnen vallen. Gelukkig is niets van dit alles waar gebleken.
Ik kan met recht zeggen dat deze auto mij Freude am Fahren geeft.
Nu op naar het Malieveld, ik ga demonsteren voor het verhogen van de max. snelheid. Wie doet mee?
PRIVATE LEASE Mercedes-Benz CLA

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake 250 e AMG Line | Panoramadak | Achteruitrijcamera | Multispaaks Velgen | Nightpakket | Inclusief 24 maanden MB Certified garantie voor Europa.
- 2022

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake 220 Aut. Advantage | LED | Parkeercamera