Mercedes-Benz C 180 Elegance (1994) #2

Uitvoering | C 180 Elegance |
Bouwjaar | 1994 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
Na een periode van ongeveer 10 jaar in een hele range leaseauto’s te hebben rondgereden veranderde ik vorig jaar van beroep waarbij ik zelf een auto moest/mocht aanschaffen.
Als autoliefhebber had dit naast het nadeel van zelf aanschaffen, het voordeel dat ik geheel de eigen keuze had in wat ik zou gaan rijden.
Met een budget van tussen de 5000 en 7000 euro ben ik eens gaan bedenken wat ik zou willen. Al snel vielen de verstandige keuzes van lichte diesels of compacte benzine autos af. Uiteindelijk wilde ik gewoon een auto, waarin ik het ook leuk zou vinden om in rond te rijden. Bij mij komt dan de keuze gauw op iets Duits of Zweeds. Omdat ik als hobbyauto toen een Mercedes 230/6 (w114, 1971) had en helemaal verrukt was van de bouwkwaliteit, ben ik uiteindelijk op zoek gegaan naar een Mercedes C180 met weinig kilometers.
Na een speurtocht van een aantal weken kwam ik er een tegen met 76000 kilometer op de teller (inclusief NAP). Deze auto voldeed aan zo ongeveer alles wensen:
Elegance uitvoering (met ’houten’ dashboard), electrisch schuif/kanteldak, afstandbediening en de goede kleur; zwart metallic.
Wat een fijne auto! Het is moeilijk uit te leggen aan iemand die nooit Mercedes heeft gereden, maar het heeft iets speciaals. Na twaalf jaar geen rammeltjes, alles werkt, elk knopje wat je aanraakt voelt solide, deur dicht is een mooie doffe dreun, afijn zo kan deze freak nog wel even door gaan. Een aantal zaken die verder erg bevallen: Hij is relatief zuinig ( 1 op 12 gemiddeld), hij is comfortabel, stil en ligt een stuk beter op de weg, dan de redelijk zachte vering doet vermoeden. Zeker op de snelweg, waar ik dagelijks 80 kilometer op afleg, is het een genot.
Zijn er dan geen zaken die niet bevallen? Ach er blijft altijd wel iets te mekkeren dus voor de vorm zullen we deze ook noemen:
Geen airco, hoewel ik moet zeggen dat het schuifdak veel compenseerd.
De auto had een tijdje stil gestaan waardoor de banden niet geheel rond meer zijn, dus lichte trilling in het stuur boven de 120 km/u. Maar goed binnenkort zullen er nieuwe banden op moeten en is dit hopelijk verleden tijd.
Hij loopt ietswat onregelmatig stationair, dit levert geen problemen op maar toch. Verder piept de bestuurders gordel als je hem uittrekt of over een grote drempel rijdt, tja je kunt je maar ergens druk over maken.
Her en der zijn er verder nog wat technische probleempjes geweest die ik hieronder beschrijf, maar al met al in 10 maanden dat ik hem nu heb stelt het weinig voor.
Relais van richtingaanwijzing en interval ruitenwisser hield er mee op. Bleek slecht contact te zijn, zelf opgelost.
Auto wilde op een gegeven moment niet starten, in de periode daarvoor gaf hij af en toe al een enkele stotter. Bleek uiteindelijk een los contact in een stekker naar de ontsteking te zijn. Opgelost door een Mercedes specialist. Kosten 273 euro (voornamelijk speurwerk)
Verder zelf nog een beurt gegeven. (olie, oliefilter, luchtfilter,interieurfilter, bougies en remblokken). Ongeveer 120 euro aan materiaal.
Update 25-07-2007
Probleem van niet starten en stotteren is na verloop van tijd teruggekomen. Na lang beraad toch maar besloten om de auto naar de officiele dealer te brengen.
Om een lang verhaal kort te maken: Na een aantal verkeerde diagnoses en 3 maal terug komen met dezelfde problemen is het eindelijk opgelost. Volledig nieuw motor management. Na een discussie over de rekening uiteindelijk 2000 euro betaald.(inclusief 2 nieuwe banden en APK) Auw!
Heb de gebruikskosten dus maar teruggezet op voldoende.
Wel rijdt de auto nu als een zonnetje en hoop ik dat het hier voorlopig bij blijft.
Update 12-12-2008
Rijd nog steeds met veel plezier in de C. Na motormanagement probleem geen mankementen meer gehad. Dus blijven lekker nog tijdje rijden.
Verkocht
Na nog heel plezierig te hebben rondgereden is ie verkocht. Er staat inmiddels een C320 kombi (w203) uit 2001 met 54.000 km op de inrit. Zal binnenkort eens een poging wagen om weer een review te schrijven.
PRIVATE LEASE Mercedes-Benz C-klasse

Mercedes-Benz C-klasse 180 Sport / AUTOMAAT / NAP / GEEN ROEST / NETTE BENZ
- 1994

Mercedes-Benz C-klasse 180 Sport Elektrische ramen | Centrale vergendeling * Meeneem prijs *
- 1995

Mercedes-Benz C-klasse 180 Elegance ORIGINELE AUTO! Complete Historie voorhanden
- 1994