Lancia Delta HPE 1.8 16v VVT (1999)
| Uitvoering | Delta HPE 1.8 16v VVT |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 1999 |
| Jaar van aanschaf | 2003 |
| KM-stand bij aanschaf | 94.000 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
De Lancia Delta HPE 1.8 VVT is een exclusieve auto. Hij ziet er gedistingeerd uit, heeft een luxe aankleding zonder bezadigd te worden, en is sportief zonder al teveel aan comfort in te leveren en heeft een redelijk goede wegligging. Daarmee zou het de perfecte auto zijn.
Het is een luxe auto (ik heb hem met turbo-spoilerkit en recaro’s), waar alles op en aan zit. Elektrische ramen en spiegels, climate control, abs, etc etc. Sportief is hij ook, de 1.8 levert genoeg vermogen (130 pk, 0-100 in 9,4 sec) om lekker mee te komen met het verkeer, maar je moet de motor goed op toeren houden om echt snel te zijn. De top ligt ver boven de grens waarop je je roze papiertje door de shredder kan halen...
Oke... Sportief, luxe, comfortabel, wat is er dan mis met deze auto? Waarom rijdt niet half Nederland in deze schitterende auto ipv in de bezadigde Opel Astra of VW Golf?
De reden ligt niet in de italiaanse betrouwbaarheid, in een jaar tijd en 50.000 km heb ik geen enkel probleem meegemaakt. Wat is er dan wel mis met de auto? Onderhoudskosten. En ik weet het, als je een dergelijke exclusieve auto rijdt moet je niet zeuren over een paar centen, maar ik heb inmiddels drie normale onderhoudsbeurten gehad (100.000 km, 120.000 km en 140.000 km) en voor deze drie beurten was ik gezamelijk 1900 euro kwijt. Dat vind ik wat aan de hoge kant voor een driedeurs hatchback met een 1.8 motortje. Verder maakt hij wat meer herrie dan de gem. Audi A3 (en dat geldt voor zowel het windgeruis als de bekende italiaanse rammeltjes), is het zicht naar achteren wel erg beroerd (je hebt een brievenbus om naar achteren te kijken, waardoor het inschatten van de voorkant van de auto achter je een leuk karweitje wordt...) en begint hij nu toch wel een beetje gedateerd te ogen. Ook een gemis is het ontbreken van een leren stuur, op een auto met recaro leer/alcantara stoelen is dat echt onvoldoende. De bagageruimte is origineel al niet groot, maar met een gastank en een 1000 watt Alpine subwoofer blijft er daar niets meer over. Nu is dat een keuze van mij, dus daar zeur ik niet over, mijn bagage zet ik op de (leren/alcantara) achterbank.
Wat kan ik nog meer vertellen?
Mijn (ik zeg met nadruk mijn ipv het, mijn rijstijl is niet dat van de gem. automobilist, alhoewel ik verwacht dat de (potentiele) koper van een dergelijke auto ook niet altijd op de rechterbaan te vinden is) verbruik ligt op een schappelijke 1 op 8,5 wanneer ik op gas rijd en 1 op 9,5 wanneer ik op benzine rijd.
Het snelste wat ik gereden heb is 220 op de teller (in Duitsland, mocht er iemand van de KLPD meelezen).
Belangrijkste vraag: Zou ik hem, met alles wat ik nu weet, weer kopen? Volmondig JA! Het is een geweldig leuk karretje, sportief, comfortabel en exclusief, met bijpassende uitstraling.
Eigenlijk heb ik geen noemenswaardige problemen gehad. Toen ik hem kocht had hij al een versleten wiellager en kapotte handremkabels, deze heb ik laten vervangen. Verder is er een keer ingebroken (nieuw ruitje en nieuwe radio) en is het knopje van mijn elektrische ruitbediening kapot gegaan. Niets spannends dus.