Honda Legend 2.7i 24V (1991)
Uitvoering | Legend 2.7i 24V |
Versnellingen | -1, Automaat |
Bouwjaar | 1991 |
Jaar van aanschaf | 2013 |
Honda Legend 2.7V6 Automaat
Het leek mij eens aardig om een review te plaatsen van een auto die je destijds al weinig op de weg zag en nu welhaast een unicum is, de Honda Legend 2.7V6 Sedan automaat. Ik gebruik de auto sinds een maand of 2 als dagelijkse gebruiksauto. Mijn moderne Accord heb ik recent verkocht vanwege de mogelijkheid om vanwege mijn beroep een leaseauto aan te schaffen maar ik twijfel nog steeds vanwege de bijtellingsproblematiek. Omdat ik een paar privéauto's (Honda's) in bezit heb wil ik liefst helemaal geen bijtelling maar dan zit je in zo'n fiscaal keurslijf dat ik mijzelf dan beperkt voel in mijn vrijheid. Daarom heb ik besloten 2 van mijn Honda's in te zetten voor dagelijks gebruik en eens te bezien of dit op wat langere termijn bevalt. Van de 1e volgt nu een review, van de 2e wanneer daar ook wat kilometers mee zijn gemaakt.
De Legend van de 1e types zijn geleverd zo tussen 1986 en 1991, eerst als 2.5V6 voor de sedan en later de 2.7V6, de Coupé werd gelijk als 2.7 geleverd. In Europa en zeker Nederland is de auto weinig verkocht, in de VS echter als broodjes.
Deze Legend is in 2012 uit Frankrijk gekomen naar Nederland en ik heb de auto aan mijn verzameling toegevoegd vanwege de bijzondere staat.
Hoe bevalt het nu om in een auto te rijden voor dagelijks gebruik die eigenlijk achterhaald is, immers het technisch ontwerp is al eigenlijk een kleine 30 jaar oud.
Nu ik er een kleine 5.000 km mee heb gereden zomaar wat ervaringen:
Comfort:
Als ik heel eerlijk ben is het comfort misschien wel beter dan van de moderne auto. Deels wordt het veroorzaakt door de relatief kleine 15 inch velgen met hoge banden, het grote voordeel is echter dat de auto daardoor wel heel comfortabel aanvoelt en weinig last heeft van drempels. De vering daarentegen is wel wat soepeler en dus deint te auto iets meer.
De wegligging is zoals van een Honda: fantastisch maar wel met het oog op comfort, een Accord van die jaren ligt strakker maar die heeft voor en achter de befaamde wishbone ophanging. De Legend heeft die wel voor maar niet achter.
Tijdens het rijden heerst er rust in het interieur, de zoevende V6 werkt als een kalmerend middel, gecombineerd met de 4-trapsautomaat heb je totaal geen behoefte aan agressief rijgedrag, de auto nodigt daar niet toe uit.
In vergelijking met de moderne automaten rijdt de 4 trapsautomaat relatief schokvrij maar je voelt wel de overgang van versnellingen zonder dat het storend is.
Apart is de z.g. degressieve stuurbekrachtiging, naarmate de snelheid laag of hoog is werkt de bekrachtiging sterk of minder sterk.
Alle elektronica werkt feilloos, het schuif-kanteldak, de automatische klimaatregeling (toen dus al), de raambediening, alles functioneert nog alsof de auto net uit de showroom komt.
Het verbruik is afhankelijk van rijstijl. De V6 lust wel een slok in vergelijking met moderne auto's maar wanneer je veelvuldig de standaard cruise control gebruikt en de snelheid op de snelweg niet meer dan 100-110 km bedraagt dan kom ik op 1:10 tot 1:10,5. Ik rij ook veel op 80 km wegen en zodoende valt dit dus nog mee.
De carrosserie is nog in topstaat maar elke week maak ik de auto wel helemaal schoon om roest en vuil te voorkomen, de auto wil ik namelijk goed houden om hem te bewaren.
Het is misschien raar om te zeggen maar op de een of andere manier heb ik er meer plezier in om in deze Legend te rijden dan in een modernere Honda vanwege de rust en het relaxte rijden. Om de auto echter in de staat te houden zoals deze nu is ben ik er wel voorzichtig mee en wissel ik de auto ook af met de andere youngtimer die ik recent heb aangeschaft, een Accord van 1989 die ik vanaf januari ga inzetten, die zal iets zuiniger te berijden zijn.
Op deze manier kom ik met een standaard kilometer vergoeding toch redelijk uit. Afschrijving heb ik immers nauwelijks en dat is verreweg de grootste kostenpost. De Legend weegt 1.400 kg en de Accord 1.140 dus de wegenbelasting valt nog mee. Bovendien verzeker ik ze alleen WA, Casco heeft weinig zin.
Het onderhoud is wel een risicopost maar ze zijn wel gewoon in onderhoud bij de Hondadealer. Je loopt wel het risico dat wanneer er iets kapot gaat het lang duurt voordat het onderdeel beschikbaar is en soms moet je wat langer zoeken. Zo heb ik lang moeten zoeken naar een nog originele achterdemper van de Legend maar uiteindelijk bij een Duitse Hondadealer gevonden. Daarom is de afwisseling tussen de Legend en Accord straks makkelijk, is er met de ene wat, dan rij je even in de andere.
Wordt vervolgd!
kleine beurt
Sorry, ik was nog wat vergeten, namelijk de onderhoudskosten.
Bij kilometerstand kreeg de auto een kleine beurt. De olie, 4,5 liter, werd ververst en het oliefilter vernieuwd. Daarnaast werden wat rubbers ingespoten van de ophanging. Verder zijn er geen afwijkingen of zaken geconstateerd die aandacht nodig hadden.
De kosten van deze beurt bedroeg € 147,84.
Bij 80.000 heeft de auto een grote beurt nodig. In die jaren waren de onderhoudschema's nog gebaseerd op 10.000/20000 kilometer en daar houd ik mij maar aan gezien het dagelijks gebruik. Dan zal ik ook preventief de olie in de automaat laten verversen. Ben benieuwd of er dan bijkomende kosten zullen zijn.
Wordt dus vervolgd.
Actuele situatie
Inmiddels heb ik sinds de ingebruikname een paar duizend heerlijke kilometers gereden met de Legend. Tussentijds is er niets gebeurd wat falen van techniek betreft. Het verbruik ligt tussen de 1:10 en 1:11 afhankelijk van kortere of langere afstanden en gebruik van cruise control. Nog steeds zeer opvallend is het zeer hoge comfort en de bijzondere soepele loop van het motorblok. 1 maand geleden met 3 kennissen naar het MECC in Maastricht geweest naar de klassiekerbeurs die allen versteld stonden van de rijeigenschappen van dit feitelijk toch technisch ver achterhaald ontwerp, maar ja wat is achterhaald? Misschien destijds wel zijn tijd ver vooruit. Niets geen probleempjes dus, nu beetje afwisselen met de vrijwel even oude Accord.
Onderhoudsbeurt
Nadat de Legend in de vroege lente weer was opgeslagen is deze een maand geleden weer ingezet als dagelijks vervoermiddel.
Omdat de kilometerstand de 80.000 passeerde is de auto voor een onderhoudsbeurt en een apk keuring deze week geweest.
In september haalde ik de auto uit de stalling waar deze een maand of 7 verbleven was en nadat ik weer keurig een melding bij de RDW en verzekering had gedaan, hij was immers geschorst. In de stalling laat ik de auto's altijd aan een druppelaar hangen, het was starten en lopen in 1 keer, zoals een Honda betaamt.
Direct kwam weer het heerlijke 6-cylinder geluid naar boven en een proefrit liet ook blijken dat maanden stilstand geen invloed hadden gehad.
Het dagelijks gebruik van deze auto, ondanks de gevorderde leeftijd van 25 jaar, levert eigenlijk alleen maar plezier op. Het blijft een uitermate rustgevende auto die met al haar comfortvoorzieningen zoals klimaatregeling en elektronica voor rust zorgt, zeker als je toch wat kilometers maakt. Persoonlijk ervaar ik het ruime glaswerk met uitzicht als heel veilig, minder veilig is het ontbreken van airbags en onbewust hanteer ik dus een defensieve rijstijl. De zoevende motor in combinatie met de automaat is bijzonder ontspannen!
Het verbruik is met de relatief defensieve rijstijl tussen de 1:10 tot 1:11. Het laatste is haalbaar bij wat langdurige afstanden met cruise control. Op de snelweg ongeveer 110-115 km per uur.
Vanaf vorig jaar oktober heb ik er nu probleemloos 14.000 km mee gereden zonder enige pech of probleempjes. Ik was daarom benieuwd of er tijdens de onderhoudsbeurt en apk iets aan het licht kwam.
Dat was inderdaad het geval, de rubberen stofhoes van een van de aandrijfassen voor bleek gescheurd door slijtage, was ook nog origineel dus dat mag wel na 25 jaar. Er zat verder nog een twijfelgeval wat speling betreft van de fuseekogel linksvoor, mogelijk voor de apk ja dan nee afkeurenswaardig. Besloten om zowel links als rechts de stofhoezen en fuseekogels te vervangen.
De totale kosten voor de beurt inclusief hoesjes en kogels, vloeistoffen zoals olie en dergelijke (kleine beurt, remmen schoonmaken en roest controle (niets!)bedroegen € 472,86 inclusief btw. Het onderhoudsschema is om de 10.000 km een beurt en na 2 x 10.000 beurt een grote beurt bij 90.000 km. Die zal bij ongewijzigd gebruik dus over 2,5-3 maanden plaatsvinden.
Samenvattend: met een youngtimer die destijds tot het luxe segment behoorde en in goede onderhoudsconditie heeft en zijn onderhoud krijgt is nog uitstekend na zoveel jaar inzetbaar. Bijkomend voordeel: de auto valt op want je ziet ze niet meer en dat geeft vaak leuke reacties.
Wordt vervolgd.
Grote onderhoudsbeurt
Sinds enige tijd heb ik de Legend weer in gebruik als dagelijkse gebruiksauto na een jaar stilstand. Toen de auto de laatste keer werd opgeslagen en afgemeld was deze nog niet aan een onderhoudsbeurt toe. Nu echter alweer de nodige kilometers zijn gereden heb ik besloten om nog eens flink de auto onder handen genomen. De reden is dat ik vrij intensief de auto gebruik, dagelijks en bovendien binnenkort naar Zuid Frankrijk ga en natuurlijk wil voorkomen dat er problemen zich voordoen.
Wat moest er gebeuren:
-grote onderhoudsbeurt volgens schema, om elke 10.000 km klein en na 30.000 km groot.
-vervanging homokineet linksvoor, er was een ratelend geluid te horen de laatste paar duizend kilometer
-ombouw airco van R12 naar R134A, de klimaatregeling deed het nog wel maar de werking werd beduidend minder
-spoelen en verversen van de olie van de automatische versnellingsbak
-herstel van 2 parkeerschades aan voor- en achterbumper
-twee nieuwe voorbanden waarbij een oude als reserveband gebruikt wordt, de oude reserveband was al 26 jaar oud en uitgedroogd.
Al met al dus best wat te doen, buiten de homokineet was er feitelijk niets kapot of zo aan de auto maar ik kon wel merken dat deze aan een onderhoudsbeurt toe was.
Inmiddels heb ik de auto terug en een eerste lange rit doen mij enthousiast stemmen, het lijkt wel of ik in een nieuwe auto rij!
Vooral de combinatie met twee nieuwe banden, uitlijnen en balanceren en verse automaatolie lijken wel wonderen te doen. De auto rijdt strak en als op een spoorrail, stil en geruisloos. Eigenlijk onvoorstelbaar dat een 26 jaar oud product nog zo goed in elkaar zit.
De garage kon verder ook helemaal niets vinden, alles is nog tiptop in orde en er zit nog steeds geen enkel roestspoor op.
Hoewel de rekening een behoorlijk bedrag liet zien van € 1.286,-- is dit voor een grote beurt, twee nieuwe banden met uitlijnen en balanceren alle vier de wielen, spoelen automaat en ombouw van de airco mijns inziens heel redelijk. De schade herstellen valt er buiten want dat is geen onderhoud.
De auto rijdt inmiddels weer feilloos en ga met vertrouwen de vakantie tegemoet. In eerdere commentaren heb ik al aangegeven hoe fijn en comfortabel de auto rijdt. Ik heb de auto via autoscout een tijdje te koop gehad maar de verkoop ingetrokken, ik kan er geen afstand van doen!
- Betrouwbaarheid5
- Prestaties4
- Comfort5
- Kosten3

Praktijkervaring Honda Jazz: eigenaren over hun hybride mini-MPV

Designreview Volvo C40: ‘voldoet aan alle verwachtingen, en dat is een probleem’

De Citroën Méhari is 55: op pad met de leukste badeend

Deze topsedan van Nissan uit 1985 was geavanceerder dan de Audi V8