Honda HR-V 1.6i 4WD (2001)

Honda HR-V 1.6i 4WD (2001)

UitvoeringHR-V 1.6i 4WD
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2015

Beter laat dan nooit ...

We hebben onze HR-V aangekocht begin 2015, hoog tijd om wat ervaringen te delen. Ik heb 12 jaar voor Honda gewerkt en in die periode reed ik al een HR-V van dit model (in 3d, maar met dezelfde motor + 4WD).

Het is een polariserend design: je vindt hem geweldig of net niet. Hij heeft - in mijn ogen - absoluut het sport pack nodig. Zonder die dakspoiler ziet het er allemaal nogal lauw uit en van achter bekeken nog meer een genepen & verhoogde Volvo 850/V70.

Jammer dat Honda met dit model te vroeg kwam; de crossover-trend stond in de kinderschoenen in 1999. Nissan heeft veel garen gesponnen door de lancering van de Qashqai op het juiste moment (en toegegeven: met diesel-optie).

De 1ste eigenaar was een oudere man die op 14 jaar tijd 78.000km op de teller heeft gezet; momenteel staat hij bijna op 92.000km, naar Honda-maatstaven pas ingelopen. De motor is een 1600 zonder vtec en dus met 105pk; gelukkig voldoende vlot (de vtec versie van 125pk is schaars als 2dehands), maar om het vooruit te laten gaan een typisch old skool Honda-blok dat graag op toeren wordt gehouden.

De versnellingsbak: simpel, veel leuker schakelen dan dit wordt het niet. Kort, klaar, klik-klak - altijd raak.
Hij heeft 4WD. "Realtime", dus eigenlijk een voorwielaandrijver waarvan de achterwielen volautomatisch bijschakelen wanneer nodig.

Het is een uitloopversie voor de toenmalige facelift eraan kwam; hij hangt dus goed in de genuine accessories: alles electrisch, manuele AC, lederen bekleding ...

Grootste minpunt: hij heeft op snelwegen eigenlijk een 6de versnelling nodig en dit om het toerental te milderen. Dat is best vermoeiend na een tijdje.

Voor de rest: alle Honda-clichés gelden 100%. Rijdt zalig en doet het steeds.