Honda Accord 2.0i Sport (2003)

Honda Accord 2.0i Sport (2003)

UitvoeringAccord 2.0i Sport
Bouwjaar2003
Jaar van aanschaf2009

Eerste ervaringen

Sinds een week ben ik in het bezit van een zwarte Honda Accord 2.0i Sport uit februari 2003. Een van de eerste van deze modelreeks.

Mijn eerste ervaringen zijn als volgt.

EXTERIEUR:

De zwart metallic lak laat de chromen accenten (raamlijsten, handgrepen, sierlijst rondom grille) er mooi uitspringen. De lak lijkt ook goed tegen een stootje te kunnen; er is nauwelijks steenslag zichtbaar en ook op de deuren is geen beschadiging te ontdekken.

INTERIEUR:

De halflederen stoelen zitten lekker. De bestuurdersstoel is goed instelbaar (die heeft als enige een lendesteun). De zijdelingse steun is voldoende.

Het stuur ligt goed in de hand. De knoppen op het stuur voor de audiobediening zijn goed geplaatst en voelen degelijk aan. Verder is een licht duwtje al voldoende om de claxon te activeren.

In het interieur zijn voldoende opbergvakken, al is het handschoenenkastje aan de kleine kant. Wanneer je daar bijvoorbeeld het instructieboek in legt, dan is het al bijna vol.
Handig is het in het dak weggewerkte opbergvak voor een zonnebril. Deze zit ongeveer boven de achteruitkijkspiegel en zelfs de grote zonnebrillen van tegenwoordig passen erin.
Noemenswaardig is nog het 'muntenvakje' linksonder het stuur. Erg mooi afgewerkt, met rubber aan de binnenkant tegen het rammelen van de muntjes.

De meeste knopjes in het interieur, maar ook de hendels voor richtingaanwijzers/ruitenwissers, voelen degelijk aan. Alleen de onderste rij knoppen op de middenconsole (bediening van de climate control) voelen erg plasticachtig aan wanneer je ze indrukt. Dit is echt opvallend in vergelijking met de andere knoppen.

De climate control werkt verder prima en is lekker stil. Je merkt het wel wanneer de airco wordt ingeschakeld. Stilstaand voor een stoplicht is er een kleine afname van het toerental resulterend in iets meer vibratie dan normaal. Maar ook rijdend bij constante snelheid voel je (vooral als bestuurder) een hele kleine hapering terwijl je het gaspedaal niet beweegt.

Door de hoge kont en de vrij vlak liggende achteruit is het zicht naar achteren matig. Ook zitten de linker en rechter hoofdsteun van de achterbank deels in het beeld wat je hebt (via de achteruitkijkspiegel) door de achteruit. Een voertuig schuin links-/rechtsachter is daardoor matig te zien via de binnenspiegel. Ik heb de buitenspiegels inmiddels vrij ver naar buiten versteld om een grote dooie hoek te voorkomen.
Daarnaast zijn de A-stijlen vrij dik, waardoor je op kruispunten vaak even naar voren moet leunen om te zien of er geen medeweggebruiker achter verborgen zit.
Het zicht over de schouders is prima. Bij mijn huidige stoelinstelling zit de de hoofdsteun van de passagierstoel precies voor de B-stijl wanneer ik over mijn rechterschouder kijk. Beide zijramen zijn dus vrij om doorheen te kijken. Zicht over de linkerschouder is niet veel slechter.

De lichtopbrengst van de (halogeen) koplampen is indrukwekkend. Een mooie egale bundel bij ingeschakeld dimlicht.

Achterin heb ik zelf (nog) niet gezeten. Heb inmiddels wel wat passagiers op de achterbank gehad (variërend van ca. 1,65m tot 1,90m) en die waren allemaal te spreken over de beenruimte. Zelf ben ik 1,83m dus mijn stoel staat niet heel ver naar achteren.

De radio bevalt goed. Ontvangst en geluid zijn prima. Ik vind het wel jammer dat je de radio niet aan/uit kunt zetten met de knoppen op het stuur.
De cd-speler heb ik nog niet gebruikt.

RIJ-EIGENSCHAPPEN:

Ik vind de motor fantastisch. Hij is soepel bij ieder toerental. Je kunt er rustig mee rijden met 2000 tpm maar hem ook even flink op z'n staart trappen. Bij lage toerentallen hoor je de motor nauwelijks; erg fijn wanneer je rustig aan doet. Trek je hem een keer wat hoger in de toeren dan dringt er een aangenaam motorgeluid door tot in het interieur.

De bediening van de versnellingsbak verdient al net zoveel lof. Lekker pookje met korte duidelijke slagen. Geen enkele twijfel of je de juiste versnelling te pakken hebt. Voelt zeer degelijk aan. De koppeling is niet opvallend licht of zwaar. Eigenlijk precies goed dus.

De remmen grijpen onmiddellijk aan wanneer je je voet op het pedaal plaatst. Was in het begin even wennen maar inmiddels vind ik de remmen goed doseerbaar. Echt hard remmen is nog niet nodig geweest en heb ik ook niet geprobeerd. Over de remvertraging kan ik dus (nog) niks melden.
De handrem zit goed geplaatst; lekker hoog maar zeker niet in de weg.

De wegligging vind ik bijzonder goed. Ik heb gemerkt dat ik veel harder door een bocht kan dan dat ik vooraf zou hebben ingeschat. De stuurbekrachtiging werkt daar prettig aan mee. Wanneer je het stuur uit de middenstand draait voel je een aangename weerstand. Ook als je snel door een bocht gaat is de besturing lekker zwaar, maar net zo makkelijk kun je er rustig doorheen met (bij wijze van spreken) twee vingers aan het stuur.

PROBLEMEN:

Bij de proefrit had deze Accord last van een krakend koppelingspedaal. De verkopende dealer heeft het pedaal gesmeerd, maar binnen een dag na aflevering was het probleem terug. We hebben het pedaal zelf nog een keer bekeken. Het kraken kwam van het scharnierpunt van het pedaal. Na het zelf nogmaals gesmeerd te hebben is het gekraak nu enkele dagen weg.

Ook was bij de proefrit het opbergvak onderaan de middenconsole niet open te krijgen. De verkopende dealer heeft hier ook wat aan gedaan; het vak gaat nu wel open, maar zo makkelijk dat dit al gebeurt bij bijvoorbeeld een hobbel. Misschien hebben ze het vak met teveel grof geweld open gemaakt waardoor het mechanisme is beschadigd.

Daarnaast weigert af en toe de centrale deurvergrendeling van het portier rechtsvoor. Waarschijnlijk moet de elektromotor in het portier vervangen worden.

Verder hebben de lichtmetalen velgen slijtageplekken door strooizout. Van de winter gaan er winterbanden onder, dus dan kunnen de velgen opnieuw gespoten worden.

Updates volgen!

Update na 10.000 KM

*UPDATE na bijna 1 jaar en 10.000 KM*

Nog steeds zeer enthousiast over de Accord! Geweldige wagen waarbij je je echt kunt verheugen op de volgende rit.

Wat betreft het EXTERIEUR is er weinig veranderd. De lak houdt zich nog steeds goed; weinig tot geen steenslag op de motorkap. Helaas wel een (heel) klein deukje opgelopen op de passagiersdeur. Waarschijnlijk door iemand die zijn deur in die van mij heeft 'geparkeerd'.
Bij vochtig weer ontstaat er af en toe een klein streepje condens in de koplampen.

Het INTERIEUR is nog steeds kraak- en rammelvrij, mits het 'op temperatuur' is. Afgelopen winter, met de extreem lage temperaturen, viel het op dat wanneer het interieur nog koud is er een paar rammeltjes/kraakjes waren. Eén van de hoofdsteunen maakte dan wat geluid (bij hobbels), zo ook de linkerzijde van het dashboard. Allebei minimaal, maar wel opvallend omdat de auto normaal zo stil is. Enkele minuten na het inschakelen van de verwarming waren de geluiden verdwenen. Waarschijnlijk ontstaan ze dus door het verharden van bepaalde rubbers bij zulke lage temperaturen.
Het kleine formaat van het handschoenenvak wordt ruimschoots gecompenseerd door het grote opbergvak onder de armsteun. Opbergruimte is er op die manier voldoende.
Inmiddels ook gewend aan het matige zicht rondom. Bij fileparkeren in een klein gaatje stap ik af en toe nog wel eens uit om te kijken hoe ver ik nou daadwerkelijk van mijn 'achterligger' sta. Dit inschatten blijft lastig.
Zoals verwacht geeft de CD-speler net zulk goed geluid als dat van de radio.

De RIJ-EIGENSCHAPPEN ben ik nog steeds zeer over te spreken. Heerlijke motor, versnellingsbak en wegligging. De besturing is fijn zwaar, maar rond de middenstand van het stuur zit wel een klein 'gebied' van vaagheid. Het lijkt een beetje op speling in de rechtuitstand, maar dit is echt minimaal. Belangrijk hierbij te vermelden is dat ik 17 inch velgen heb, met nieuwe (Continental) banden.

Nieuwe PROBLEMEN zijn er nog niet geweest.
- Het koppelingspedaal bleef af en toe kraken. Moest het ongeveer 1x per maand smeren. Dit deed ik tot voorkort met WD40, maar omdat de geluiden terug bleven komen uiteindelijk een 'droog' smeermiddel geprobeerd. Het gekraak is nu 2 maanden weg (na 1x het nieuwe middel te hebben gebruikt).
- Het motortje van de centrale vergrendeling rechtsvoor is inderdaad vervangen; onder aankoopgarantie van de verkopende dealer.
- Het opbergvak onderaan de middenconsole gaat nog steeds te makkelijk open. Met als gevolg dat ik vaker met het vak open rij dan dat hij dicht zit. Bij de volgende beurt vraag ik de dealer of hier iets aan gedaan kan worden.
- De (zomer-) velgen heb ik laten poedercoaten. Er zat vrij veel parkeerschade op van de vorige eigenaar en er was schade door pekel (leek een beetje op crackelee). Ze zijn nu weer helemaal strak, op het kleine (plastic) afdekplaatje van de wielbouten na.
- Helaas schade gehad aan het linker voorspatbord; is iemand tegenaan gereden (en doorgereden !$@%#& ) terwijl ik geparkeerd stond. Dit is netjes hersteld, niks meer van te zien.

Het VERBRUIK hou ik heel precies bij. De onzuinigste tank was 1 op 11,44 , de zuinigste 1 op 14,48 !!! Gemiddelde van alle tankvullingen is 1 op 12,94. Hele goeie cijfers natuurlijk voor zo'n grote auto, zelfs met mijn rustige rijstijl. Bovendien rij ik zeker niet alleen maar lange stukken op de snelweg (zoveel KM's maak ik niet per jaar), de boodschappenritjes zitten er ook allemaal bij.
Olieverbruik is er nauwelijks; in de afgelopen 10.000 KM ongeveer een halve liter olie bijgevuld.

Over ongeveer een maand krijgt de Accord een grote BEURT en nieuwe APK, dus update hierover volgt.

Update na 20.000 KM

*UPDATE na ruim 2 jaar en 20.000 KM*

Nog steeds zeer tevreden met de Accord!

Wat betreft EXTERIEUR; opnieuw een kleine schade gehad vanwege een fietser die tegen de (geparkeerd staande) Accord was gevallen. Dit is gelukkig weer keurig hersteld en er is niks meer van te zien.
Verder ziet hij er voor een bijna 9 jaar oude auto nog tip top uit.

Qua INTERIEUR en RIJ-EIGENSCHAPPEN geen veranderingen.

Met de Accord heb ik nog steeds weinig PROBLEMEN.
- Zoals gepland dit voorjaar een grote beurt + APK laten uitvoeren (Honda dealer). Kosten waren €680,- ex. BTW. Hierbij zijn voor de APK de stabilisatorstangen en rubbers vervangen.
- De auto heeft tijdens onze vakantie ruim 3 weken stil gestaan. Bij de eerste keer wergrijden ná de vakantie zaten de remblokken erg vast aan de schijven. Sindsdien bleef het ABS lampje branden. Auto is inmiddels uitgelezen en de ABS-sensor linksachter dient vervangen te worden. Dit wordt binnenkort gedaan (zodra het onderdeel binnen is; was niet op voorraad). Het onderdeel kost meer dan €200,-. Totale kosten zal ik t.z.t. vermelden. Tot die tijd dus geen ABS.

VERBRUIK blijft nog altijd net onder de 1 op 13. Dit jaar heb ik geen olie hoeven bijvullen tussen de beurten.

De Accord blijft nog wel een paar jaartjes. Misschien wordt het tijd voor iets leuks erbij (van Honda).