Honda Accord 2.0i LS (1997)

Honda Accord 2.0i LS (1997)

UitvoeringAccord 2.0i LS
Bouwjaar1997
Jaar van aanschaf2007

Wat een heerlijke auto is dit! Ik had niet gedacht dat een auto van 10 jaar oud, in deze prijsklasse (3.950 Euro aanschaf), zo lekker zou rijden. Ik ben nieuwe auto’s gewend, want ik heb de laatste 5 jaar lease-auto’s gereden. Dit waren weliswaar diesel-auto’s van een paar klasses minder (Peugeot 206, Renault Clio), maar toch had ik niet verwacht dat deze Accord zo’n grote stap voorwaarts zou zijn.

Wel jammer is dat hij wel voor de gemiddelde Japanner is gebouwd. Ik ben bijna 1.90m en had toch wel iets meer hoofdruimte willen hebben. De stoel had nog 2 of 3 cm meer naar beneden moeten kunnen. Ondanks mijn lengte is het zicht op de tellers in het dashboard overigens niet belemmerd door het stuur (zie foto).

Bij het rustig versnellen in de 2e en 3e versnelling lijkt het of de auto af en toe een beetje inhoudt. Dit vind ik echter geheel niet storend.

Het verbruik valt mij ook erg mee. Op de snelweg 1:13 en in de stad 1:11.

Er zitten wel wat kraakjes en piepjes in mijn auto. Tijdens het rijden rijden op hobbelige wegen en bij harde bassen in de muziek (ik heb een subwoofer in mijn kofferbak) piept de hoedenplank.
Sinds kort zit er ook een kraakje in het dashboardkastje. Als ik deze open zet, dan is het weg. Hier heb ik geen last van op asfalt.

** Update 20-8-2007 **
Inhouden van de motor: Paar maal V-Power getankt en een keer Injectiecleaner erin gegooid. Nu loopt ie stukken beter!

Het piepende geluid in de hoedenplank heb ik ’opgelost’ door iets tussen het board en het metaal te klemmen. Nu kan het board niet meer op en neer bewegen en is de piep ook weg...

De kraak in het dashboardkastje was ook heel gemakkelijk te verhelpen. Het sluitinkje kraakte. Dus gewoon een druppeltje olie erop en... hij is weer stil!
** Einde update 20-8-2007 **

** Update 16-11-2007 **
Het was tijd voor de APK. Aangezien ik in bochten een bonkend geluid hoorde, rekende ik erop dat de homokineten vervangen moesten worden. Aan beide ashoezen zat namelijk vet aan de buitenkant, dus deze lekten beide. Bleek inderdaad dat beide homokineten vervangen moesten worden.

Bovendien bleek een remblok helemaal op te zijn. Deze moest ook vervangen worden.

Dan is er nog een euvel waar ik nog naar moet laten kijken. Als ik over klinkerweggetjes of over bijvoorbeeld een putdeksel rij, dan hoor ik sinds enkele weken een bonkend geluid linksvoor. Ik denk dat een stabilisatorstangetje vervangen moet worden.

Ook kantelt de stoel een cm of 2 als ik erop ga zitten. Dit is alleen zo als de stoel in de laagste stand staat. Dus de stoel 2 cm hoger gezet en nu is de speling weg. Alleen heb ik nu minder hoofdruimte, en dat was al aan de krappe kant. Dan maar wat vaker naar de kapper... Ik ga er wel naar kijken als het wat warmer is in het voorjaar.
** Einde update 16-11-2007 **

** Update 25-01-2008 **
De auto is bij de garage geweest voor de rammel linksvoor. Alles is nagekeken, maar ze hebben niks kunnen vinden. Ik heb ergens gelezen dat het de schokbreker zelf kan zijn. Die kan wel eens gaan rammelen. De vering lijkt echter nog wel in orde. Bij induwen van een hoek van de auto, komt hij netjes in 1 keer omhoog, en deint vrijwel niet na. Binnenkort maar een keer naar een bandenboer voor een (gratis) schokdemper-test.

Ik heb ook de bestuurdersstoel eruit gehaald. Het schommelen werd namelijk steeds erger. Ik heb het zwakke punt kunnen traceren. Het is een ’bracket’ van de hoogte-verstelling. Hier zit een bout doorheen, maar het gat waar deze bout doorheen zit is uitgesleten. Dit zorgt voor de speling. Dit is niet makkelijk te vervangen, aangezien dan het hele onderstel van de stoel vervangen moet worden. Het kan wel gelast worden denk ik. Alleen is dan de hoogte-verstelling niet meer mogelijk. Voorlopig heb ik het opgelost door een blokje hout op een strategische plek vast te zetten. De speling is nu weg. Ik kan de stoel niet meer in hoogte verstellen, omdat het blokje hout daar tussen zit. De stoel staat precies op de goede hoogte dus dat is geen probleem.

Ik vond de auto, met het koude weer, wat lastig schakelen. Vooral als de auto nog koud is, schakelt hij erg moeilijk terug naar zijn 1 en 2. Daarom heb ik de transmissie-olie laten verversen. Het is nu wel iets beter, maar terugschakelen gaat nog steeds behoorlijk lastig.
** Einde update 25-01-2008 **

** Update 23-06-2009 **

Het is wel weer eens tijd voor een update. In 2008 een lekke einddemper en een lekke radiator gehad. Beide laten vervangen, totaal 500 Euro.

In oktober 2008 is de auto voor een APK en grote beurt bij de garage geweest. De koppelingscylinder bleek lek (was al bekend bij mij), en mijn achterrem stond vast. Inclusief grote beurt was alles bij elkaar 600 Euro.

2009 verloopt vooralsnog voorspoedig. Geen enkel onderhoudsprobleem... Wel zijschade door een aanrijding met een bromfiets, maar dat laat ik lekker zitten. Reparatie vind ik zonde van het geld. Ook vanwege het feit dat er op steeds meer plekken roest komt doorzetten. Ach hij moet nog 2-3 jaar mee, dat moet hij wel redden.

** Update 05-04-2011 **

De betrouwbaarheid begint zich nu wel te etaleren.

2009: Was een erg goed jaar. Alleen 35 Euro aan APK kosten gehad.

2010: 2 nieuwe banden, middendemper en APK. Totaal 500 Euro.

2011: Nog niets

Onderhoudskosten 2012:

Afstellen koplamp: 19 Euro

Totaal 2012: 54 Euro

==================================================================

De airco deed het niet. Laten bijvullen bij een specialist. Dit was 112 Euro. Helaas bleek daarna dat de condensor-unit vloeistof lekte. Vrij dure reparatie: 480 Euro inclusief montage.

Na een paar maanden zag ik het begin van roestplekken op beide wielkasten achter. Ik wist op het moment van aanschaf niet dat dit een probleem was bij deze auto’s. Had ik toch beter op moeten letten. Het wegwerken gaat ongeveer 550 Euro kosten. Ik ben er nog redelijk op tijd bij.

** Update 20-8-2007 **
De roest op de wielkas aan de ene kant bleek te komen door een verkeerd ingelast stukje. Er zat een hele kier tussen, wat natuurlijk zwaar gaat roesten...
Aan de andere kant was een steentje precies tegen de rand van de wielkas geslagen en had daar een klein pitje gemaakt wat was gaan roesten.
** Einde update 20-8-2007 **

** Update 16-11-2007 **
De ashoezen waren aan beide kanten lek. Gevolg: 2 nieuwe homokineten.
Bovendien was een remblok achter versleten, laten vervangen
Totaal (inclusief motorolie en -filter verversen en APK keuring): 670 Euro
** Einde update 16-11-2007 **