Ford Mondeo Wagon 2.0 TDCi 130pk Collection (2003)

autoreview

Ford Mondeo Wagon 2.0 TDCi 130pk Collection (2003)

Signalement

UitvoeringMondeo Wagon 2.0 TDCi 130pk Collection
Versnellingen5, Sequentiële Automaat
Bouwjaar2003
Jaar van aanschaf2006
KM-stand bij aanschaf184.970 km
KM-stand laatst0 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

ERVARINGEN

Onze eind 2004 nieuw gekochte Focus Futura 1.6 (lpg, oude model) was wat krap voor 3 kinderzitjes naast elkaar op de achterbank. Toen er ook nog een caravan getrokken moest worden (wel geprobeerd, geen succes) was het snel duidelijk: er moest een andere auto komen.
Eigenlijk wilde ik niet wéér een Ford, maar met het wensenpakket (diesel, groot, automaat, betaalbaar, luxe) kwam ik toch weer bij dit merk uit, en dan wel bij de Mondeo. Japanners van dit formaat met diesel en automaat zijn er helaas niet, en voor de vergelijkbare producten uit de VW stal (inclusief Skoda en Seat) zijn de vraagprijzen stukken hoger.

Kostte veel moeite om een fatsoenlijke gebruikte Mondeo Durashift te vinden; veel aanbieders op de diverse sites adverteren met auto’s die er in werkelijkheid niet blijken te zijn. Uiteindelijk bij een handelaar een ex-leaser gevonden en gekocht, en sinds 4 oktober 2006 in bezit.

In het dagelijks gebruik een heerlijke relaxte auto om mee te rijden. Na lange ritten stap je fris weer uit. De bestuurdersstoel is op vele manieren te verstellen waardoor er altijd wel een goede zitpositie te vinden is.
De binnenruimte is zeer groot; wij zijn met 2 volwassenen van 1m90 of meer en hebben de stoelen in de achterste stand staan. Erg prettig als de kinderen dan achterin nog voldoende beenruimte hebben. Ik kan met mijn lengte zelfs achter mezelf zitten!
Ook tussen de 3 kinderzitjes is nog ruimte over. Enige nadeel hiervan is dat er achterin 2 voorgevormde zitplaatsen gemaakt zijn (wel drie 3-puntsgordels). Hierdoor staan de kinderstoeltjes niet allemaal horizontaal. Dit is simpel op te lossen door badhanddoeken te gebruiken om de achterbank egaal te maken.
De achterbank is totaal niet verlicht als het donker is, een extra gemonteerde binnenverlichting boven die plek doet wonderen.

De kofferruimte is riant en goed toegankelijk. Door de rechte en overzichtelijke achterkant van de Wagon valt het parkeren ondanks de lengte van 4m80 enorm mee. Gaat zelfs makkelijker dan bij de qua cm kleinere Focus, waarvan de achterkant minder overzichtelijk is. Niettemin is de lengte in veel parkeervakken niet echt ideaal.

Wegtrekken vanuit stilstand is niet het sterkste punt, maar een inhaalactie op de snelweg of op buitenwegen is een verademing. Met of zonder kickdown, je bent er vlot voorbij. De automaat schakelt wel wat te vroeg door naar mijn zin. Daardoor rij je vaak met toerentallen rond of zelfs onder de 1500 rpm, wat de motor niet echt heel prettig vindt. Door dat afknijpen werkt de cruise control (bediening op het stuur) bij lagere snelheden (of beter: lage toerentallen) ook niet lekker, die wordt dan erg nerveus. Automaat op “handmatig schakelen” zetten helpt, maar daar heb je natuurlijk geen automaat voor.

Het gemiddelde verbruik ligt bij een rustige rijstijl rond de 1 op 15,5. Niet slecht voor een automaat. De handgeschakelde versie moet zelfs 1 op 20 kunnen halen.
Het geïntegreerde navigatiesysteem (Visteon VNR9000) werkt goed, erg jammer dat er geen navigatiecd’s recenter dan 2003 zijn. Slecht geregeld door Ford.

PROBLEMEN

Auto had bij aankoop de (grote) 180.000 km onderhoudsbeurt nog niet gehad. Die kon – tegen meerprijs uiteraard - bij de verkopende partij geregeld worden (met daarbij dan een aantal maanden garantie), maar ik heb er voor gekozen om de auto naar mijn eigen garage (Ford specialist) te brengen. Geen bijzonderheden, remblokken voor en achter moesten vervangen worden, en de schijven voor.

Overige problemen:

Roest!
De onderkant van de deuren zit flink onder de roest. Komt veel voor bij Fords rond deze bouwjaren; er is een verkeerde kit gebruikt die in plaats van flexibel te blijven keihard werd en afbrokkelt. Na een redelijk lang traject (paar maanden) is dit onder fabrieksgarantie hersteld door de schadeafdeling van de lokale Ford dealer. Uiteindelijk zijn er 3 deuren vervangen (!) en bij eentje (linksachter) is de roest verwijderd en zijn de naden opnieuw gekit. Prijzige maar noodzakelijke oplossing, waar ik uiteraard heel blij mee ben.
Een probleem met windruis bij de voordeur aan de passagierskant was hierna ook opgelost.

Update 19 september 2007:
Bij de onderhoudsbeurt zijn de deuren meteen goed afgesteld. Dit is bij de vervanging van de deuren niet (of niet goed) gedaan. Was helaas wel veel werk, maar de deuren gaan nu tenminste weer soepel open.

Cuppende banden
De achterbanden cuppen (onregelmatige slijtplekken), dit is te horen en te voelen. Bij het vervangen van de achterschokdempers (werkten nog op 30%) is de auto uitgelijnd. De banden gaan - ondanks het gevoel en geluid - hoop ik nog een poosje mee, en zodra ze vervangen worden hoop ik van zowel het geluid als het gehobbel af te zijn.

Update 19 september 2007:
Na een onderhoudsbeurt zonder gekke problemen (ashoesje fuseekogel gescheurd) zijn de banden voor en achter weer gewisseld. Het gebonk is nu nog veel erger. Met een resterend profiel van 2,5 mm betekent dit dat er binnenkort nieuwe banden onder gaan.

Update 29 oktober 2007:
Sinds anderhalve week zitten er 4 nieuwe banden onder de auto (Fulda’s). Wat een rust! Nu alleen nog een velg vervangen, die blijkt een slag te hebben.

Automaat
Vanaf het begin diverse problemen met de automaat die steeds vaker voorkwamen; soms lomp schakelen, soms flink stoten bij lage toerentallen. Gas bijgeven bij optrekken was al helemaal geen optie.
Aantal oplossingen geprobeerd:
- bakolie vervangen (Autrans). Hielp niet, maar ook geen vieze of verbrande olie.
- luchtmassameter vervangen. Geen merkbaar effect.
- EGR klep afgedopt en inlaatspruitstuk gereinigd.
Dit laatste hielp enorm. Bijna alle automaatproblemen waren acuut verdwenen. Motor loopt veel soepeler stationair en trekt rustiger en regelmatiger op vanuit lage toeren.
Een relatief simpele en vooral goedkope ingreep met een onverwacht groot resultaat.

Update 8 augustus 2007:
De automaat geeft steeds meer problemen, met name wanneer er langere tijd met een toerental onder de 2000 gereden is. Vervelend, want die toerentallen komen door het gedrag van de automaat zelf vaak voor. De bak slipt, maar nog niet dramatisch. Heb een poosje geprobeerd om continue met de hand te schakelen om zodoende het toerental op of boven de 2000 rpm te houden. Dat werkt gedeeltelijk, maar ondertussen toch maar weer gewoon automatisch.

Navigatiesysteem
Het gerommel met de VNR9000 was ik zat, dus de radio en wisselaar uitgebouwd en verkocht. Ander systeem gekocht waarvoor wel updates uitgebracht worden. Nadelen: het ’nieuwe’ systeem is 1-Din ipv 1,7-Din waardoor er een opvulstukje nodig is, en de stuurbediening werkt niet meer. Dat laatste is een groter gemis gebleken dan ik verwacht had.

Afslaan
De auto slaat (sinds de aankoop) af en toe af kort na de start (binnen een paar 100 meter). Kan direct weer gestart worden en er knipperen geen lampjes. Computer uitlezen bij Ford gaf geen foutcodes. Nokkenassensor laten vervangen (niet al te duur en gaan vaak kapot) waarna er wel foutcodes in staan. Nog niet duidelijk wat ze betekenen...

Update 18 november 2007:
Ondertussen 2 keer met een knipperend voorgloeilampje gereden, zonder dat de motor in noodloop ging. Bij Diesel Buchli in Harderwijk langsgeweest om de verstuivers te laten testen. Deze bleken nog prima in orde. Op hun advies een (retour)klep op de brandstofpomp laten vervangen in de hoop dat de problemen met afslaan en knipperende lampjes nu voorbij zijn.

Update 23 december 2007:
De reparatie bij Buchli heeft geholpen. Het knipperende lampje is niet teruggekomen en de auto is sindsdien niet meer afgeslagen. Andere bijeffecten: de auto rijdt soepeler bij lagere toerentallen. Voorheen was dat nogal zwoegend, nu veel prettiger. Ander effect is dat het verbruik fors gestegen is; van 1 op 15,5 naar een krappe 1 op 14. Gezien de andere gevolgen heb ik dat er ruimschoots voor over.

Update 23 januari 2008:
Rustige periode geweest, een dashboardlampje is er mee opgehouden. Dat zal vervangen worden als de buitentemperaturen wat gunstiger zijn, het is nog wel een aardig tijdrovend klusje.

Update 24 maart 2008:
Niets te melden, auto rijdt als een zonnetje. Dashboardlampje is nog steeds stuk (geen haast mee). Verbruik is nu gemiddeld 1 op 14,5 (sinds de bovengenoemde reparatie).

Laatste update:
Auto is ingeruild op een Mitsubishi Space Wagon, benzine. Maak steeds minder kilometers (rond de 20.000 per jaar) en diesel is amper nog rendabel.

8,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (13)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.