Ford Ka 1.3i 3 Edition (1999)

Ford Ka 1.3i 3 Edition (1999)

UitvoeringKa 1.3i 3 Edition
Bouwjaar1999
Jaar van aanschaf2009

KAnari

De Ford Ka hebben wij erbij gekocht als tweede auto. Altijd maar een auto lenen van je schoonvader kan op een gegeven moment ook niet meer.
Vanwege de werkelijk knalgele kleur is het koosnaampje KAnari.
De lak vraagt een beetje onderhoud, meer dan normaal om Ka toch netjes te houden. Wat vaker wassen en in de wax. Na bijna 12 jaren is de kleur nog altijd heel fris.

Voor het doel waarvoor wij de Ka gebruiken is hij prima geschikt.
Het zijn de kortste ritten waarvoor wij de Ford gebruiken en dat was het afgelopen jaar een 4.000km in totaal.
Het verbruik valt ons een tikkie tegen met ongeveer 1:15 en dat met zo'n laag wagen gewicht.
Om te rijden is het best een prettig en pittig karretje. Meekomen met het overige verkeer wil prima en het lijkt daarbij allemaal veel harder te gaan dan dat het werkelijk is.
Ongeveer 90 op de teller is 80 op de navigatie.
Door de plaatsing van de wielen laat de Ka zich heerlijk door de bochten slingeren maar maak het niet te bont want met de smalle bandjes wil hij wel glijden over de voorwielen.
De bekende roestplekken vallen bij ons exemplaar reuze mee, is er weliswaar niet vrij van maar het blijft bij enkele blaasjes.

De stoelen zijn aan de korte kant en wij zijn vrij lang.
Niet erg zolang we maar in de buurt rijden, een flinke dagrit zou met de Ka niet een pretje zijn maar daar hebben we een andere auto voor.
Het interieur is wat vochtig en lijkt bij het kofferbakslot binnen te komen (iemand bekend??). Er staat nu een bakje kattegrit in de kofferbak en de gevolgen van de lekkage zijn daarmee ook opgeheven.
De kachel doet niet geweldig zijn werk, het wordt dan ook niet erg warm als het serieus koud is. Kleine kachel in combinatie met slechte isolatie lijkt ons de oorzaak te zijn.

De originele radio en cd speler werken uitstekend, er zit prima geluid in en wil ook lekker hard.
Opberg plekken zitten in de deuren, in het dashboard en nog een rechts achterin.
De kofferbak is niet enorm natuurlijk maar een paar boodschappentassen gaan er prima in.

Onderhoud is praktisch probleemloos. Met de aanschaf zijn een paar kleine zaken nog aangepakt door de verkoper in Wanneperveen.
Afgelopen september heeft de Ka een beurtje gehad met twee nieuwe banden voor. Vloeistoffen op niveau, filters vervangen maar geen bijzonderheden.
Verder is het altijd gretig starten en lopen, onze Ka doet het altijd.
Net na de garantie hield het slot van de achterklep ons in de steek. Shit. Even zoeken op internet en een nieuw slot met sleutel was zo gevonden voor €35,00. Half uurtje werk en dat werkt ook weer. We hebben dus nu twee sleutels nodig en dat is niet zo erg.

In totaal en met het doel wat wij voor ogen hebben is het een heerlijk karretje met een fantastisch unieke look die versterkt wordt door een spoiler en de stoere wieldoppen. We zijn er heel wijs mee.

Niet vooruit te branden.

De meeste kilometers rijdt mijn vrouw in de Ka en gisteren was ik aan de beurt.
Na een 15 kilometer gereden te hebben was de Ka niet vooruit te branden. Tot en met de 3e versnelling ging het nog wel maar in 4 en 5 was het een drama.
Net op een stukje weg waar stoppen eigenlijk niet mogelijk is dus toch maar doorrijden.
Motorisch was er niet iets raar aan de hand en bleef ook lekker rondjes draaien maar vermogen afgeven ho maar.
Na ongeveer 7 kilometer was het probleem vanzelf opgeheven en ging de Ka er als vanouds vandoor.
's Middags naar huis zelfde laken en pak en erger nog want de problemen kwamen wel en verdwenen niet, rijden alsof je de voet op de rem hebt staan.
En dat bleek ook min of meer het geval, linker voorwiel was flink op temperatuur om lekker je handen bij te warmen.
Iets mis met de remmerij en dat moet opgelost. Beun de Haas gebeld en die heeft de volgende week wel tijd en wist aan de telefoon al te melden wat er aan de hand is.
Op zich jammer natuurlijk omdat we tot op heden eigenlijk geen problemen hebben gehad maar met een Kaatje van 1999 kan dit natuurlijk wel eens gebeuren en het is haar vergeven.
Na herstel zullen we nog melden wat er precies vervangen is geweest en wat de kosten zijn.
De remmen voor zijn gereviseerd en met € 70,00 is het probleem opgelost, we kunnen weer door.

Toch nog niet in orde

Helaas bleek toch de rem linksvoor nog te blijven hangen. Auto trekt dan slecht op en de rem wordt warm.
Onze monteur heeft daarom de remklauw vervangen voor een nieuwe maar helaas was het probleem nog niet verholpen.
De remklauw gedemonteerd en de originele er weer opgezet.
Maar wat er dan aan de hand kan zijn? Geen idee. Het is voor de monteur een puzzel geweest om te ontdekken dat de pomp in het remsysteem niet goed was zodat de rem kon blijven hangen. Sloopexemplaar gezocht, gevonden en gemonteerd en wat blijkt; lek!
En weer een andere, gereviseerde, gezocht en gevonden en deze gemonteerd.
Ja hoor, nu is het dan echt klaar.
Petje af voor het geduld van de monteur.
Jan; je bent een prima kerel, dat mag ook wel eens gezegd.

Goedgekeurd

Ons Fordje is terug van de keuring en er is niets aan de hand. Slechts € 30,00.
We rijden er vrij weinig en we wilden de Ka ook verkopen. Eigenlijk geen reacties gehad of het levert geen cent meer op.
Dan toch maar blijven rijden en dat kan ook wel zo duur is het niet. Beetje verzekering en houderschapsbelasting, drup brandstof erin en rijden maar. Onderhoud was ook niet nodig en de vloeistoffen houden we zelf wel bij voor zover dat dit nodig is. Technisch is er ook niets mis en het plaatmetaal rondom ziet er nog verrassend goed uit. Een paar kleine plekjes roest op de bekende plaatsen dat het geen naam mag hebben.
Binnenkort maar eens poetsen dan komt de gele kleur weer helemaal terug.

Tevreden

Eigenlijk is er niet veel te melden. Wij rijden er zelf niet zo heel veel mee maar het is best handig dat ze op de parkeerplaats staat. Een boodschapje, kind ophalen, kind wegbrengen, dat soort van klusjes.
Verzekering en belasting vallen wel mee en tja het verbruik blijft hoog met altijd 1:15.
Verder is het gewoon een lekker karretje die prima rijdt, goed stuurt en prettig schakelt.
Omdat familie eventjes met een auto minder moet stellen nemen zij ons Kaatje mee naar het werk. Ze wordt dus wat vaker uitgelaten en dat kan geen kwaad. Met 60km-ers per dag wordt alles lekker warm en droog gereden.
Voorlopig doen wij haar nog niet van de hand.
Ze zal binnenkort eens gewassen worden, gepoetst en in de wax. Even een mooie dag afwachten.

Kleinigheden

Een ook wij waren aan de beurt voor een nieuwe accu. De ene dag niets aan de hand en de volgende dag compleet geen spanning meer.
Accu naar zijn grootje. Wel een originele geplaatst en geen universele. Een universele is niet fijn te plaatsen en de originele zit goed strak op de plaat.
Blijkt dat de de motorkap niet goed in dicht valt. We hadden dat niet door en zo nog een paar dagen rond gereden.
Even wat kruipolie in het slot en de boel is weer gangbaar.
Links en rechts wat kleine roestsporen ontdekt, het is niet anders. Beetje wax erop en het moet maar goed zijn.
In het tempo dat deze Ka roest gaan er nog jaren voorbij voordat ze echt uit elkaar valt.

Op de rem

En ja hoor, weer problemen met de remmen.
Alle fut is dan meteen uit dit normaal levendige karretje.
Linksvoor wederom niet in orde en is er een compleet nieuwe remklauw opgezet. Ook de remmen achter zijn niet vrij van problemen dus daar wordt ook nog naar gekeken. Alleen de boel gangbaar krijgen moet volstaan. Omdat de dag voorbij is zal dat vrijdag nog gebeuren. Dan is in verloop van tijd het belangrijke herstelt dus kan het een tijdje voort.

Tja dat zijn de gebreken die boven komen met een wat ouder wagentje. Motorisch is het een perfect karretje en het blikken omhulsel ziet er nog heel aardig uit. Niet vrij van de ozoo typerende roestplekken maar niet overdrijven; voor een Kaatje valt het erg mee.
Maar eens een goede TLC-poetsbeurt geven, heeft ie wel verdient.

TLC

Vandaag tijd genomen voor wat Tender Love & Care. Enkele roestplekjes opschuren en een beetje spuitlak erover. Heel professioneel is het allemaal niet en omdat het kleine roestplekken zijn valt het schuren reuze mee en is het spuiten goed te doen.
Als dat klaar is even flink de wax erover en poetsen maar.
De lak wordt links en rechts wat dof en dat willen we anders zien.
Technisch is het allemaal prima in orde.
We zullen het meemaken hoelang de Ka het vol gaat houden, wat ons betreft nog jaren.

Doewie

Vandaag afscheid genomen van de Ford Ka.
Ruim 4 jaren trouwen dienst het veld moeten ruimen voor een Ibiza 1.2 3-pittertje.
Het Fordje heeft het heel aardig gedaan en we kijken er met plezier op terug.
Binnenkort maar eens wat schrijven over de Ibiza.

7,5