Ford Focus Wagon 2.0 16V Titanium (2009)

Ford Focus Wagon 2.0 16V Titanium (2009)

UitvoeringFocus Wagon 2.0 16V Titanium
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2009

Aan het einde van de rit toch een een review

Zo, daar gaan we dan. Na ruim 3 jaar wordt het binnenkort tijd mijn lease-auto, een ford Focus 2.0i Titanium business, in te ruilen.

Maar waarom heb ik in eerste instantie voor de auto gekozen? Ik was op zoek naar een welke zowel zakelijk als privé praktisch, maar toch ook leuk was. Ik had een aantal auto's op mij lijstje staan waaronder de Skoda Octavia, VW Golf en de Ford Focus. De Octavia viel af vanwege de beschikbare stoelen, die boden te weinig steun in de rug. De Golf 6 was op dat moment nog niet als wagon leverbaar en ik vond op dat moment de Golf VI wagon niet echt mooi. Daarnaast was de Golf vreselijk duur met wat leuke opties. De Focus won het al vrij snel door het leuke business pack met navigatie, parkeersensoren en usb aansluiting. Ik reed op dat moment een Focus 2A als voorloopauto en die beviel best aardig.

Ik heb de auto besteld met o.a. het business pack en het family pack met privacy glass en zonneschermpjes in de achterruiten. Verder nog zilveren dakrails en 17" velgen die het geheel goed af maken. Ik had een 2.0TDCI besteld, maar HRM dacht dat ik niet veel Km's zou maken en had de bestelling veranderd in een 2.0i benzine.

Na 125.000Km kan ik niet anders melden dan dat de Focus een zeer betrouwbare auto is. Ik heb nog nooit stil gestaan of zware problemen gehad.
Het enige probleem vind ik de 2.0i benzinemotor. Dit is een tandeloze leeuw.... Hij heeft 145PK, maar dit vermogen komt pas bij een veel te hoog toerental vrij waardoor je altijd fiks tering moet schakelen om er vaart in te krijgen. Dit komt naar mijn mening ook deels door de 5-bak met zijn ruime bereik. Tussen de 100 en 120 moet je altijd terugschakelen voor versnelling, maar rijd je 150 op de Duitse autobahn, dan gaat hij er zonder terugschakelen als een haas vandoor omdat hij dan rond de 4500 toeren draait en op ...ehhh... "toeren" komt. Ik heb geen trekhaak, maar voor mensen die deze motor overwegen ivm een caravan kan ik deze alleen maar afraden, er is te weinig kracht onder de 100Km/h.
De motor heeft nog een andere kwaal. In de winter is de motor relatief krachtig en hangt lekker aan het gas, maar zodra de temperatuur boven de 17 graden komt zit er weinig leven in. Hij komt amper op toeren. Het enige dat helpt is een update van het moto management tijdens onderhoud. Dit is iets dat ik ook heb gehoord van een aantal Mondeo rijders met dezelfde motor.
Nu zullen sommigen zeggen dat dit aan de airco ligt, maar ook met geheel uitgeschakelde airco is dit gedrag duidelijk merkbaar.
De motor is getuned op zuinig rijden om een groen label te hebben. Als je tussen de 90 en de honderd rijd lukt dat, maar met gemiddeld verkeer en snelwegstukken van 120Km/h zuipt hij behoorlijk. Het gemiddelde verbruik zit tussen de 8 en 8,5 liter op 100Km, afhankelijk van zomer of winterbanden.

Nu weer de positieve kant op. Het navigatie/multimedia systeem is beter dan verwacht. De audiokwaliteit is zelf zeer goed. Ik heb 90% van de tijd gebruik gemaakt van een hele collectie mp3 albums op USB stick. Bij diepe bassen willen de deurpanelen af en toe resoneren, maar dit kun je makkelijk weg "tweaken" met de juiste geluidsinstellingen. Het navigatiesysteem doet het ook best goed. Natuurlijk is het geen tom-tom met touch screen etc. Maar het werkt betrouwbaar en nauwkeurig. Dat alles geïntegreerd zit met route info tussen de knoppen maakt dit meer dan goed. Ik heb over zijn hele leven slechts 1 keer een situatie gehad waarbij het navigatiedeel van slag was. Na 2 uur rust werkte alles weer. De verkeersinformatie update en route correcties werken ook betrouwbaar. Mijn initieel scepcis werd dan ook snel de kop ingedrukt toen ik na een aantal keer negeren telkens op een file reed. Het volgen van de adviezen gaat meestal goed.
Ik had van europa alleen grote wegen, maar ben overal probleemloos terecht gekomen.
Ik had altijd 2 telefoons gekoppeld, één zakelijk en één privé. Dit gaf weleens problemen. Toch kwam ik er later achter dat het type smartphone veel verschil maakt. Een oude HTC gaf regelmatig verbindingsproblemen en de iPhone 4 werkt perfect. conventionele Nokia's doen het ook prima.

Dan het algemene comfort. De auto is netjes afgewerkt. Vergeleken met wat nieuwer modellen zit er misschien wat veel plastic in, maar tot nu toe zit alles nog degelijk in elkaar en er rammelt niks. De bovenkant van het dashboard bestaat uit superzacht materiaal dat erg aangenaam aanvoelt en makkelijk schoon te houden is. Na een tijdje worden de panelen in de deur en de middensteun hard waardoor dit onaangenaam is om je armen op te leggen.
Over het zitcomfort ben ik iets minder te spreken. Ik heb 1,90 en heb lange benen. Doordat de stoel aan de voorzijde niet omhoog kan heb ik met lange stukken snel last van mij onderrug doordat ik niet onder in mijn bovenbenen onvoldoende steun heb. Dit is echter iets dat naar mijn mening bijna alle auto's in deze klasse hebben. Ik rijd veel lange stukken waardoor dit mij dit opvalt. Lange stukken op de cruise control gaan wel goed omdat ik dan mijn voeten onder de pedalen kwijt kan, maar dit is minder veilig bij noodsituaties. Lange stukken met veel files zijn een drama.
Let wel!: Iemand die korter is of wat kortere benen heeft kan uitstekend zitten!!! De zijdelingse steun in de rug is wel erg goed.

De opbergruimte is zeer goed. De achterbak is erg ruim voor zijn klasse. Met 3 man en volledige wintersportbepakking op reis (zonder skibox) is geen probleem.

Dan het rijden. Je hoort vaak dat een focus rijd "als op een rails". Ik moet mij hier volledig bij aansluiten. Het weggedrag van de Focus is voorbeeldig. Ook met 17" blijft de auto heerlijk direct, maar toch comfortabel. Mijn uitvoering had een instelbare stuurbekrachtiging met 3 standen: Comfort, Normaal en Sport. Voor gecombineerde ritten is sport erg lekker, niet dat je hiermee een bochtenkoning wordt. Integendeel, je voelt wat de auto doet waardoor je eerder de bocht beheerst neemt. Voor lange stukken naar het buitenland vindt ik comfort en normaal aangenaam. Je voelt bij comfort op de snelweg minder terugkoppeling via het stuur wat inderdaad comfortabeler is. Met bochten ga heb je genoeg gevoel, maar je gaat ongemerkt toch harder.

Sommige zaken in mijn review zullen elkaar misschien een beetje tegenspreken, maar over het algemeen is de Focus een erg fijne auto waarmee ik voor het grootste deel goed mijn werk kilometers heb kunnen afleggen. Daarnaast zijn reisjes naar de Franse Alpen of Italië zeker geen straf geweest.

Even afrondend:
Voordelen:
- Looks
- Rijgedrag!!!
- Veel waar voor het geld
- Navigatie/Multimedia systeem

Nadelen:
- Motor (kracht en levendigheid in voorjaar en zomer)
- Zitcomfort op lange stukken (voor langere mensen)

En wat wordt de volgende auto? Dat wordt een Volvo V50 DrivE Limited. Zelfde fijne onderstel, iets comfortabeler, maar met veel meer zitcomfort. De stoelen kunnen aan de voorkant omhoog.