Ford Focus Wagon 1.8 16V Flexifuel Futura (2007)

Ford Focus Wagon 1.8 16V Flexifuel Futura (2007)

UitvoeringFocus Wagon 1.8 16V Flexifuel Futura
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2007

Op 7 augustus heb ik mijn sea-grey Focus Futura Wagon 1.8 flexifuel, met milieupremie en extra business-pack bij de dealer opgehaald. Dus voorzien van elektrisch verstelbare en verwarmde sportieve bestuurdersstoel en verwarmde passagiersstoel. Een mooi navigatiesysteem, aluminium dakreling, parkeersensoren en als extra nog maar een afneembare trekhaak die tot groot genoegen wel heel netjes is weggewerkt. Bovendien de lak ook maar laten behandelen met Waxoyl waardoor je 3 jaar garantie hebt op kleur en glans. Het is goed voelbaar, de lak is veel gladder dan normaal.

Het rijden is heerlijk. Ligt goed op de weg, scherp in de bochten en van 100 naar 0 bezorgt bijna misselijkheid zo vlot. Wel heb ik de banden harder opgepompt. Ik doe dat altijd op maximale belasting bij hogere snelheid. In dit geval: voorwielen 2,6 bar en achterwielen 3,0 bar. Dat voel je meteen, wat ik prettig vind. Bijkomend voordeel is het slijtagepatroon dat beter wordt en de auto plakt nog beter aan de weg doordat de druk verdeeld wordt over minder cm2.

De 1.8 flexifuel haalt natuurlijk nog niet zijn fabrieksopgave qua verbruik. De auto is daar gewoon te nieuw voor. Als we 2000 km verder zijn zal het verbruik inmiddels al wel verbeterd zijn. Jammer dat E85 in Nederland zo weinig beschikbaar is en dat het zo belachelijk veel moet kosten. De overheid heeft hier in vergelijking tot andere Europese landen nog wel wat in te halen. (niet voor 2008).
Hoe dan ook, door de milieupremie is de 1.8 wel goedkoper dan de 1.6. En levert natuurlijk wat meer pk’s. Verbruik ligt wel wat hoger. Na de eerste tankbeurt toch 1:12,5 gereden. Valt niet tegen voor een nieuwe auto. En inmiddels ook de 2e tankbeurt gehad. Iets vlotter gereden als de eerste 650 km, maar ondanks dat, toch het verbruik iets weten te verbeteren. Namelijk 1:13. Dit is nu na 3000 km nog steeds het geval.

*** update 04-10-07
Mijn laatste tankbeurt was 50 liter en een klein beetje. aantal kilometers gereden 698. Dus je kan zeggen een gemiddeld verbruik van 1:14! Maar, de laatste meters wel weer het probleem gehad van een luchtaanzuigende motor (zie onderaan). ***

*** update 23-06-08
Tegenwoordig haal ik de 1:14 makkelijk. Sterker, laatst 49 liter getankt met 715 km op de teller en ook nog eens 48 liter met 690 km op de teller. En niet eens problemen met luchtaanzuiging. De boordcomputer gaf aan dat ik 760 km kon rijden. Dat zou wel een stunt zijn.

De navigatie (EX) is wat uitgebreider dan zijn voorganger (DX modellen). Ik vind deze manier van navigeren prettig werken. Mede omdat het gewoon zo simpel is. Verrassend vind ik dat de navigatie zich niet beperkt tot de middenconsole, maar ook nog eens de weg wijst recht voor je neus tussen de twee klokken in. Handig! De Aux aansluiting werkt ook simpel. Gewoon een 3,5 mm jack plug en klaar. Vanuit het dashbordkastje is de aansluiting gemakkelijk te bereiken. Dus een CD-wisselaar is echt niet zo nodig. De rode dashbordverlichting is mooi. En meteen geeft dat een wat luxere uitstraling. Het past gewoon beter bij de aluminium accenten die de auto rijk is.

De portieren vallen dicht met een mooie donkere plof. Heel wat minder blikkerig dan zijn voorganger. De sensor van de achterklepvergrendeling werkt ook goed, waardoor het gemis van het openen van de achterklep van binnenuit niet meer relevant is. De parkeersensoren doen hun werk goed en de piep is niet hinderlijk aanwezig. Standaard is de futura voorzien van 5-spaaks lm velgen en die staan hem eigenlijk heel goed. Alle ramen achter de B-stijl heb ik laten tinten. (Niet af-fabriek)

De hoofdsteunen op de achterbank zijn wat ongelukkig als je een kinderzitje wilt plaatsen. De hoofdsteun zit dan eigenlijk net iets in de weg. Hierdoor heb ik deze maar gewoon in de kofferbak gelegd.

Het dashbordkastje van de Focus is een stuk groter dan bij zijn voorganger. In ieder geval een stuk dieper. De zijvakjes in de kofferbak zijn niet overdreven groot. Maar genoeg plek voor een veiligheidsvestje, ductape en een paar handschoenen. Het lampensetje past er ook nog wel bij.

Al met al ben ik zeer tevreden over de Futura Wagon. De nieuwe Focus is letterlijk en figuurlijk qua rij-eigenschappen en comfort naar een hoger plan getilt. En met name voor de rij-eigenschappen is dat opmerkelijk! Voor mensen die twijfelen of de Focus wel de juiste auto is: ja dus!

*** update 03-12-07 ***
Auto bevalt nog steeds prima. Hij is inmiddels goed ingereden en rijdt als een zonnetje. Ik moet de auto wel eens flink schoonmaken van binnen, zeker nu met al die bladeren en nattigheid op de grond. Er staan nu c.a. 9650 kilometers op de teller in bijna 4 maanden tijd. Ik ga uit van 30.000 km per jaar, dus ik lig aardig op schema. Ik heb 1:14 gehaald, maar dan moeten de weersomstandigheden wel gunstig zijn en de banden moeten goe op spanning zijn. Gemiddels zal het iets lager zijn. Tanken doen we zodra het lampje brandt ivm het nadelige probleempje hieronder. Tanken doe ik dan bij c.a. 650 km, en dan worden er ongeveer 48 liters benzine bij gegooid.

Het kraken van het interieur is helemaal over. Voorzichtig mag ik concluderen dat de lagere buitentemperatuur daar de oorzaak van is. Volgende zomer zal ik het weten. ***

De indicatie voor de actieradius klopt wel aardig. Alleen in deze uitvoering begon de motor (bij nog 60 km actieradius; tanklampje brandt dan al wel) lucht aan te zuigen in de bochten ipv brandstof. Bij de flexifuel modellen komt dit blijkbaar vaker voor. Tijdig tanken dus!

*** sinds de eerste onderhoudsbeurt (20.000 km) lijkt dit probleem niet meer te bestaan ***

De motor is een prima motortje, zeker in de lagere toeren. Als caravantrekker moet je de verwachtingen naar beneden bijstellen. M.a.w. trek niet te zwaar.