Ford Fiesta 1.3 Futura (2005)
Uitvoering | Fiesta 1.3 Futura |
Bouwjaar | 2005 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
Ik heb de Fiesta min of meer impulsief gekocht. In mijn zoektocht naar een kleinere vervanger voor de Peugeot 406 die ik daarvoor reed liep ik toevallig tegen de toen nog geen twee jaar oude Fiesta aan. Na een proefrit die goed beviel heb ik hem direct gekocht. De auto had op dat moment slechts 34.000 km op de teller. Inmiddels is het moment van inruilen nabij en heeft de auto zonder noemenswaardige problemen de km stand van 92.000 bereikt.
De Fiesta is een 5-deurs Futura uitvoering welke is voorzien van de 1.3 8 v motor. In vergelijking met de 406 heb ik natuurlijk het nodige moeten inleveren op het gebied van ruimte. Tocht viel mij dit niet tegen. De Fiesta is voor zijn klasse erg ruim. Voorin heb je meer dan voldoende ruimte en ook op de achterbank is er eigenlijk best redelijk wat ruimte. In dat opzicht doet de Fiesta zeker niet onder voor vele grotere auto’s. De kofferruimte is uiteraard veel kleiner dan die van de 406 maar toch valt ook hier de ruimte niet eens tegen. De bak is vrij diep en de hoedenplank zit vrij hoog waardoor en behoorlijk wat in kan. Ik schat in de de ruimte niet eens veel onder doet voor bijvoorbeeld een VW Golf.
Persoonlijk vind ik de Fiesta (met name van na de facelift) een mooie, sportief ogende auto. De mijne was jeansblauw metallic met mooie (ford) LM velgen, mistlampen etc. Dat maakt de auto echt af. Ik ben onder de indruk van de degelijke bouw. Het dichtgooien van een deur gaf een solide gevoel. In dat opzicht beter dan de Peugeot waar het wat blikkeriger klonk. Of het daadwerkelijk beter is weet ik niet maar het voelt prettig.
Het interieur van de Fiesta ziet er netjes en verzorgd afgewerkt uit. Ik had de versie van na de facelift. Dit houdt in dat het dashboard overtrokken is met een zacht aanvoelende toplaag en ook op andere punten is opgewaardeerd. In combinatie met de geïntegreerde radio/cd speler ziet het geheel er volwassen uit. Deze radio klinkt met zijn 4 speakers overigens heel erg goed. Veel beter dan de radio en (standaard) speakers in de 406. Een pluspunt vind ik verder de (standaard) AUX aansluiting waardoor het mogelijk is een I-pod aan te sluiten. Erg prettig vond ik ook de bedieningssatelliet aan de stuurkolom, hoewel deze uit het zicht zit is hij heel gemakkelijk en intuïtief te bedienen. Wat minder tevreden ben ik over de plastic bekleding van de portieren. Deze is degelijk en stevig maar erg krasgevoelig, daarnaast ziet het er wat goedkoop uit. De voorstoelen zijn vrij stevig maar bieden met name op lange ritten onvoldoende comfort. De bestuurdersstoel is weliswaar te verstellen in hoogte (eigenlijk een soort kantelmechanisme) maar door de korte zittingen worden de bovenbenen onvoldoende ondersteund. Hierdoor blijf je prutsen om de juiste zitpositie te vinden. De achterbank is voorzien van 2 hoofdsteunen en 3 driepuntsgordels maar is eigenlijk (veel) te smal voor 3 personen. Het zitcomfort houdt ook hier niet over. Voor kinderen is het prima te doen maar door de relatief dunne vulling van de bank is het voor volwassenen wat minder comfortabel op langere ritten.
De Fiesta blinkt echt uit in rijgedrag. De auto stuurt bijzonder prettig met veel gevoel en scherpte. De auto ligt zeer stabiel in snel genomen bochten en je kan er behoorlijk de hoek mee om als je dat wilt. De vering en demping was naar mijn smaak aan de harde kant. Dit kan overigens ook (mede) veroorzaakt worden door de relatief platte banden die onder deze uitvoering gemonteerd zijn. Helaas heeft het algehele comfort hier toch wel onder te lijden. Daarbij komt nog dat het geluidscomfort van de auto mijn inziens ook te wensen over laat. Met name bij hogere snelheden is er veel motorgeluid en windgeruis. Ook afrolgeluiden zijn erg goed te horen in de auto. Wellicht niet zo vreemd voor zo’n compacte auto maar iets meer isolatie was welkom geweest.
Mijn auto was uitgerust met een 1.3 8v motor met 70 pk en dat heeft toch wel wat beperkingen. Voor dagelijks gebruik in stad of dorp gaat het allemaal prima maar als je veel snelweg km’s maakt zou ik zeker niet voor deze versie kiezen. Het wagengewicht van meer dan 1000 kg is gewoon iets te veel van het goede. Dit vertaalt zich in trage acceleratie en vereist behoedzaam inhalen en goed anticiperen. Mijn ervaring is overigens dat je hier vrij snel aan went en als je er niet al te veel haast hebt dan gaat het allemaal wel. Vakantieritten met volle bepakking in bergen, of zelfs heuvels, zijn niet prettig, de snelheid loopt dan (te) ver terug en tijdig terugschakelen is het devies. Dat schakelen gaat overigens zeer prettig. De versnellingen laten zich erg soepel en trefzeker inleggen zonder speling op de pook.
Ik heb met de Fiesta een gemiddeld verbruik van ruim 1 op 15 gerealiseerd. Daarbij zaten weinig snelweg kilometers, dus ik vermoed dat het nog wel ietsje beter kan. Bij rijden met hogere snelheden neemt het verbruik overigens wel enorm toe maar dat is ook bij andere auto’s het geval. De overige gebruikskosten voor de Fiesta zijn mij erg meegevallen. Buiten de gebruikelijke onderhoudsbeurten hebben er geen ongeplande garagebezoeken plaatsgevonden. Ook bijvullen van olie is nooit aan de orde geweest. Wat ik wel erg hinderlijk vond is dat de koplampen vrij snel de geest gaven. Daar komt dan nog bij dat de rechter koplamp zich zeer lastig laat vervangen. Hiervoor moet je echt eerst het reservoir voor koelvloeistof loshalen en dan nog is het erg lastig om de klemmetjes van de lamp los te halen.
Al met al een prima auto voor mensen die niet al te veel ruimte nodig hebben en een prettig rijdende, betrouwbare en economische auto wensen. Voor wie veel snelwegkilometers maakt of veel rijdt zou ik adviseren voor een maatje groter te gaan of op zijn minst voor een wat krachtigere motor te kiezen.