Fiat Punto 55 SX (1998) #5
Uitvoering | Punto 55 SX |
Bouwjaar | 1998 |
Jaar van aanschaf | 2005 |
In verband met gezinsuitbreiding een tweede auto aangeschaft. De auto mocht niet te groot zijn en moest lekker smoelen. Wij hebben gekeken naar een Twingo en een Ka. Twingo´s zijn relatief prijzig in aanschaf als je een wat aangekleder model wil hebben of eentje met relatief weinig kilometers. Ook voelde de auto erg basic aan.
De Ka is ook komen te vervallen aangezien niet eens een opgeklapte buggy onder de hoedenplank past.
Via via in contact gekomen met Fiat Wijers te Ridderkerk. Hij had twee Punto´s staan. Uiteindelijk gekozen voor een 55 SX met electrische ramen en een zonnedakje. De auto met 60.000 km stond te koop voor 4.500 met 6 maanden garantie. Wij hebben er 500 vanaf kunnen praten en een nieuwe radio/cd speler erbij gekregen. De auto is keurig gepoetst afgeleverd. Helaas heeft de auto geen stuurbekrachtiging. De volgende auto zal dat zeker hebben !!!
Inmiddels bijna 20.000 kilometer met de auto gereden. De auto wordt alleen ingezet voor kleine ritjes. Voor de langere ritten gebruiken wij de Megane Grand Tour.
De Punto bevalt prima. Hij smoelt nog goed en is ruim. De motor is pittig en voldoet prima in het stadsverkeer. Op de rijksweg heb je / lees ik / nog wel eens behoefte aan wat meer pk´s.
Na aflevering bleek de kilometerteller een vervelende tik voort te brengen. Onder garantie is de tellerkabel vervangen. De tik is verdwenen. Het schijnt een vaker voorkomend probleem te zijn bij een Punto.
Bij de laatste APK moesten alleen de voorbanden worden vervangen. Tot op heden geen problemen. Het verbruik bedraagt ongeveer 1 op 13. Een prima prestatie voor de vele stadskilometers.
Update 30 juli 2007:
Tijd voor een nieuwe achterwisser. Helaas dient de gehele arm te worden vervangen. Kost toch weer dik 40 Euro (aankoop bij een dealer). Verder heeft de auto van last van olieverbruik. Het blijft een prima (tweede) auto.
Gemiddeld verbruik 1:13,4 (enkel en alleen stadritten)
Update 14 november 2007
Vandaag hebben wij deze auto ingeruild voor het nieuwere type Punto. Het betreft een 80pk sterke Punto uit 2000 met airco en stuurbekrachtiging. Vooral de stuurbekrachtiging was een reden de andere Punto in te ruilen.
De auto wordt als tweede auto (door mijn vriendin) gebruikt en dan ook nog eens voor korte stukjes. In verband met kinderen ook maar gelijk voor de 5-deurs versie gegaan. Het valt ons op dat er op de tweedehandsmarkt relatief weinig 5 deurs occasions zijn. De auto is wederom gekocht bij Weijers te Ridderkerk. Zaterdag om 15.00 zagen wij de auto op internet staan. Om 4 uur stonden wij in de showroom en na het onderhandelen over de inruilprijs om 16.45 een (voorlopig) koopcontract getekend. Hier houden wij van: direct een goed aanbod.
Over de andere Punto valt nog te zeggen:
overall gemiddelsverbruik 1:12,11
kosten per km (inclusief aanschaf en inruil) 0,46 cent
in die 28 maanden nooit problemen gehad
geen problemen tot nu toe.
Wel zijn de voorbanden vervangen en de wissers rondom
APK 53,00
Twee nieuwe voorbanden (Pirelli) 101,12 incl motage e.d.
Achterwisser 41,44
APK 2007 incl grote beurt EURO 133 en we kunnen er weer een jaartje tegen!