Citroen Grand C4 Picasso PureTech 130 Shine (2016)

Citroen Grand C4 Picasso
Citroen Grand C4 PicassoCitroen Grand C4 PicassoCitroen Grand C4 PicassoCitroen Grand C4 PicassoCitroen Grand C4 PicassoCitroen Grand C4 PicassoCitroen C4 PicassoCitroen C4 PicassoCitroen Grand C4 PicassoCitroen Grand C4 PicassoCitroen Grand C4 Picasso

UitvoeringGrand C4 Picasso PureTech 130 Shine
Bouwjaar2016
Jaar van aanschaf2020

Haat liefde verhouding

Review Citroën C4 grand picasso 2016 1.2 puretech

Na zo’n 5 jaar gereden te hebben in een Renault Mégane Estate TCe 130 Privilège (zie mijn overige reviews) werd het tijd voor iets anders. De reden om een andere auto te kopen had te maken met een aantal punten. Ten eerste merkte ik dat de ruimte in de Mégane krap begon te worden. Door mijn lengte staat mijn stoel altijd in de achterste stand en omdat mijn dochter in een autostoel zit komt zij meer naar voren en dus met haar benen tegen mijn stoel aan. Ander argument was dat ik door rugproblemen moeite had om de kinderen makkelijk in/uit de auto te halen bij de Mégane. Daarom wilden we graag een auto die wat hoger was. Als laatste punt; na 5 jaar ben ik meestal uitgekeken op een auto en koop ik graag wat anders (luxeprobleem). Daarnaast bereikte de Mégane de psychologische grens van 200.000 kilometers. Gevoelsmatig werd het tijd voor iets anders.
Na een zoektocht en een aantal testritten in verschillende auto’s kwamen we terecht bij de C4. Eigenlijk precies wat we zochten; veel (been)ruimte, hoog, zuinig, comfortabel, veel opties en relatief licht in gewicht voor MRB.

Uiteindelijk kochten we de Citroën C4 Grand Picasso op 2-10-2020 met 95.xxx kilometer op de teller.
Inmiddels zijn we ruim anderhalf jaar- en 10.000km verder en deel ik graag mijn ervaringen.
Laten we beginnen met de positieve punten.

- Ruimte
De auto beschikt over super veel ruimte! Als mijn bestuurdersstoel helemaal naar achteren staat dan kan mijn dochter in haar kinderstoel nog steeds riant zitten en blijft er genoeg beenruimte over. Er zijn veel opbergvakjes, soms zoveel dat je vergeet wat je in welk vakje hebt gedaan…
Als we op vakantie gaan kunnen we alle spullen (voor 2 volwassenen en 2 kinderen) makkelijk kwijt. Er blijft zelfs nog ruimte over tussen het plafond en de spullen waardoor ik in mijn achteruitkijkspiegel kan blijven kijken.
Zelfs op de middelste stoel van de achterbank zit je prima omdat je dan je benen tussen de bestuurders- en passagiersstoel kwijt kan en door de vlakke vloer zit je niet met je benen in je nek.
De twee extra stoelen achterin hebben we weinig gebruikt maar voldoen prima als je een keer met meer dan 5 personen onderweg bent. Grappig punt; in de reviews wordt soms benoemd dat je de rolhoes nergens kwijt kunt in de auto als je de 2 extra stoelen gebruikt. Dit kan dus wel. Deze kan je kwijt achter de twee stoelen.
Alle stoelen kan je op allerlei manieren indelen en verstellen. Het lijkt soms wel een origami auto. Durf te stellen dat je met deze auto de meeste ruimte krijgt voor je geld. Auto’s met vergelijkbare ruimte zijn echt stukken zwaarder in gewicht (en dus meer MRB).

- Opties
Auto beschikt over veel opties zoals automatisch inparkeren. Eerst zag ik dit als een leuke gimmick, maar toch gebruik ik dit geregeld. Dit met name omdat we in een redelijk drukke wijk wonen. Door de parkassist te gebruiken parkeert de auto moeiteloos in… de auto staat binnen een paar seconden netjes in het vak.
Andere opties zoals de zijspiegels die automatisch naar beneden richten als je achteruit rijdt, de achteruitrijcamera, bochtverlichting, keyless entrance e.d. zorgen voor een rijk uitgerust gevoel.
Het is ook leuk dat je zelf thema’s kunt instellen voor het digitale display. Hierbij is mijn ervaring wel dat je dit één of twee keer doet en daarna niet meer omdat je snel gewend bent aan een bepaalde indeling van het instrumentarium.
Andere leuke mogelijkheden zijn bijvoorbeeld dat je de auto kan personaliseren door het uploaden van foto’s voor het digitale display.
Het grote voorraam zorgt voor veel licht in de auto en als je lang bent (zoals ik) en je vooraan bij het stoplicht staat hoef je niet te bukken om te zien of het licht op groen gaat.
De tafeltjes achterin worden in de auto veel gebruikt door, met name, mijn oudste dochter. Vooral op langere ritten.

- Motorisch en rijdbeleving
Er zit voldoende kracht in de motor en deze is voor zo’n formaat auto ook best zuinig. Volgens de boordcomputer rijd ik binnen de bebouwde kom (kleinere ritjes van zo’n 8 km) ongeveer 6.7 liter per 100km (ongeveer 1 op 14.9). Uit ervaring weet ik dat de auto een stuk zuiniger rijd als ik lange stukken op de snelweg rijd met de cruise control aan. Dan rijd ik ongeveer 5.8 liter op 100 km (ongeveer 1 op 17). De auto laat zich trouwens het beste rijden op de snelweg omdat je dan heel ontspannen rijd. Er is weinig motorgeluid en weinig ruis van de wind. Tevens blijft het toerental vrij laag in de 6de versnelling als je ongeveer 100km/h rijd op de snelweg.

Verbeterpunten/negatieve punten

- Stoelen ingewikkeld te verstellen
Zoals eerder gezegd kan je de (achter)stoelen in alle mogelijke standen verplaatsen. Het zorgt bij mij soms wel voor wat frustratie aangezien je hiervoor soms veel (naar mijn idee) onnodige handelingen moet verrichten. Het neerklappen van bepaalde stoelen werkt door het aantrekken van bepaalde lussen. Deze werken niet altijd mee en soms valt de betreffende lus eraf. Dit is bij andere modellen vaak beter geregeld (vooral bij de modellen waarbij je met één druk op de knop meerdere stoelen kan laten omklappen zoals bijvoorbeeld bij de nieuwe Grand Scenic met “transformers-stoelen”).
In onze vorige auto hadden we elektrische verstelbare memoryseats voor de bestuurdersstoel. Dit mis ik wel. Vooral aangezien mijn vrouw en ik nogal van lengte verschillen. Dan is het toch steeds opnieuw zoeken naar de beste zitpositie.

- Ruitenwissers automatisch?
Bepaalde “automische” dingen begrijp ik niet omdat ze niet automatisch zijn zoals ruitenwissers en keyless entrance.
Om de “automatische” ruitenwissers te activeren moet je deze eerst (elke keer als je opnieuw rijd) aanzetten. Wat is er dan automatisch aan?? Daarnaast merk ik dat de ruitenwissers niet altijd goed weten wanneer ze wel/niet aan moeten. De interval vind ik ook niet echt fijn. De ene keer te langzaam als ze sneller moeten gaan of andersom…
De bediening van de ruitenwisser achter staat los van de automatische ruitenwisser aan de voorzijde. Deze moet je dus zelf handmatig aan- of uitzetten (of ik snap niet hoe het werkt). De bediening hiervan vind ik wat vaag omdat ik vaak de ruitensproeier aan de achterkant aanzet i.p.v. de ruitenwisser waardoor in onbedoeld ruitensproeiervloeistof verspil en mijn auto onnodig ‘vuil’ maak.
Ook de ruitensproeiers aan de voorzijde werken naar mijn idee niet optimaal. Ik heb deze al een paar keer geprobeerd te stellen, maar het resultaat blijft teleurstellend. De sproeiers bereiken vooral het onderste gedeelte van het raam en niet het bovenste gedeelte (en het is nogal een groot raam).
De keyless entrance werkt prima bij het betreden van de auto. Toch vind ik het vreemd dat de auto niet vanzelf op slot gaat bij het verlaten- of weglopen van de auto. Dit was bij de Mégane (weer even als referentiekader) wel het geval. Je moet dus het handvat aanraken als je de auto op slot wilt hebben.

- Krakende achteras
De achteras maakt een krakend geluid bij beweging van de auto (torderen). Dit resoneert soms door in de stuurinrichting wat een vreemd gevoel geeft. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het insturen van een bocht of bij andere oneffenheden in de weg.
Op internet lees ik verschillende berichten dat het gaat om een fabricagefout! ANWB meldt hierbij dat je ervan uit mag gaan dat een achteras een autoleven lang mee moet gaan. Citroën denkt hier blijkbaar anders over. Meerdere keren contact gehad met Citroën NL en dealer. Volgens hen is de auto “oud”. Vervangen van achteras kost bijna €2000,00 euro. Citroën is wel bereid om coulance aan te bieden van 25%, maar dat is naar mijn idee een druppel op een gloeiende plaat bij zo’n bedrag. Dit probleem was niet merkbaar bij de testrit en heeft zich kort na aanschaf geopenbaard. Garantie (autotrust) deed ook niks met dit probleem omdat het volgens hen geen defect is maar een comfortprobleem. De achteras is al een keer behandelt met purschuim waarna het probleem korte tijd is weg geweest.
Het volgende heb ik begrepen omtrent de achteras. Deze is van gelaagd staal gemaakt en is hol aan de binnenkant. Bij sommige modellen kan de achteras uiteindelijk gaan kraken omdat het gelaagde staal gaat ‘werken’. Waarschijnlijk soort frictie.

- 1.2 3 cilinder motor – versnelling
Ik moest eerst wennen aan de 3 cilinder motor. Het geluid en de overbrenging vond ik afstandelijk en niet intuïtief in het rijden. Met een snelle overbrenging (schakelen bij 2000 toeren) rijd je het meest comfortabel. In een laag toerental heeft de auto nog best veel kracht. Soms even terugschakelen bij een inhaalactie kan uiteraard ook.

- Geluid / speakers / multimedia systeem
Geluid van speakers vind ik niet optimaal. Vooral wanneer er gepraat wordt op de radio moet ik het volume flink omhoog zetten om het goed te verstaan. Het zijn vooral de lage tonen die soms weg lijken te vallen. Audio is zeker geen topklasse.
Het multimedia systeem heeft soms problemen. Dit lijkt vooral bij koud- en/of vochtig weer te zijn. Ik krijg dan een melding “multimedia systeem is momenteel niet beschikbaar”. De auto is hiervoor meerdere keren naar de dealer geweest maar elke keer is er niks te vinden. Er zijn ook updates gedaan en er was een soort elektra kastje vervangen. Afgelopen 4 maanden is deze storing niet naar voren gekomen dus hopelijk blijft het voorlopig nog even weg. Dit omdat ik soms ook niet de andere functies kan bedienen zoals klimaat controle of radio. De bediening van de andere menu’s- of programma’s zijn soms wat omslachtig en niet gebruiksvriendelijk. Er zijn geen fysieke knoppen en bediening werkt in bepaalde menu’s op het scherm waardoor je toch soms je ogen van de weg hebt.

- Verlichting
De auto heeft voor zo’n 85% led verlichting. De achter verlichting is een soort 3D-led wat ik persoonlijk erg mooi vind. Ook de dagrijverlichting en de verlichting in de auto vind ik mooi en prettig. In de avond kan je bepaalde schermen ook uitzetten/dimmen als je het licht te vel vindt. Toch vind ik de dimlichten echt beneden alle peil. Dit zijn volgens mij H7 hallogeen lampen. In mijn voorgaande auto hadden we xenon wat de weg veel beter verlichtte. Soms twijfel ik tijdens het rijden wel eens of mijn lampen het überhaupt wel doen omdat er naar mijn idee zo weinig licht vanaf komt.

Rond maart 2022 stond ik voor het dilemma om bepaald onderhoudt te verrichten. Toen ik de auto kocht werd aangegeven dat de distributieriem vervangen moest worden na 10 jaar of 150.000km. Dit was bijgesteld naar 6 jaar of 100.000km. Exact de getallen waar ik mee te maken had. Daarnaast moesten er banden vervangen worden, oliebeurt en airco moest bijgevuld worden. Heb serieus overwogen om de Citroën in te ruilen voor iets anders, maar heb uiteindelijk toch besloten om het onderhoud uit te laten voeren. Na slechte ervaringen bij de desbetreffende Citroën dealer besloten om naar een ‘merkloze’ dealer te gaan.
Deze hebben bovengenoemde werkzaamheden uitgevoerd (ja, ik heb gevraagd of zij ervaring hebben met 1.2 puretech motoren en alle specifieke onderhoudscriteria van dit motortype omdat dit nogal nauw schijnt te luisteren).
De oude distributieriem hebben ze aan mij laten zien. Deze was al zeer poreus en gaf veel troep af. Volgens de monteur had ik er niet veel langer mee door moeten rijden.
De airco is weer ijskoud en was sneller leeg gegaan dan normaal omdat de drukventielen defect waren.

Uiteindelijk kan ik zeggen dat ik echt een haat-liefde verhouding heb met de auto. Aan de ene kant ben ik er helemaal weg van vanwege het pragmatische en functionele karakter. Aan de andere kant irriteert mij soms de kwaliteit van de auto en bepaalde gebreken (zoals de achteras en gebrekkige dimverlichting).

Tot zover even deze review. Wellicht over een tijdje weer een update of een review van een andere auto 

3,3

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens