Citroën Evasion 1.9 Turbo D X (1995)

Citroen Evasion

UitvoeringEvasion 1.9 Turbo D X
Bouwjaar1995
Jaar van aanschaf2004

versnellingsbak defect

In Frankrijk, na een rit met de caravan, wilde de auto niet meer in zijn achteruit. De versnellingsbak was defect, en is, op advies van de garage, gereviseerd. De auto was goed genoeg om dat (ondanks de toen al hoge kilometerstand) te laten doen. Kosten: 2.200. Daarna alleen een radiator, de aandrijfassen en de gloeibougies vervangen. Wel een probleem met het alarm en de centrale vergrendeling, en dat blijft zo nu en dan opspelen. Maar ik vind het niet belangrijk genoeg om dat bij zo'n oude auto te laten repareren. Er moet bij zo'n kilometerstand toch iets aan mankeren? Het meest bijzondere vind ik dat het verbruik over een jaar op 1: 14,8 is. Nu rijd ik rustig, en gebruik bij stukken langer dan een paar kilometer al de cruise control, maar dan nog is het een prima verbruik, zeker voor die leeftijd.
Maar nu hebben we hem te koop staan. We rijden minder kilomters sinds mijn vrouw voor haar werk een Twingo heeft, en ik naar mijn werk in Rotterdam met de motor rijdt i.v.m. de hoge parkeerkosten. Eigenlijk zonde, maar de wegenbelasting wordt te hoog. misschien leuk voor "de ommezwaai": van een Evasion over op een Twingo en een motor.... Ik vind de Twingo (ook uit 1995) een heerlijk autootje, maar ik ben wel wat angstig, de Citroen geeft een veiliger gevoel als iemand wat hard op een kruising af komt rijden. Ik beoordeel het comfort op goed, en niet op uitmuntend, omdat ik in deze auto een airco mis. Maar ja, als het zulk mooi weer is dat je een airco nodig hebt, rijd ik ook liever met de motor. Alleen jammer dat niet het hele gezin mee kan. Drie weken geleden nog naar de MOezel geweest, en daar (van de berg af op de Autobahn) nog de 200 km/u aangetikt. Geen triling, niets. Maar dan zal hij geen 1:14,8 halen. Over dat hele weekeinde hebben we 1: 12,5 gereden, toch niet slecht als je bedenkt dat we daar veel tochtjes hebben gemaakt in de bergen, dus veel hoge toeren in 2 en 3. Kortom, machtige auto, heerlijk rijden voor niet te veel geld. BEhalve dan de belasting, maar daar kan de auto niets aan doen.