Citroën C4 1.6 VTi Tendance (2011)
| Uitvoering | C4 1.6 VTi Tendance |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2011 |
| Jaar van aanschaf | 2011 |
| KM-stand bij aanschaf | 4.000 km |
| KM-stand laatst | 25.000 km |
Prachtige auto, helaas al snel afscheid moeten nem
Hoe een keuze in 5 minuten een hele gelukkige kan blijken te zijn. Want zo verliep het: binnen een telefoontje wat nauwelijks vijf minuten duurde, moest ik kiezen uit 4 opties. Van alle opties leek de C4 mij de interessantste, vooral ook omdat ik in alle andere opties al eens eerder had gereden - kortstondig of langer.
Een uurtje of twee later mocht ik de auto op komen halen. Toen hij voor werd gereden, wist ik eigenlijk al dat het de beste keuze was. Net anders dan de rest, maar toch een heel voornaam voorkomen. De mijne was donkerblauw, waardoor de chromen sierstrips erg goed uit kwamen. Een luxe uitstraling die binnenin werd voortgezet. Een fraai, spannend maar niet te spannend vormgegeven dasboard met mooie materialen waar je maar kijkt - en voelt.
Een rijke uitrusting ook, op lichtmetalen velgen na (al moesten sommige mensen twee keer kijken om te zien dat er toch echt wieldoppen op zaten) kan ik me niks voorstellen wat ik heb gemist, en echt missen deed ik dat lichtmetaal niet. De vorige berijder had wellicht graag ook parkeersensoren gehad, getuige de lelijke kras die hij op de achterbumper achter had gelaten bij het inleveren. De auto is echter prima te overzien, dus ook dat heb ik niet echt gemist.
120 pk is tegenwoordig volgens sommigen "krap aan". Als je koste wat kost elk stoplichtsprintje wilt winnen wellicht wel, maar persoonlijk heb ik eigenlijk geen moment gehad waarom het vermogen wat mij betreft te kort schoot. De wegligging is gericht op comfort, de auto vindt het duidelijk prettiger om lekker lang rechtuit te cruisen dan op een binnenweggetje lekker wat bochtjes te ronden.
Jubelen dus? Ja, grotendeels wel. Dit is een auto dit ik zo weer zou kiezen. Je krijgt gewoon veel waar voor je geld. Maar toch heb ik ook wat aanmerkingen. 25% bijtelling bijvoorbeeld, hoewel de auto door de best lage cataloguswaarde ten opzichte van wat je ervoor krijgt uiteindelijk financieel nog best goed te doen is. Grotere ergernis was het wat temperamentvolle entertainmentsysteem. Muziek van m'n iPhone via bluetooth afspelen was mogelijk, maar leverde een op zijn minst bedenkelijke geluidskwaliteit op. Aansluiten via de USB port leverde een veel beter geluid op, alleen jammer dat het systeem maar 999 nummers wil herkennen (er staan er ruim 4000 op m'n iPhone) en bovendien absoluut geen trek heeft in het op nette wijze random afspelen van die nummers.
Maar al met al vond ik het toch vooral erg jammer toen ik deze auto na een goed half jaar weer in moest leveren. Daarom ook geen ervaringen over betrouwbaarheid of gebruikskosten, onderhoud heeft ie niet gehad en dat ie kort voor het inleveren en met zo'n 25.000 km achter de kiezen een druppeltje olie lustte vergeef ik hem grif.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker
PRIVATE LEASE Citroën C4

Vergelijkende Test: Citroën C4 - Hyundai i30 - Skoda Octavia

Citroën C4 Pure Tech 130 S&S Collection (2014)

Test: Citroën C4 1.2 e-THP 130 Puretech (2014)

Citroën C4 1.6 e-HDi Exclusive (2011)