Chevrolet G20 5.0V8 (1984)

Chevrolet G20 5.0V8 (1984)

UitvoeringG20 5.0V8
Bouwjaar1984
Jaar van aanschaf2016

Eerste mijlen achter de rug

We wilden wat meer ruimte ;-) Ja, het klinkt wellicht verwend maar met zijn vijven zit je ook in een modernere auto nog redelijk dicht op elkaar. Daar krijg je in deze bus geen last van.
De bus is prachtig, 5 liter V8 blok, een smallblock noemen de Amerikanen dat, hahaha. De bus in december gekocht en dankzij die idiote overgangsregeling moest ie eerst tot 1 maart stilstaan. Nog idioter is dat ik hem op benzine moet laten rijden vanwege een bepaling van de overheid. De met het milieu begane overheid, laat me niet lachen...... Afijn op LPG betaal je je gek aan wegenbelasting. Terwijl ik door zijn verbruik natuurlijk al lang per gereden kilometer belasting betaal.... Maar goed, ik koop hem zelf, zou hem graag op LPG laten lopen, maar dat laat de overheid dus niet toe, tenzij ik die belastingboete voor lief neem.
Hoe rijdt dat nou? Stuurbekrachtiging doet het geweldig, de bus komt vlot van zijn plaats. Maar bij die vele verkeersdrempels, voel je dat hij zwaar is!. Wat een luxe vervoer is het verder. Hoogpolig tapijt, fauteuils, en een tot bed om te vormen achter bank. Een soort van kast met stang voor klerenhangers, een inham voor een tv, een tafel, airco en verwarming voor en achter. We gaan het bekijken.
Ik maak ook een verbruiksmonitor aan. Vermoed dat het veel tanken wordt in Duitsland........
O ja, ik heb er een kilometerteller bij geplaatst, want origineel is het mijlen. Ik heb het verder dus over kilometerstanden. Meer heeft deze bus ook nog niet gereden in Arizona.......nog lang geen ton aan kilometers op de teller dus!
Ik moet gebruikskosten en betrouwbaarheid waarderen hieronder, slaat dus nog nergens op......

2,5 jaar verder

De Chev heeft er zo'n 14.000km bij gereden sinds ik hem in december '16 aanschafte. Hij staat momenteel gestald. Wat heb ik er aan laten doen? Na een zeer grote beurt, eigenlijk alleen een trekhaak laten monteren. Daarna nog een keer een kleine beurt.
Gevolg van de trekhaak was wel dat de nummerplaat niet meer paste. Dus naar de RDW voor een kleine plaat. Maar een megoggem bij de RDW heeft bedacht dat de bumperhoogte een eis moet zijn voor het officieel mogen voeren van de kleine amerikaanse platen. Ja echt, ik krijg het niet verzonnen, maar het staat écht in de regelgeving!. En de bumper van deze bus is volgens die regeling iets te hoog, ja ja.
Maar de grote plaat past niet, met een trekhaak!! Ja, maar zo staat het beschreven en zo zijn de regels! Aaaaarrrgggggghhhhh. Daar betalen we dus belasting voor, voor dit soort idioterie. Dus geen aantekening op het kenteken dat ik de kleine platen mag voeren. Wat dan wel weer mag is de oude plaat aan tierips of voor mijn part met touwtjes vastbinden aan het deurladdertje, daar een lampje boven monteren of voor mijn part een kaarsje (nee dat laatste klopt niet....) en rijden maar!

Twee vakanties met de bus gehad. De eerste naar de Spaanse binnenlanden. Lekker veel ruimte voor het gezin en de hond. Wel veel benzine, maar ach. In Spanje zit er geen kilometerheffing in de prijs verweven. Vorig jaar naar Denemarken. Daar de benzine tot mijn grote verbazing, ook goedkoper dan de goudprijs die hier geldt. Wederom probleemloos.

Bij elkaar zo'n 13 á 14.000km gereden. En ieder keer weer met een niet verwijderbare grijns op het gezicht.

Een keer buitenland en Nederland

In de zomer van 2019 met de Chev en vouwwagen naar Catalonië geweest. Probleemloos. Enige vervanging was het voorraadvat hoofdremcilinder. Die was na 35 jaar aan het lekken geslagen. Kostte niet al te veel, net als de meeste GM onderdelen.
Dit jaar rijd ik wat in Nederland rond gedurende de zomer. Het buitenland lijkt me geen pretje met het Woehanvirus en zeker met de boel op slot in delen van Spanje. Wel nog twee keer in Duitsland volgegooid. Scheelt meer dan dertig cent per liter rond de veertig euro per volle tank. Dankzij de Haagse automobilistenuitzuigers.

7,0