Polestar 2 78kWh Dual Motor Intro (2021)

Gebruikersreview

Polestar 2 78kWh Dual Motor Intro (2021)

Uitvoering2 78kWh Dual Motor Intro
Bouwjaar2021
Jaar van aanschaf2025

Lekker doorzoemen

En toen was ik alweer toe aan mijn tweede elektrische auto. Dat zit zo: ik reed al bijna 10 jaar met veel plezier in een Golf 7R. Dit was in eerste instantie mijn leaseauto en die nam ik over om er nog zolang mogelijk van te genieten. Om er wat minder mee te rijden, gezien de leeftijd en kilometerstand, kocht ik er in 2023 een MINI SE bij voor woon-werk kilometers. Een prima setje maar helaas besliste het lot anders: mijn vriendin raakte verzeild in een kop-staart botsing waardoor de Golf total loss raakte. Plots hadden we enkel de MINI, ook voor het gezin. Het werd kortom tijd om op zoek te gaan naar wat anders.

Het moest sowieso weer elektrisch worden; voor dagelijkse kilometers is er niets comfortabeler en goedkoper te rijden, zeker met een eigen laadpaal en zonnepanelen. Daarnaast was het zeer aantrekkelijk een gebruikte elektrische auto te kopen, door de relatief hoge afschrijving. Het verkopen van een gebruikte MINI SE was overigens wel een uitdaging, maar dat is gelukt. Hierdoor kocht ik een auto die vier jaar geleden 65k koste voor minder dan 30k.

Het stond al vast dat het een Polestar 2 met Performance Pack moest worden. In mijn ogen een zeer aantrekkelijke auto, zowel van buiten als binnen, en ook relatief zeldzaam. Ik had al eerder kennisgemaakt met de auto in basistrim, dus wist al globaal wat ik kon verwachten qua rijbeleving. Natuurlijk voegen de tweede motor en alle performance-opties daar nog een hoop aan toe. De auto kent ook zeker nadelen; vooral het gewicht en het relatief hoge verbruik zijn de voornaamste. Ook staat 'ie nogal hoog op de poten, daar is natuurlijk wat aan te doen. De positieve punten wegen daar echter ruimschoots tegenop. Daarnaast was ik met de MINI gewend aan een range van 170-200km; de Polestar doet het natuurlijk ruim beter.

Na wat speurwerk heb ik dit zwarte exemplaar op de kop getikt en inmiddels heb ik al zo'n 20k probleemloze kilometers afgelegd in de auto. De door de verkoper beloofde accucapaciteit van dik 90% lijkt daarbij te kloppen, als ik kijk naar het verbruik en de range. Over dat verbruik: het is in Nederland moeilijk om onder de 20kW/100km te geraken, niet echt zuinig maar zoals verwacht. In Italië deze zomer zag ik echter ook soms 13kW verschijnen; het kan dus wel.

De auto bevalt erg goed; het is een ruime, comfortabele en sportieve dagelijkse auto. De auto is door de Öhlins dempers wel vrij hard op de ingaande slag; ik hoop dat door een andere instelling van de dempers te verbeteren. Wel blijft de koets erg mooi vlak in bochten, dat dan weer wel. Ik had op mijn Golf een dure KW schroefset zitten, die meer comfort boodt maar ook t.o.v. de MINI valt me dit op. Recent reed ik trouwens de Standard weer eens en die was niet veel zachter dus wellicht is het iets wat bij deze auto hoort.
Het stuurgevoel houdt niet echt over, maar de carrosserie reageert wel mooi direct. Het vermogen is zeker afdoende; de auto is zeker onder de 100 aardig snel. Wel vreekt het gewicht zich; vanaf pakweg 80 km/h neem de versnelling af. Voor dagelijkse kilometers is het natuurlijk voldoende maar als je echt gaat trappen op hogere snelheden valt de versnelling wat tegen. De beschikbare performance upgrade staat dan ook nog op mijn lijstje. Zeker nu ik recent met een PS2 reed die 'm al had; de auto is een stuk lichtvoetiger en sneller. Vooral de algehele gasrespons verbetert flink. Er zit ook best wat speelsheid in het onderstel; de auto wil in snelle bochten prima een stap opzij zetten achter, iets wat bij mijn Golf nauwelijks gebeurde.

Op een rij de plus- en minpunten:
+ Algehele ruimte en zitcomfort
+ Interieurkwaliteit
+ Infotainment en app
+ Het geluidsysteem is echt top
+ Rust aan boord
+ Instelbaarheid van sturen en regenereren
+ Goede hulpsystemen
+ Fijne support van Polestar Nederland

- Pianolak op middenconsole; dit onderdeel is vervangen gezien deze behoorlijk bekrast was
- Lelijk standaard sleutelkastje (ook te vervangen)
- Onhandig geplaatste bekerhouder. Ik heb daarom een houder gekocht die past op het handschoenenkastje
- Relatief weinig aflegruimte in de cabine
- Pilot Assist werkt ok'ish maar toch niet zo goed dat ik 'm vaak gebruik. De rijervaring is niet soepel genoeg met vrij hard remmen en optrekken, waardoor je je toch een beetje in een botsauto waant

Ik kan oprecht niet zo heel veel minpunten aan de auto ontdekken kortom, meer kleine onvolkomendheden. De auto is ook tot nu toe vrij van storingen of bugs. Na aankoop was het wel nodig via de dealer de meest recente software te installeren, dit kon niet meer via de auto zelf. Hierna kon ik ]mijn telefoon als digital key koppelen (hiervoor was het op naam zetten van de auto via PS tevens nodig).
De auto heeft zich ook op vakanties bewezen als een zeer fijne reisauto. Een paar kleine aanpassingen staan nog op het wensenlijstje: een verlaging met Heico veren, de performance upgrade en mogelijk nog wat kleine uiterlijke aanpassingen.

10,0