| Uitvoering | i4 eDrive40 M Sport Edition |
| Bouwjaar | 2026 |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand laatst | 0 km |
Van Plugin Hybrid naar Full Electric
Na 5 jaar naar volle tevredenheid gereden te hebben in de BMW 320E touring, een plugin hybrid, ben ik nu overgestapt op volledig electrisch EV.
Het is de BMW i4 Edrive 40 geworden, leaseauto bij Athlon voor komende 5 jaar.
Ik heb in divers auto's proefgereden waaronder:
- BMW i4 Edrive 35 en 40
- BMW 330E plugin hybride
- BMW Ix1&3 EV
- Audi Q4 etron
- Audi A5 plugin hybride
Ik vond de BMW i4 uiteindelijk gewoon het prettigst rijden, het dichts bij de beleving van mijn huidige 320E, en er was ook wel een incentive vanuit de werkgever voor volledig electrisch rijden. De plugin hybrides kwamen niet zo gunstig uit het leasebudget (incl brandstofvoorschot) vanwege de torenhoge benzineprijzen. Blijft weinig auto over in het budget op die manier.
Verder vind ik de i4 gewoon nog steeds een hele mooie verschijning, de coupe lijn, laag, je ziet zoveel van die hoge SUVs, dat altijd later nog als ik niet meer zo makkelijk instap.
Dus gisteren mijn nieuwe BMW i4 Edrive40 in ontvangst genomen bij Dusseldorp in Rotterdam. Keurige aflevering, en mijn BMW320E ingeleverd.
Gekozen Configuratie:
- Edrive 40
- M Sport Edition 250kw
- Brooklyn Grau metallic
- Adaptive LED verlichting, high beam assistance (3D laser lights achter)
- 19 inch lichtmetalen M wielen Y-spaak (styling 859M) in Bicolor Jet Black
- Hifi system
- Bekleding Sensatec geperforeerd zwart
- zwarte hemelbekleding
- Trekhaak met elektrisch wegklapbare kogel
Als je de Edrive40 kiest, dan is het pakket: Adaptive LED verlichting, high beam assistance (3D laser lights achter) gratis, maar je moet het wel aanvinken in de configuratie. Ik vind de 3D laser lights achter echt een juweel van een verlichting......
Eerste kilometers gemaakt, nou dit rijdt wel geweldig. wat een heerlijke wagen. Ik rij nog gewoon in D mode, 1 pedal drive (B mode) is (nog) niet voor mij.
Verbruik eerste rit 200km 15,5kwh/100km. rustig gereden op snelheidslimiet.
Nu gemiddeld 16,5kwh/100km na paar 100kms, ik haal zeker wel 450-500km op 1 lading.
Uiteindelijk de Edrive40 gekozen boven de Edrive35 vanwege de wat langere ritten op vakantie en de winter. En we hebben ook nog een boottrailer met een boot, voor de ritjes in Nederland scheelt dat ook. Zie ons nog niet met de boot naar het Gardameer rijden maar dat hoeft ook niet.
Verder zou ik ook prima uitkomen in Nederland met een Edrive35 voor woonwerk verkeer, maar het paste in het budget dus toch maar gedaan, ten koste van wat opties zoals schuifkanteldak maar goed ben erg happy.
Zitpositie is goed voor mijn 1.84, genoeg ruimte ook boven mijn hoofd.
De ruimte op de achterbank is okee, houdt niet over, maar ik kan achter mijzelf zitten, en de kinderen zijn de deur uit. natuurlijk niet te vergelijken met ruimte van een Q4 etron of BMW ix1-3 achterin.
De laadklep gaat heel ver omhoog, uitkijken in parkeergarages, maar je kan de hoogte instellen in het menu, dus die hebben we gelijk even begrensd.
Hifi systeem voldoet voor mij, natuurlijk HK altijd beter, maar het hield ergens op qua budget en dan had ik wellicht de Edrive35 moeten kiezen voor wat meer opties, maar ik heb gekozen voor gemak van hogere range.
Ohja, thuislaadpaal van Eneco is geplaatst op de oprit. Eneco connectric, dat is een laadpaal van Pebler. aangesloten op 3 fasen, met load balancing, de auto kan hiermee 11kw thuisladen. Ik heb ook zonnepanelen en 2 thuisbatterijen, maar eens kijken hoe we dit allemaal kunnen optimaliseren. Ik zou slim moeten kunnen laden met de slim laden app van Eneco, en ik heb de laadpaal ook weten te koppelen met HomeAssistant slimme systeem in huis, maar dat moeten we verder gaan uitzoeken hoe en wat.
Fotoserie-tje gemaakt op de Maasvlakte na aflevering.
Ik kom wel terug hier wanneer ik wat meer kilometers heb gemaakt, :-)