AutoWeek.nl heeft je steun nodig

BMW 528i touring Executive (1997)

BMW 5-serie touring

Uitvoering528i touring Executive
Bouwjaar1997
Jaar van aanschaf2007

Het betreft hier onze zgn. ’tweede auto’.
Ik kocht in 2006 vlug een Renault Kangoo bestelauto omdat we een tweede auto nodig hadden (en omdat dat lekker goedkoop is, want we hebben een eigen zaak).

Na een aantal maanden rondgehobbeld te hebben in deze wel goede, maar uiteraard niet spannende Kangoo de stoute schoenen aangetrokken en een deze BMW aangeschaft. Kilomterstand was hoog, dus een beetje twijfels had ik wel, maar de auto was niet al te duur, dus toch ’de gok’ genomen.

Het eerste wat mij opviel was de enorme kwaliteitsbeleving van een BMW uit deze serie. Het leer was nergens beschadigd, de auto zag er nog erg netjes uit. Nergens geen roest o.i.d.

De auto heeft tot de laatste rit naar de garage toe (ingeruild, voor een nog mooiere...) mij een enorme glimlach bezorgd. Wat een heerlijk geluid heeft zo’n 6-pitter toch.

De auto rijdt erg comfortabel. Hij is niet zo stug als bijvoorbeeld onze 118i of Seat Toledo (welke wij helaas ook 1 gehad hebben). Hij rolt wel wat over de lengte-as, maar wegligging is goed. Bij gladheid wel opletten voor uitbreken achterkant. Dit gebeurd eerder dan je verwacht. 193 pk. is genoeg om de achterzijde op een natte weg uit te laten breken. De 528i is vlot te noemen. Echt heel snel, valt wel mee. De sportieve, moderne diesels zijn moeilijk bij te benen. Ja, als je er op voorbereid bent wel. Versnelling even handmatig terugklikken, dan gaat hij als de brandweer. Die dieseltjes hebben zoveel koppel, die gaan in elke versnelling hard.

Ik had de executive-uitvoering. Erg compleet. Board-computer, automatische airco, leren bekleding, centrale vergr, electr. ramen rondom, etc. Ik vind het voor een auto van deze leeftijd onvoorstelbaar wat er allemaal op en aan zit.

Deze auto is de reden voor de verkoop van onze Seat Toledo. Omdat deze
’oude frikandel’, zoals wij hem redelijk liefkozend noemen, zo fijn is, hebben we deze Toledo ingeruild op een 118i (review volgt!)

Opvallend is dat iedereen die met deze auto meerijdt het een erg fijne auto vind. Als je zegt dat je een meer dan 10 jaar oude BMW hebt, heeft men vaak een vooroordeel. Mensen die nog nooit in BMW hebben gezeten, zijn het meest verrast over het comfort en de kwaliteit van zo’n auto.

Waarom alweer ingeruild? Tja, ik kwam een nog mooiere E39 tegen. Dit is een 530d wat gezien mijn jaarkilometrage veel verstandiger is. (ook hier: review volgt)

lekkend thermostaat huis (nog geen 20 euro)