BMW 330Ci Executive (2002)
| Uitvoering | 330Ci Executive |
| Versnellingen | 5, Sequentiële Automaat |
| Bouwjaar | 2002 |
| Jaar van aanschaf | 2011 |
| KM-stand bij aanschaf | 144.000 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Heerlijk zoeven...
Na wat baby BMW's, motorisch gezien, liep ik tegen deze 330CI steptronic aan. Fantastische auto met alle mogelijke opties en in M3 uitvoering. Voor mij is het E46 model het mooiste model wat BMW tot nu toe gemaakt heeft samen met de 840/850. Mijn vorige BMW kwam uit 2002 en had 85000 km gereden. Deze ruilde ik in voor de 330CI die ook uit 2002 komt en 145000 km gereden had bij aanschaf. Het is wel duidelijk dat dit voor veel mensen een vreemde aankoop is. De staat van de auto is voor mij belangrijker dan leeftijd en kilometerstanden. Deze 330CI komt uit Duitsland en stond al op NL kenteken. Afgezien van een paar plekjes steenslag is deze auto in een zeer goede staat.
De 6-cil lijnmotor van BMW klinkt beter dan de Harman Kardon geluid installatie die ik er bij kreeg. Dit zullen alleen liefhebbers beamen en de rest verklaart mij voor gek, prima. Deze review is dan ook meer bedoeld voor de liefhebber en niet voor die mensen die op zoek zijn naar een vervoermidddel want daar zijn er genoeg van. Een BMW met dit motorblok stond lang op mijn verlanglijstje en begin 2012 is het er dan van gekomen. Achterwiel aandrijving is een must voor de echte autobeleving en dan wordt de keus al snel beperkt tot een paar merken. Dieselen is niets voor mij. BMW maakt zondermeer goede diesels maar voor mij horen die in een boot. Bovendien presteren diesels pas het zelfde als benzine uitvoeringen als er een of meerdere turbo's op zitten. Er zijn ook autoliefhebbers die een auto hebben die uit twee merken bestaan zoals de Ford focus ST, Ford body met 5 cil van Volvo. Saab met Saab body en onderstel van Opel... Als liefhebber klopt dit niet in mijn beleving.
Wat kan ik zeggen na 10000 km? Dat het 10000 heerlijke kilometers zijn geweest. Een fantastisch schakelende automaat met een gemiddeld verbruik van 1 op 10,5. Een wilde ben ik niet en als ik erg rustig doe is 1 op 13,5 ook mogelijk. Moet daarbij wel zeggen dat dit voor 90% snelweg is en dat er ook een rit Zwitserland bij zit. Of je nu 50, 100 of 200 km/u rijdt het maakt allemaal niets uit. Bij 200 wel goed opletten natuurlijk maar aan de auto merk je niets. Eigenlijk houd ik mij altijd aan de toegestane snelheid, optrekken gaat wel eens wat sneller maar mag geen naam hebben. Waarom dan zo een motorblok? Het is net als een geluidsinstallatie met vermogende speakers. Een installatie met veel vermogen klinkt niet alleen goed als hij hard staat maar ook als deze zacht staat... Een grote beurt voor deze auto kost ongeveer 450 Euro en dat is niet bij de dealer maar bij een eerlijk familiebedrijf bij mij in de buurt. Een kleine beurt kost ongeveer 280 Euro. BMW specificeert dit als check 1 en check 2. Bovendien gaan bougies er pas bij 120000 km uit en een distributieriem zit er niet in maar een zware zelfstellende ketting, heel belangrijk voor mij. Ooit een Audi A4 gehad waarbij de riem ver binnen de tijd brak, ellende kan ik vertellen. Olie verwisselen bij 25000 km maar dat doe ik liever een keer extra. Over olie gesproken, er is ongeveer iets minder dan een liter verbruikt op de 10000 km die ik gereden heb. Dit is voor mij ongewoon want bij mij heeft een BMW nog nooit echt gerbruikt. Voor dit motorblok (M54) schijnt dit normaal te zijn en als het zo blijft kan ik er niet mee zitten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zonder daar zelf onderzoek naar te doen is het onderhoud van een BMW helemaal niet duur. Ja maar onderdelen enz... Sommige dingen zullen duurder zijn maar er gaat maar bar weinig stuk. Goedkopere merken hebben soms reparaties waarvan ik ook achter mijn oren moet krabben...
Om de week loop ik ergens naar binnen waar auto's en of vervoermiddelen te koop staan en vergelijk ik vanalles met elkaar om steeds weer te kunnen concluderen dat er een paar merken zijn die auto's bouwen en dat de rest vervoermiddelen produceren. Is dit slecht? Natuurlijk niet, alles wat de fabriek uit komt rijdt en voldoet aan wat mensen er van verwachten.
Heeft deze auto nadelen? Niet voor mij. Als je wilt is er altijd wat te vinden om te klagen. Is dit een familie auto? Ja want ik zit er met mijn familie (4 pers) in en ik hou ruimte in de kofferbak over bij een weekje Zwitserland. Is de 330CI stug? Niet in mijn beleving. Twee deuren een nadeel? Nee want met 4 deuren vind ik dit model minder mooi. Verbruik een nadeel? Een 8 cil verbruikt nog meer. Je kunt niet verwachten dat je met zo een auto 1 op 18 kunt rijden dus ik wist waar ik aan begon. Van die half electrische nep auto's zijn niet aan mij besteed.
Heeft deze auto voordelen? Alleen maar. Dat komt natuurlijk omdat dit mijn beleving is en niet die van u.