BMW 330Ci (2000)

Uitvoering330Ci
Bouwjaar2000
Jaar van aanschaf2015

Heerlijke auto

In maart 2015 kwam ik hem tegen bij BMW-specialist John van Wees in Beesd. Een BMW 330 Coupe (type E46) in de kleur blauw-grijs metallic, mijn lievelingskleur. Ik reed op dat moment in een 316 sedan, eveneens van het type E46. Mijn zoon wilde die auto graag van mij overnemen, dus ik zocht iets nieuws. De 316 rijdt erg lekker en kan goed meekomen met het verkeer, maar ik wilde toch wel wat meer power en ben wel fan van het 6-cylindergeluid.
De auto had 124.000 km gereden, erg weinig dus, en ik was het vrij snel eens met Van Wees over de verkoopprijs.

Uitvoering: automaat, climate control, cruise control, elektrische ramen en spiegels, halflederen stoelen, neerklapbare achterbank. Eigenlijk alles wat je nodig hebt om comfortabel te kunnen rijden. De coupe is wat minder praktisch dan de sedan door de grote portieren en de wat krappere instap naar achteren, maar ik vind het model net even wat mooier dan de sedan.
De auto stond op lichtmetaal, maar omdat deze velgen nogal beschadigd waren, heb ik ze vervangen door velgen van AEZ en er meteen Michelin Cross Climate banden onder laten leggen, zodat ik de halfjaarlijkse wissel tussen zomer- en winterbanden kon overslaan. Deze banden zijn me overigens erg goed bevallen. Prima rij-eigenschappen, stil en een goede wegligging.
Er zat een originele autoradio met cassettesepeler in. Erg leuk, maar ik heb niet zoveel cassettebandjes meer, dus ik heb een radio met USB-aansluiting geplaatst. Beter geluid en altijd mijn hele muziekcollectie ter beschikking.

Rijden: Wat een heerlijke auto! Supersnel als je dat wilt (zeker met de automaat in de sportstand), maar ook relaxed en comfortabel op de momenten dat je daar behoefte aan hebt. Op de achtergrond hoor je het prachtige zes-cylinder geluid. De auto is vrij stug geveerd en dat is ook wel nodig voor zo'n sportieve auto, maar het wordt nooit irritant. De wegligging is zeer goed. Je kunt hard een bocht om als je dat wilt. Ook stoplichtsprintjes zijn geen probleem en je rijdt er heel wat modernere auto's uit.
De half stof/half leren stoelen zitten prima, vooral ook doordat je bij je knieholten de stoel een stukje kunt uitschuiven voor de juiste ondersteuning. Het stuur is ook verstelbaar, dus een goede zitpositie kun je vrij snel vinden. De stoel kan erg laag voor de sportieve rijder, maar kan ook wat hoger voor wie dat lekkerder vindt.
De automaat schakelt prima en bijna onvoelbaar. Ik heb nog even overwogen de bak preventief te laten spoelen bij een specialist, maar hij schakelt eigenlijk zo perfect dat ik dat maar achterwege heb gelaten. Op internet kan ik er eigenlijk niet wijs uit worden wat nou beter is, preventief onderhoud aan de automaat of gewoon doorrijden tot je wat gaat voelen.
Elke rit stap ik met veel plezier in deze wagen. Wel moet je op de snelweg goed je snelheidsmeter in de gaten houden, want je rijdt zo te hard.

Kosten:
Afschrijving heb je heel weinig op een 330 Coupe. De auto's zijn motorisch zeer goed en een prima alternatief voor wie een M te duur of te extreem is.
Het verbruik bij korte ritjes zit op 1:9,5 tot 1: 10. Op langere ritten loopt dit op tot tussen 1:11 en 1:12. Prima voor een 6-cylinder lijkt mij!
Je moet wel rekening houden met onderhoudskosten. De motor in dit type is vrijwel onverslijtbaar, heb ik me laten vertellen, maar het is natuurlijk een wat oudere auto, dus er gaat wel eens wat stuk. Toen ik de auto enkele maanden had, hield de ABS-pomp er mee op. Een nieuwe ging meer dan € 1.700 kosten, dus ik heb er een gereviseerd exemplaar in laten zetten.
De kleine achterlichtunits op de achterklep zagen er nogal verweerd uit, dus die heb ik laten vervangen.
Ook de instrumentencombi was niet meer zo mooi (krassen) en werkte niet helemaal naar behoren, dus deze heb ik laten vervangen door een nieuwe. Dat gaf even wat softwarestoringen, maar daar wist BMW-specialist Hans Trouborst uit Ouderkerk a/d IJssel wel raad mee. Het enige nadeel hierbij was, dat de kilometerstand niet overgezet kon worden, omdat de auto ooit uit Duitsland geïmporteerd is. Die is dus weer gewoon op 0 begonnen. Ook wel weer leuk, want het lijkt dan net of je in een nieuwe auto rijdt.
Eén keer heb ik stilgestaan met de auto (midden op een veerpont!) met een kapotte brandstofpomp. Leve de Wegenwacht! Het overige onderhoud bestaat uit de standaard beurten en zo nu en dan een sensor of kapot rubber.

Conclusie: Eén van de fijnste (en mooiste, maar dat is persoonlijk) auto's die ik heb gehad of waar ik in gereden heb.
In verband met de komst van een lease-auto staat de auto nu weer te koop bij John van Wees in Beesd. Ik heb er zo'n 24.000 km met veel plezier in gereden. Aan de ene kant heel jammer dat hij weg moet, maar ach, een nieuwe is ook wel weer leuk. Dat is een Volvo V40 geworden, iets heel anders, dus een review over hoe die bevalt volgt nog.