BMW 320i touring (2001) #2

BMW 320i touring (2001)
BMW 320i touring (2001)BMW 320i touring (2001)BMW 320i touring (2001)BMW 320i touring (2001)BMW 320i touring (2001)BMW 320i touring (2001)BMW 320i touring (2001)

Uitvoering320i touring
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2025

Mijn eerste BMW na 10,000km

Het begin
Hoe kun je jezelf een levenslange autoliefhebber noemen en nog nooit een BMW hebben gereden? Die vraag stelde ik mezelf vorig jaar, toen mijn geliefde Jaguar XJ dagelijks vervoer afgekeurd werd op immense roestgaten in de bodem en ongeveer alle andere metalen delen. Ik hield van de Jaguar, maar ik hield niet van de moeite die hij kostte om op de weg te houden. Onderdelen moesten altijd uit het buitenland komen en reparatie was elke keer weer een hels karwei. Een brandstofpomp vervangen heb ik vaak genoeg gedaan, maar bij de Jaguar moest ik de hoedenplank opensnijden om erbij te komen (of de hele tank onder de auto vandaan halen, wat ik ook niet zag zitten).

Dus toen de Jag weg moest ging dat zeker met een traan, maar ook met een lach. Maar er moest iets voor in de plaats komen, en dan wel met enkele eisen:
- Maximaal €2500
- Niet te saai en burgerlijk
- Het liefst met achterwielaandrijving
- Het liefst station ivm hond
- Met een zonnedakje want dat miste ik :)

Dus toen stelde ik mezelf die vraag. Is het niet eens tijd om een BMW te proberen? Ik heb de E36 altijd prachtig gevonden, maar die beginnen nu klassieker-territorium te betreden. De E46 daarentegen is betaalbaar en veelvuldig te krijgen in allerlei configuraties. Na een weekje zoeken kwam ik steeds terug bij één exemplaar: een mooie blauwe 320i touring met prachtig beige interieur. Onderweg zijn we nog even bij een Chevrolet HHR gaan kijken omdat ik nou eenmaal van gekke auto's hou, maar die rij-ervaring was zo verschrikkelijk dat we gillend naar de BMW zijn gereden.

De auto was van een man die niet zo veel met auto's leek te hebben. Het was een ex-Duitser (de auto, niet de man) met hier en daar een rekening maar niet veel historie. Alles zag er netjes uit verder, weinig roest en lekkages, dus tijd voor een testrit. Al na een paar bochten zei ik tegen mijn compagnon dat ik begreep waarom mensen van BMWs houden en na een korte testrit heb ik de beste man €1700 overhandigd en de auto meegenomen.

Hoe rijdt het? Hoe voelt het?
Dus, hoe rijdt een 24 jaar oude BMW 3-serie met dik 2.5 ton op de klok? Nou, hartstikke mooi nog steeds. 170pk is niet veel als je net uit een V8 Jaguar komt met bijna 300, maar traag kan ik het ook niet noemen. De zes-in-lijn draait enorm soepel zoals het een zes-in-lijn betaamt. Het stuurgedrag is absoluut fantastisch voor een station die toch wel wat gewicht meezeult. Het komt niet in de buurt van mijn MX-5, maar vergeleken met het vaargedrag van mijn Jaguar (wat natuurlijk een bewuste keuze is en ook absoluut hoort bij die auto) knalt dit heerlijk door de bochten.

Daarnaast was ik gelijk overtuigd door de heerlijke stoelen en het prachtige interieur. Mijn exemplaar is perfect uitgevoerd met een goede airco, handmatige stoelverstelling (kan niet stuk), parkeersensoren, heerlijke goed werkende stoelverwarming, een functioneel open dakje en verder eigenlijk niks. Handmatige achterraampjes, geen alarm, heerlijk. Alleen de Cruise Control miste ik, maar daar kom ik nog op terug.

De auto is ruim genoeg voor mij en is comfortabel op lange ritten. Hij is stil voor zijn leeftijd en de vering is een perfecte middenweg tussen comfort en sportiviteit voor een dagelijkse auto.

Wat is er mis?
Nu heb ik dus ongeveer 10k geklokt op deze auto, zowel lange tripjes alsook veel ritjes door mijn suffe dorp. En ik kan absoluut niet zeggen dat het een probleemloze ervaring is geweest. Maar als je een 24 jaar oude BMW koopt voor €1700 en een probleemloze ervaring verwacht dan moet je ook even goed nagaan of je verwachtingen wel kloppen.

Tijdens mijn research kwam ik vooral waarschuwingen tegen over het koelsysteem. Direct na aankoop heb ik de mechanische ventilator zelf vervangen voor een gebruikte elektrische van een handbak model. Ook had de motor wat moeite met op temperatuur komen en bij uitlezen bleek de thermostaat open te blijven staan. Dus ook de thermostaat is vervangen en ik heb toen gelijk maar de waterpomp meegepakt. Even later verscheen er een scheur in mijn expansievat en liep mijn kvs tot 110 graden op in de McDrive (wat BMW blijkbaar geen reden tot paniek vindt want de KVS meter gaat pas naar rechts bewegen bij 115). Nog wat later ging ook één van de koelslangen lekken. Nu ook díe vervangen is lijkt het koelsysteem voor nu okay, maar het is absoluut niet probleemloos geweest.

En dat is het eigenlijk ook. De auto drinkt een drupje olie maar zeker niet meer dan de andere auto's die ik gehad heb van deze leeftijd. Het koelsysteem is fragiel en vol met plastic tankjes, fragiele clipjes en twijfelachtige designs maar verder is de motor altijd betrouwbaar geweest.

DIY-vriendelijkheid
Maar mijn absoluut favoriete deel een het bezit van deze auto is hoe enorm makkelijk het is om eraan te werken. Ik doe al 10+ jaar mijn eigen onderhoud en heb aan verscheidene wagens gewerkt van allerlei merken, maar geen enkele is zo simpel als deze. De thermostaat en waterpomp waren in een half uur vervangen, iets wat ik nog nooit heb meegemaakt. BMW heeft echt gedacht aan de (thuis)monteur door bijvoorbeeld een extra schroefgat toe te voegen waarmee je de waterpomp kunt losdrukken, om maar even een voorbeeld te noemen.

Niet alles is perfect. De procedure om het koelsysteem te ontluchten is bizar (ik heb hem na enkele pogingen genegeerd en gewoon de boel ontlucht met draaiende motor) en sommige slangen zijn wat lastig om op hun plek te krijgen, maar voor de leeftijd is dit een heerlijke wagen om aan te (leren) klussen.

Daarnaast is het een verademing dat onderdelen gewoon beschikbaar zijn voor lage prijzen. Niets importeren, geen hoofdprijzen. Het expansievat had ik de volgende dag in huis via WinParts voor... Schrik niet! €42. Het raammechanisme wat kapot was bij aankoop was ook voor 4 tientjes in huis en een koelslang kost je zo'n €17. Het probleem is wel dat originele BMW onderdelen lastig te krijgen zijn óf vele malen duurder zijn, dus je bent aangewezen op Chinese namaak. Voor mij niet zo'n probleem omdat ik niet verwacht de auto nog 10 jaar te rijden, maar mocht je een volle restauratie plannen moet je deze onderdelenprijzen x5 rekenen als je ze origineel wil.

Dan nog even mijn gebrek aan Cruise Control waar ik nog op terug zou komen. Bij onderzoek kwam ik erachter dat BMW zelf kitjes hiervoor maakt. Of in ieder geval deden ze dat, en ze zijn nog te krijgen. In Duitsland heb ik deze voor €32 besteld en met een uurtje klussen had ik perfect werkende Cruise Control in mijn E46 zonder enige vorm van herprogrammering of wat dan ook. Plug&play. Het enige wat je even moet doen is een stuurtje met knoppen, of alleen de knoppen, van Marktplaats halen (kostte mij nog eens €100 voor een mooi houten stuur).

Het verbruik:
Dan nog even kort het verbruik. Ik ben niet zo iemand die met rekenmachines in de weer gaat bij de pomp, dus ik kan je alleen vertellen wat de verbruiksmeter me zegt en die hangt eigenlijk bijna altijd tussen de 6 en 8 liter per 100km bij constante snelheden en duikt daar soms zelfs onder. Naar mijn ervaring uit de losse pols klopt dat prima. Dat is absoluut indrukwekkend als je het mij vraagt. Ik heb lange tijd een Lexus IS200 gereden met een vergelijkbare motor en die had altijd moeite om de 1 op 10 te halen, dus BMW doet wel iets goed hier.

Conclusie na 10k:
Dus na 10.000 kan ik zeggen dat ik BMWs snap. En ik denk dat ik zelfs wel kan zeggen dat ik nu officieel BMW fan ben geworden. Of op zijn minst E46 fan. Ik hoop dat de auto bij zijn eerstkomende APK niet weer verstopte roest blijkt te hebben of dat ik toch niet een koppakking gesloopt heb bij de korte oververhitting, want eigenlijk wil ik deze wagen nog best een tijdje rijden. Hij is leuk, praktisch, betrouwbaar (relatief), zuinig (wederom: relatief) en in mijn ogen nog altijd één van de mooiste designs die BMW gemaakt heeft.