BMW 320d Executive (1999) #3

BMW 320d Executive (1999)

Uitvoering320d Executive
Bouwjaar1999
Jaar van aanschaf2008

vrijwel foutloos, maar niet gratis

Na de kleine maar uitstekende C1 naar een meer snelwegvriendelijke auto omgezien. Ik heb specifiek naar een 320d gezocht op basis goede (technische) recensies en het gegeven dat ik het nog steeds een van de mooiere koetsen vind.

Na aanschaf net boven de 2 ton wel meer dan het een en ander gehad. Ik vermoed dat de vorige bewoner wat gekort had op zijn onderhoudsbudget. Draagarmen achter (duur!!), koppeling, dynamo, koelvloeistoflekkage, LMM (weg vermogen) en kromme remschijven. Daar kreeg freude am fahren toch even deukje. Enfin, niet zeuren en het achterstallig onderhoud inlopen.
Daarna eigenlijk alleen het reguliere onderhoud waarbij de corrosie aan de remleidingen achter de duurste grap was en de beide raammechanismen na elkaar de vervelendste.

Rijden, dit is een prima auto. De achterwielaandrijving icm de besturing en uiteraard remmen op de voorwielen geeft een mooi gebalanceerd karakter. De auto is niet heel sportief maar stuurt wel met gevoel. Ik schaar hem onder de meer comfortabele auto's. Overigens is dit geen afwaardering maar een opmerkelijk karakter gezien de mode om alles plankhard af te veren en daarmee echt een uitstekende keuze voor de kilometervreter. Door de veiligheidssystemen zoals esp (toen al standaard) vrijwel monkey-proof.

De motor is net als de electonica betrouwbaar gebleken. Het vermogen ontplooit zich vrij lineair (itt bv de vag diesels die een meer explosief karakter hebben). Daardoor is den snelheidsbeleving beperkter en naar mijn mening minder passend bij deze auto. Goed maar wel wat saai, had ik de 330 maar genomen ;-) Het goede nieuws is dat je zonder veel moeite met een vlotte rijstijl toch 1:16,5-1:17,5 halen kan afhankelijk van het jaargetijde.

Het interieur is voor de bijna 3 ton die hij gelopen had netjes. her en der wat gebruikssporen maar niet storend. geen kraakjes alles werkt en blijft werken.

Door een "baanwisselaar" kwam er wat sneller een einde aan onze relatie (total-loss) wat jammer was omdat ik best nog even door had willen rijden. De onderhoudskosten begonnen nu echt omlaag te gaan en de auto was technisch in nette en representatieve staat.

wat is goed:
+++wat een mooi en tijdloos model
++betrouwbaar en foutloos rijden
++fijne snelwegcruiser met een net verbruik.
++ een van de beste climate controlls uit deze bouwperiode.

Wat is minder:
--- toch een beetje het imago. Je moet m net als een alfa netjes gewassen en origineel houden.
-- de motor ondanks betrouwbaarheid en zuinigheid een van de minst inspirerende blokken die ik gereden heb. (ja ja een B230 van een volvo is slomer maar past wel beter bij de auto)
--weinig bergruimte, kofferbak formaat pak muesli.

kosten all in over 94k km 26,6ct incl afschrijving. Heb het in dit geval bij gehouden vanwege het zakelijk karakter van de ritten.

verzekering € 0,014
afschrijving 3jr/km € 0,060