BMW 320Ci Executive (1999)
| Uitvoering | 320Ci Executive |
| Versnellingen | 5, Sequentiële Automaat |
| Bouwjaar | 1999 |
| Jaar van aanschaf | 2012 |
| KM-stand bij aanschaf | 177.000 km |
| KM-stand laatst | 198.500 km |
Aanschaf
Nadat ik twee jaar in een klein stadsautootje heb leren rijden vond ik het wel eens tijd worden voor wat groters en snellers. (Mooie) Duitse auto's zijn altijd al mijn passie geweest en specifiek de BMW 3 serie heeft mij altijd al aangesproken, vooral de E46 coupé.
Ik 'ken' de E46 die ik nu heb al een tijdje omdat hij van een kennis van mij geweest is. Ik heb het, zoals al gezegd, altijd al een mooie auto gevonden, zowel van binnen als van buiten. Tijdens mijn opleiding en mijn vorige baan had ik helaas niet de kapitaalkracht om deze auto aan te schaffen en fatsoenlijk te onderhouden. Gelukkig ben ik vorig jaar afgestudeerd en heb ik een goed betaalde baan kunnen vinden. Tijdens het werken eigenlijk toch de E46 weer vergeten tot... Ik 'm weer een keer heb zien staan. Nu ging het toch weer een beetje kriebelen en ben ik eens uit gaan zoeken wat dat ding per maand kost. Na heel wat uurtjes op internet en in de boeken geneuzeld te hebben tot de conclusie gekomen dat het toch wel zou moeten lukken!
Ik wist al dat de vorige eigenaar een andere auto wou dus eens contact gezocht en gepraat over een eventuele proefrit. Ik heb toch al in redelijk wat merken en soorten auto's gereden, maar bij het instappen en het sluiten van de deuren van de E46 merkte ik toch dat ik in een hogere klasse auto zat. Premium heet dat geloof ik. En wat rijdt ie heerlijk, snel en wat stuurt hij direct! Wat mij vooral opviel, wat ook een zeer groot pluspunt is, is dat hij zo stil is. Zelfs op snelheden van 160+ valt er fatsoenlijk met elkaar te praten. Dit was in mijn Corsa wel anders... Die deed 4000 toeren bij 120km/h en je moest toch wel je stem verheffen om een normaal gesprek te voeren... Maar ik weet dan ook dat de Corsa C érg luidruchtig is. Aangezien ik wegens mijn werk toch regelmatig lange afstanden (a 1500km per maand waarvan 1200km op de snelweg) moet maken, is een stille auto zeker gewaardeerd! Het viel me wel op, dat ik meer had verwacht van de 150pk die het boekje zegt. Het was zeker een snelle auto, maar het voelde niet als 2/3e meer als wat ik gewend was... Maar dat zou zich later verklaren.
Ook was deze auto beter uitgerust dan mijn eisen wouden. Ik wou een auto met sportieve looks, airconditioning en cruise control. Deze E46 heeft een Steptronic automaat, een zes cylinder (oh wat fijn!), climate control, cruise control, creme lederen bekleding met houtinleg, 4 electische ramen en schuifdak, en electrische zonneschermen achterin. Toch geen slechte opties op je tweede auto lijkt mij... Ook zaten er electische M3 spiegels op en 18 inch E60 5 serie velgen onder. Wat een plaatje!
Na lang denken, het is namelijk toch een behoorlijke investering en de kilometers waren ook aan de hoge kant, maar gewoon de knoop doorgehakt en de auto gekocht. Dit was op een donderdag begin oktober en de auto had net een nieuwe APK en grote beurt gehad. Er kon dus "eigenlijk niets fout gaan".
Maar... Toch wel. Op vrijdagmiddag tijdens het rijden een oranje lampje met "EML" op het dashboard, de Anti slip lamp oplichtend en de motor extreem inhoudend. Harder dan 80 was niet mogelijk en zelfs de 50 halen was een opgave. Deze dingen gebeuren uiteraard net voor het weekend en het liefst in de middag. De lokale dealer gebeld of er nog snel naar gekeken kon worden maar het was inmiddels half 6 en de monteurs waren al naar huis. Slepend (met draaiende motor) naar de dealer gereden en hem daar neergezet, afwachtend wat ze op maandag zouden vinden. Geloof me, het doet pijn om je auto op de eerste dag al te moeten slepen naar de garage... Na wat onderzoek op internet bleek de motor in "limb mode" te lopen, een soort noodloop om thuis te komen. Aan de ene kant een fijne gedachte dat de motor dit zelf kan en het aangeeft, maar minder fijne timing. De oorzaken konden o.a. zijn een foute lambda waarde, een gaspedaal probleem of een slechte aanzuiging. Vooral de eerste twee problemen zouden in de kosten gaan lopen en dat baarde toch een beetje zorgen. Op maandag was het zover, het verlossende telefoontje van de dealer; het bleek een vuile gasklep te zijn en een slangetje wat los zat. Al met al viel het dus mee, en €250.- lichter zat ik weer op de weg. Even slikken en weer doorgaan. Tijdens het wegrijden gemerkt dat de auto veel feller was en dit leek meer op de beloofde 150pk! Nog een opluchting en nóg meer plezier!
Lange snelwegrit en nieuwe remmen
Voor mijn werk moest ik een lange rit van 700 kilometer maken richting Hamburg. Ik keek er erg naar uit en had inmiddels 1500km met de auto gereden en het vertrouwen was weer terug.
Het was een fijne en probleemloze rit. Mijn BMW is uitgevoerd met 18 inch runflat en een M sportonderstel. En ik moet toch toegeven dat dit erg hard is en soms zelfs oncomfortabel. Het doet de stuureigenschappen ontzettend goed, maar ik weet niet of ik het nog op mijn volgende auto wil hebben. Het is namelijk soms erg, en zelfs te hard afgeveerd.
Net voor het aankomen in Hamburg en met een redelijke 160km/h een noodstop moeten maken. Het blijft toch opletten op de Autobahn, zelfs bij 160km/h zit een ongeluk in een klein hoekje. De auto presteerde naar behoren en remde ontzettend goed. Eenmaal in Hamburg aangekomen merkte ik een onregelmatige piep op tijdens het remmen die alleen hoorbaar was bij lage snelheden, zelfs met remmen los. Wanneer ik licht remde was het geluid er nog steeds, maar bij doorremmen verdween het weer. Het baarde mij toch zorgen, vooral de piep tijdens het rijden, en dus toch even langs een BMW specialist gereden en die kwam tot de conclusie dat de achterremmen compleet versleten waren. Ik heb hier toch nog steeds vraagtekens bij, omdat hij probleemloos door de APK gekomen is, drie (!) weken eerder. Toch, we praten hier over remmen dus die moeten goed zijn. Nieuwe schijven, blokken en sensoren laten installeren en de klauwen schoon laten maken. Weer een mooi bedrag, namelijk €370.-, lichter rijdt de auto weer een stukje beter. Het remmen lijkt beter te doseren, iets wat ik in eerste instantie vreemd vond omdat een auto toch ongeveer 2/3e op de voorremmen remt. Al met al een goede, maar dure, investering geweest, maar ten alle tijden; veiligheid voorop.
Sneeuw en gladheid
Tijdens de sneeuw en gladheid twee aandachtspuntjes opgemerkt;
1.) De E46 coupé heeft schitterende deuren zonder frame en stijlen rond de ramen. Tijdens het openen ziet dit er schitterend en sportief uit. Maar, in de winter met vrieskou en vochtige lucht vriezen de ramen vast aan zowel de rubbers in de deur als aan de rubbers van het dak. Ik heb met de vorige eigenaar gebeld hoe hier mee om te gaan en gehoord dat de deur gewoon opengetrokken moet worden. Echter, het geluid wat de rubbers en ramen dan maken is verschrikkelijk en dat kan gewoon niet goed zijn. De oplossing is gelukkig simpel; Smeer wat Vaseline of siliconenspray op de rubbers zodat het waterafstotend is. De ramen zullen nog steeds een beetje vastvriezen, maar ze gaan al een stuk makkelijker open.
2.) In de gladheid is het altijd voorzichtig rijden natuurlijk, maar gelukkig is mijn auto uitgerust met ABS en ASC. Tijdens het remmen gaat de ABS werken en dit voel je in je rempedaal. Het lijkt een soort van trillen of knijpen in de leidingen. De eerste keer hier een beetje van geschrokken en ik weet nog steeds niet of ik dit een fijn systeem vind. Ik had liever een lampje op het dashboard gezien.
Korte samenvatting
De auto gaat inmiddels in de richting van de 185.000 kilometer en de kilometers die ik gereden heb zou ik beschrijven als "goed tot zeer goed". Wat kleine aandachtspuntjes zoals beschreven, maar ach, het is en blijft een auto van 13 jaar oud met toch wat kilometers, dus dit valt volledig te verwachten, en geeft ook een indicatie dat de kilometers echt zijn. In februari tijdens mijn vakantie gaat de auto naar de BMW dealer voor een kleine beurt en moeten ze nog wat andere puntjes controleren;
1.) Een windruis bij de bestuurders deur tijdens snelheden van hoger dan 100km/h. De deur lijkt niet goed te sluiten en ik weet toevallig dat ze vrij simpel kunnen verstellen.
2.) Een rammel in de rechter wielkas of in de kofferbak die alleen hoorbaar is over een onregelmatige weg. Ik kan niet horen of dit in het interieur of exterieur is, maar ik wil er toch even naar laten kijken. Ik weet namelijk ook dat de achterveren niet de sterkste zijn op een E46 coupé, en kunnen soms vroegtijdig slijten op de zes cylinders.
3.) Een nieuwe uitlijning. De auto rijdt uitstekend rechtdoor, maar tijdens het rechtdoor rijden staat het stuur een graadje of 7 a 8 naar links. Irritant en ook de stuurbekrachtiging vind dit niet leuk.
Na deze afspraak zal ik uiteraard ook weer mijn bevindingen hier beschrijven.
Voor- en nadelen
Voordelen:
+ Stilte tijdens het rijden
+ Fijne en soepele zes cylinder met goede prestaties. 180km/h is geen probleem en prima uit te houden.
+ Verbruik op de snelweg (1 op 12,5 is mogelijk bij 130km/h)
+ Exterieur in combinatie met de lederen creme bekleding
+ Tijdloos ontwerp
Nadelen:
- GEEN bekerhouders!!
- Ruis bij het raam en rammel achterin (wordt naar gekeken in Februari)
- Toch hard afgeveerd, zelfs voor BMW maatstaven
- Verbruik in de stad (1 op 7 à 8)
- Bij koude start voelt de auto zwaarder aan. Dit verdwijnt snel wanneer de auto warm is, maar op korte afstanden toch een beetje irritant
Ik denk dat de nadelen die er nu zijn niet opwegen tegen de voordelen en ik ben nog steeds meer dan tevreden met mijn BMW. Op het moment is dit de mooiste BMW die ik mij wil veroorloven en ik geniet nog iedere keer als ik instap en wegrij. Ik hoop nog vele probleemloze kilometers te maken en ik dat ik de kleine minpuntjes die er nu zijn kan verfijnen, dan zou het de perfecte auto voor mij zijn.
Al is die 535d E60 die in de buurt te koop staat ook erg interessant...
Een mooi bedrag minder... Maar wel een hoop aangep
Nadat ik op een bekend BMW forum gelezen had dat er een E46 op de snelweg niet lekker op temperatuur kwam ben ik hier ook eens naar kijken. Soms blijft de thermostaat openstaan en wordt dus altijd al het koelwater door de radiateur geleid, ook op momenten dat het water nog koud is. Op de dag dat ik reed was het -6 buiten en dus een goede kans om het eens te bekijken. En ja hoor, mijn temperatuur kwam niet eens boven het blauwe tijdens de rit! In de stad kwam hij wel langzaam omhoog en steeg zelfs iets boven het midden, omdat er dan natuurlijk geen koude lucht langs de radiateur stroomt. Gelijk de volgende maandag naar de garage geweest en na de vervanging van de thermostaat kwam hij keurig in 5km op temperatuur en bleef daar. Gelijk eens de waterpomp laten bekijken en deze is nog prima, weer een zorg minder.
Verder een afspraak laten maken voor een nieuwe uitlijning en na het kijken naar de auto tot de conclusie gekomen dat de veer, demper en ophanging rechtsvoor wel eens aan vervanging toe was. Daarbij preventief ook de linker rubbers en draagarmen laten vervangen.
Totale kostenplaatje: €1700 incl montage en een schone auto.
Nu zijn echter wel alle slijtage gevoelige onderdelen vervangen en rijdt de auto als nieuw. Hij is uitgelijnd en véél strakker sturend als hiervoor!
De eerder opgevalle rammel rechtsachter heb ik zelf opgelost. Na het verwijderen van de bekleding in de kofferbak gezien dat de schroef van de schokdemper een beetje losjes zat. Een kapje tussen de schroef en het frame kon vrij bewegen en gaf dit metalige vervelende geluid. Deze aangedraaid en de auto is weer fluisterstil!
Verkocht
Na heel wat overwegingen toch voor een opvolger gaan zoeken. Dit is een 325Ci uit '01 geworden, met werkelijk alle opties op de auto die er destijds waren.
De 320Ci heeft een goede 11 maanden bij mij gehad en heeft veel (preventief) onderhoud gehad. Zo heb ik o.a.;
Nieuwe remmerij
Nieuwe banden en velgen
Nieuwe waterpomp en riem
Nieuwe stabilisatorstangen
Nieuwe automaat olie.
Ook heb ik de auto een grote beurt gegeven in Mei en heb ik meerdere kleine puntjes aangepakt, zoals rubbertjes en wat piepjes en kraakjes.
Al met al een fijne auto geweest maar ben nu wel 42pk rijker en kan weer lekker zelf schakelen. Iets wat ik toch regelmatig miste in mijn 320Ci.
Foto's en ervaringen volgen later!