BMW 316i (2002)

BMW 316i (2002)

Uitvoering316i
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2006

Na een verplicht afscheid van mijn trouwe compact (kop/staart botsing en ik was de ’kop’) wilde ik wederom graag een BMW 3 serie.
Even heb ik overwogen om een E36 323ti te kopen, maar m’n verstand won het van m’n hart en het werd een nette 316i uit 2002. Die zescilinder moet ik me dan nog even op verheugen...

De auto is in vergelijking met de compact merkbaar trager. Beide wagens hebben nagenoeg het zelfde slagvolume, maar de 316 moet het toch met 25pk minder doen. Is dit de schuld van het ’Valvetronic’ systeem? Ik weet het niet, maar dat de 316 zuiniger is dan de 318 staat voor mij vast en daarmee is de belangrijkste belofte van de ’Valvetronic’ N42 motor ingelost. Al moet je, voor je achterover slaat van verbazing, er wel rekening mee houden dat de tankinhoud van de 316i 63 liter is en van de 318i slechts 50.
Een ander merkbaar verschil is dat de gewichtsverdeling beter is. Logisch, met zo’n kofferbak. Al nodigt de motor niet echt uit tot sportief rijden. Mocht je het desondanks een keer naar je zin hebben, dan herinnert de ’econometer’ onder je toerenteller je wel aan het toegenomen verbruik. Best een domper.

De auto is netjes uitgerust met onder meer cruisecontrol, airco en het mulifunctionele stuurwiel uit de E38 (ookal is mijn 316 de ’budget’ silverline uitvoering). Zelf heb ik een middenarmsteun, Bluetooth handsfree kit, iPod interface en mooie originele lichtmetalen velgen toegevoegd. Alles op internet gekocht via sloop of particulier. Je betaalt dan een fractie voor wat de dealer er voor rekent. Je kan zo vrij voordelig je auto ’pimpen’ met originele onderdelen.

Update 23-08-2007: na een dikke 30.000 kilometer inclusief een aantal reizen naar o.a. Oostenrijk en Italie is mijn waardering voor de 316i gegroeid. Het is een erg fijne auto, ook voor lange trips. Hoge kruissnelheden op de Duitse Autobahn zijn geen probleem, de auto blijft solide aanvoelen. De cruisecontrol, fijne stoelen en stilte binnen zorgen voor een ontspannen reis. Florence - Rotterdam in een dag zonder problemen.

Update 29-11-2007: inmiddels weer wat probleemloze kilometers verder. Een BMW M3 sportstuur vervangt het originele stuurwiel en de iPod is van het handschoenen vak naar een standaard naast de radio verhuisd. Beide aanpassingen maken de bestuurdersstoel nog prettiger om wat tijd te besteden.

Update 28-05-2008: inmiddels heeft de BMW de 100.000 kilometer beurt weer gehad zonder problemen (gebruikskosten gaan van voldoende naar goed). Wintersport in Oostenrijk en een korte break naar de Italiaanse Alpen, het is en blijft een fijne auto. Heel af en toe gaf de boordcomputer aan dat een lamp is doorgebrand terwijl er niets aan de hand is, dit was overigens te herleiden naar een vuil contact. De contacten zijn inmiddels schoon en de boordcomputer is weer koest.

Update 13-05-2009: nu staat er zo'n 134.000 kilometer op de teller allemaal zonder problemen, behalve de gemelde bobines. Vakantie naar Italie en wintersport in Frankrijk, maar ook woon-werk en de dagelijkse boodschappen, zonder een probleem. De staat van het interieur blijft keurig. Tussen de beurten door hoeft er geen olie bij. Het brandstof verbruik over de afgelopen 50.000 kilometer is 7,3 liter op 100 kilometer, maar een leuke uitschieter: Zillertal (Oostenrijk) naar Nijmegen, dus een dikke 900 kilometer, non-stop en op één tank benzine. Da's dus ruim 1 op 15! Wat mij betreft een prima all-round auto.

Update 31-01-2010: de auto is inmiddels alweer acht jaar oud en de teller staat op 153.000 kilometer. Het gemiddelde verbruik is gedaald naar 7,2 liter per 100 kilometer. Onlangs is er wederom een bobine overleden, maar verder geen grote problemen. Binnenkort moet ze overigens wel naar de garage voor een inspectie II, ik denk dat de overige bobines maar moeten worden vervangen voor de zekerheid. De originele accu zit er nog steeds in, da's alweer acht jaar! Ook met de koude geen problemen. Ik kan geen rationeel argument bedenken om deze BMW te vervangen, al kijk ik wel eens uit naar zo'n 6 in lijn (update 23-03-2010: die is er gekomen: een 320i cabriolet uit 1992).

Update 30-05-2010: de kilometerteller is de 162.000 gepasseerd en de BMW geeft nog steeds geen reden tot klagen. Hij heeft me weer netjes heen en terug naar de wintersport gebracht en vele malen heen en weer naar het werk, boodschappen en noem maar op. De inspectie 2 dit voorjaar was een dure, omdat de remschijven en blokken rondom moesten worden vervangen. Verder is het starten en lopen, zonder gezeur nog steeds met de originele accu (!) ook bij min 10. Na zo'n 20.000 kilometer wil er nog wel eens een litertje olie aan te pas komen, maar dat is toch wel uitzonderlijk. Meestal geen extra olie tussen de beurten door. Het interieur is nog steeds keurig, geen gepiep of gekraak en geen dode pixels in de displays. Een klein leeftijdskwaaltje is wel ontstaan; het glas van de spiegel aan de bestuurderskant wiebelt. Dat moet ik maar eens vastzetten.

Twee defecte bobines, alle vier als voorzorg vervangen. De kosten totaal 220 euro. Gelukkig heb ik geen V12...

Wederom een defecte bobine bij 150.000 km.

Nokkenas- en krukassensor overleden

Gisteren heeft mijn beemer mij voor het eerst laten staan. Onderweg naar de baas stopte de motor er mee en wilde ook niet meer starten. De ANWB was zeer snel ter plaatse en ook de diagnose liet niet lang op zich wachten. Twee sensoren zijn kaduuk die het motormanagement van de noodzakelijke gegevens horen te voorzien. Zonder die gegevens geen lopende motor. Natuurlijk konden ze langs de weg niet veel meer voor mij betekenen dan een lift naar mijn werk en het regelen van de autoambulance. De schade is € 480,00 begreep ik net van BMW handelaar Bert Story. C'est la vie.

Een dikke pluim voor de ANWB voor de vlotte en attente service.

Business as usual

De 316i dendert weer door na het sensorprobleem. Afgelopen week ruim 2.000 kilomers gemaakt voor een vakantie in Normandië zonder problemen. Het brandstofverbruik valt me altijd op bij dergelijke trips, 900 kilometers op een tank van 60 liter is goed te halen.

Hij staat al weer even op Michelin Alpin winterbanden, na Dunlop en Conti's ben ik hier écht tevreden over.

Ik heb nog nooit zo lang een auto gehad en ik ben voorlopig nog niet van plan hem in te ruilen of te verkopen. Afgezien van de defecte electronica te weten de sensors en de bobine's (2x) ben ik nog steeds tevreden over de auto. De betrouwbaarheid gaat echter van goed naar voldoende, hij heeft nu een keer thuis en onderweg in de steek gelaten. Binnenkort een olieservice. Op naar de 200.000 kilometer.

Olieservice

Dit weekeinde zelf de olieservice doorgevoerd waar de computer om vroeg en eindelijk m'n wiebelende spiegel vast gezet door de montage van een nieuwe stelmotor, de oude was beschadigd. Nieuwe Castrol Edge 5W-30 (€ 120,00 voor 5 liter!), oliefilter, microfilter en ruitenwisserbladen. Voor de kosten kun je hem overigens net zo goed naar de dealer brengen, scheelt misschien een paar tientjes. Het is wel leuk om zelf te doen, vroeger altijd aan m'n motoren gewerkt en een oliebeurt is nu ook weer geen hogere wiskunde.

De computer kun je zonder speciale apparatuur terugstellen, dus als je een E46 koopt: geloof de serviceindicator niet, maar check de boekjes en facturen!

De twee ton gepasseerd!

Inmiddels de 200.000 kilometer gepasseerd en de dreier geeft nog steeds geen reden tot klagen. Deze zomer heb ik de greep van de kofferbak vervangen, omdat de lamphouders erg geoxideerd waren. Afgelopen oktober kwam de auto zonder veel problemen door de APK, alleen een steun van de uitlaat moest worden gelast.
Inmiddels ben ik wel weer terug gegaan naar de originele BMW ruitenwissers, die units van de Brezan zijn maar iets goedkoper, maar halen het niet bij het origineel. Ben benieuwd of de originele accu deze winter zal overleven, zo ja: dan is 'ie tien jaar oud! Nog 7000 kilometers en dan is hij toe aan een grote beurt.

Een andere auto? Voorlopig niet!

Inspectie II op komst

Inmiddels heb ik een paar weken geleden de accu vervangen, die was nu toch wel op. Verder heb ik alle onderdelen besteld voor een grote beurt waar de auto nu om vraagt. Ik zal die binnenkort zelf gaan doen.

Een garagebedrijf laat ik binnenkort even kijken naar de voorwiel ophanging. Inmiddels neem ik (heel) iets speling waar in de besturing.

Het olieverbruik is merkbaar toegenomen. Ik heb twee keer een liter olie moeten bijvullen sinds de laatste beurt, dat hoefde vroeger niet.

De dagwaarde is nu zo'n € 2.500,00? Ik rijd er voorlopig lekker mee door. Hoewel een E60 touring ook wel een beetje begint aan te spreken, maar da's meteen zo'n grote bak...

APK weer OK, wel olieverbruik

Het werd weer tijd voor de APK. De handrem is afgesteld, het beeld van de koplamp is bijgesteld en dat was het dan weer. Tot volgend jaar.

Omdat het olieverbruik ineens is toegenomen heb ik ze gevraagd dat even na te kijken en ik heb ze ook een print gegeven van een duits internetforum waarin exact de klacht wordt beschreven die ik met mijn N42 motorblokje ook heb. Olieverbuik, viezigheid aan de peilstok en een duidelijke verbrande olielucht aan het begin van een rit met koude motor. Carterventilatie en een lekke klepdeksel zouden de schuldigen kunnen zijn. Blijken dit inderdaad de boosdoeners te zijn, dan rijd ik toch maar weer door met m'n beemer. Mocht het olieverbruik persisteren, dan ga ik omkijken naar wat anders. De looks worden wel wat minder. Deukje hier, krasje daar, allemaal met een bekend verhaal. Karakter? Karakter!

Raar trouwens dat het een auto is van 10 jaar oud met een dikke twee ton op de teller en een dagwaarde van € 3.500,00 (of minder) en ik toch nog steeds opmerkingen incasseer in de trant van: "dikke bak" of "zo zo, een BMW". Bizar...

Vacuümpomp en reactiestangen vervangen

De auto rook al een tijdje naar verbande olie wanneer je even moest wachten voor een stoplicht en dat was opzich niet zo storend, totdat er toch aardig wat rook ontwikkelde onder de motorkap en de auto na parkeren nog even een tijdje na smeulde.

Bij de APK in september heb ik mijn garagist gevraagd dit even na te zoeken. Google leerde dat het probleem goed de vacuümpomp kon zijn (dit werd ook al gezegd door een lezer van dit review), dus ik leverde hem er desgevraagd nog een handleiding bij van internet. Hij verklaarde stellig dat de pomp niet lekte en verkocht mij een motorflush van forte met een noodzakelijke (dure) oliebeurt die daarbij hoort. De auto zou namelijk de olie intern verbanden. Ook heeft hij de kostbare klepdekselpakking vervangen, want die zou lekken. De flush hielp niet en ik heb m'n beemer afgelopen week toch maar even bij de BMW garage langsgebracht en die waren er snel uit de pomp was lek en de klepdekselpakking zat niet goed gemonteerd. Ze hebben de boel hersteld en ook de reactiestangen van de voorwielophanging vervangen, die maakten een rammelend geluid. Alles in een dag geregeld. Het is duurder, maar ik ben wel erg tevreden over de werkplaats van Bert Story in Nijmegen. Had ik m'n BMW'tje daar direct heen gebracht had me dat een factuur van € 860,00 gescheeld. Ik heb mijn plaatselijke garagist daar wel even over gebeld - hij is nog bezig met een oplossing.

Al met al is het met de 316i dus weer dik in orde, het olieverbuik zal nu ook een stuk lager zijn. Ik heb besloten er toch maar even mee door te rijden en daarom heb ik voor de winterbanden een paar fraaie originele lichtmetalen velgen gekocht.

Afgelopen weekeinde wel weer iets raars: het tipje van de oliepeilstok is afgebroken in de peilbuis?! Maar eens kijken hoe we dat nu gaan oplossen...
Wat me

Weer door de APK

De 316i is weer door de APK zonder opmerkingen, behalve twee nieuwe Michelins. Opmerkingen heb ik verder ook eigenlijk niet. Het blijft een uitstekende auto die ook na gezinsuitbreiding z'n kilometers blijft maken, maar nu met de Maxi-Cosi achterin op de Isofix (handig!).

Op naar de 3 ton?

Bobines weer vervangen en olieverbruik...

Afgelopen najaar heb ik zelf een olieservice gedaan bij de BMW. Sindsdien is er 5.000 kilometer mee gereden, maar er moest wel een dikke twee liter olie bij. Ook al valt dat ruim binnen de limieten van BMW vind ik het wel veel, zeker omdat de motor tot dat gedoe met de vacuumpomp geen olie verbruikte. Ik heb de auto op de brug gehad, maar er is geen duidelijk lek. Die auto ziet er eigenlijk nog keurig uit...
Wel vervangen zijn de bobines, omdat cilinder drie er onderweg naar kantoor mee ophield. dat was een reparatie van € 250,00 en de rubbers van de draagarmen zijn vervangen, omdat de auto aardig begon te trillen bij het remmen, ook dit kostte zo'n € 250,00. Alleen het olieverbuik dus nog...

Verder loopt hij nog als een trein.

Roemloos einde

Mijn trouwe E46 heb ik een kleine drie jaar geleden na de geboorte van mijn tweede dochter aan een goede vriend gegeven, hij heeft er nog bijna veertig duizend probleemloze kilometers bij gereden. Enkel de terugroep actie voor de airbag en het hoge olieverbuik zijn te melden. APK's zijn nooit een probleem geweest. Gezegd moet worden dat ik nu toch wel wat kleine roestblaasjes zag ontstaan bij de wielranden aan de voorzijde van de auto, ook de steenlag op de motorkap begon wat ontsierend te roesten. Ik heb erg veel plezier beleefd aan m'n drietje en nu is hij echt weg en verkocht door mijn maat aan een bedrijf via 'ik wil van mijn auto af' voor € 1.000,00. Zal inmiddels wel onderweg zijn naar het oostblok, ik moet er maar niet teveel aan denken.

7,5