Audi A5 Sportback 2.0 TDI 190pk sport (2017)

Audi A5 Sportback 2.0 TDI 190pk sport (2017)

UitvoeringA5 Sportback 2.0 TDI 190pk sport
Versnellingen7, Automaat met dubbele koppeling
Bouwjaar2017
Jaar van aanschaf2017

Audi A5 Sportback

In 2017 kreeg ik een promotie en daarbij ook een auto van de zaak. Als eerste een BMW 520D automaat als voorloop auto waarna ik een keuze kon maken uit een grote groep verschillende auto's. De keuze was oa tussen; Mercedes-Benz (kale) GLC & GLC coupe, (loaded) C-klasse, BMW X3,X4, Audi A4 Allroad, nieuwe Q5 en ook de nieuwe Audi A5 Sportback.
Allen genoemde modellen hebben hier (Spanje) een catalogus prijs met opties van rond de 65.000€ en bijtelling is rond de 220€/pm.
De auto's zijn al samengesteld waardoor ik alleen de kleur nog kan kiezen.

De eisen:

Na jarenlang in een SUV hebben gereden en 6 maanden in de BMW was ik er al snel over uit dat ik geen "normale" SUV meer wilde hebben.
Met 2 kleine kinderen is ruimte achterin belangrijk, maar een goede kofferbak is voldoende. (ik heb geen kinderstoeltjes of kinderwagens meer mee te zeulen)
De looks van de auto moeten kloppen. vaak is een model pas mooi met de dikke wielen en juiste kleur.
Automaat, goede navigatie, parkeersensoren/cameras, dode hoek assistent, rem assistent, kortom de juiste gimmicks.

De kandidaten:

Uiteindelijk heb ik de keuze beperkt tussen de A5 Sportback en MB GLC coupe.

De GLC coupe is een erg mooie auto, maar de versie die gekozen kon worden was de standaard uitvoering, met net te kleine wielen en een aantal missers in de "gimmicks" afdeling. Daarnaast is de kofferruimte zeer klein voor het formaat auto. Ook geeft de motor (220D 4Matic) niet het gevoel veel over te hebben.

Dus de A5 Sportback...

Om maar met het typische lijstje te beginnen: het is dus de Audi A5 Sportback 2.0 TDI 190PK S-Tronic Sport geworden met, naast de standaard uitrusting, de volgende opties:

Assistentiepakket City met assistentiepakket Parking
Audi active lane assist
Audi connect diensten (3 jaar)
Audi smartphone interface
Audi sound system
Audi virtual cockpit
Automatisch dimmende binnenspiegel
Buitenspiegels elektrisch verstel-, verwarm- en inklapbaar, automatisch dimmend
Elektrisch verstelbare lendensteunen vóór
LED-koplampen incl. dynamische knipperlichten achter
Licht- en regensensor
Lichtpakket
MMI navigatie plus met MMI touch
Ruimtebesparend reservewiel
S-line
Stof "Sequenz"/leder
Kleur: Monsoongrijs metallic

Al met al dus een behoorlijk "dikke" uitvoering met alle juiste opties.

De auto is in April besteld en werdt in Juni (2 maanden) afgeleverd en is één van de eerste nieuwe A5 sportbacks in Spanje.

Interieur & comfort:

De zitpositie is laag en sportief. De sportstoelen zitten echter als gegoten, en de verlengbare zitting is voor iemand zoals ik (1.95m) een uitkomst. Ook achtermij is er nog redelijk wat ruimte voor benen. ondanks de aflopende daklijn kan iemand van 1.85m gewoon goed zitten achterin.

De auto heeft een sportonderstel en is daardoor redelijk stevig geveerd. zeker met verkeersdrempels en richels in de weg merk je dat goed.

MMI Plus & virtual dashboard:

Dit systeem is één van de redenen dat ik voor deze auto gekozen heb. Je bent wel even bezig om alles naar je wens in te stellen, maar de combinatie van google maps, street view, voice control en de myaudi app. is werkelijk perfect. Je kan via google maps op je PC gewoon alle locaties waar je naar toe wil naar de auto sturen. in je MMI kan je dan meeteen naar die bestemming navigeren. dit is ook direct via de app te doen. Voorkomt onjuiste adressen etc.

Daarnaast heb je internet in je auto waarmee je dus onder andere nieuwsberichten kan zien en het weer. De auto kan deze berichten voor je voorlezen waardoor je aandacht bij de weg blijft!
ook de voice control werk goed en is erg gemakkelijk voor het ingeven van adressen. Er is ook de optie om een adres "te schrijven" op de centrale controler, maar dat is erg langzaam vergelijken bij de andere invoer opties.

Het virtual dashboard is erg mooi en gebruik ik standaard met google maps als navigatie. is veel gemakkelijker dan continue opzij kijken naar het scherm in het midden.

Veiligheid/parkeer systemen:

De auto beschikt over een 360 graden camera systeem in combinatie met parkeer sensoren voor en achter en automatisch inparkeren.

Het camera systeem is erg mooi, duidelijk beeld en makkelijk te wisselen van camerabeeld.
Het zelfparkeren systeem is een leuke gimmick die je maar weinig gebruikt. Het duurt net iets te lang voordat het systeem een juiste plek vindt en het laat je iets te ver doorrijden waardoor het kan gebeuren dat de auto die achter je rijdt snel je plekje in beslag neemt! In smalle straatjes werkt het systeem ook niet. Daarnaast zijn er net iets te veel bewegingen nodig om de auto perfect recht te zetten. Anyway, iets wat ik niet op een volgende auto zal bestellen.

City en lane assist.

Het city veiligheidspakket bestaat onder andere uit cameras/sensoren die de weg om je heen controleren als je aan het parkeren bent. Voornamelijk bij het achteruit rijden uit een parkeervak is dit systeem fantastisch en heeft al meerdere "bijna" ongelukken voorkomen; het waarschuwt middels pijltjes op het scherm van welke kant er verkeer komt bij het achteruit rijden. Mocht je toch doorrijden dan remt de auto.

Lane-assist is niet zo vervelend als andere autos waar het stuur of stoel trilt. in dit geval heb je lampjes in je spiegel die waarschuwen voor verkeer in de dode hoek. een ideaal systeem.

Het rijden!

7 versnellingen S-tronic met flippers aan het stuur met een sport en handmatige bediening stand. Daarnaast beschikt de auto over 5 rij-standen; dynamisch, comfort, automatisch, Eco en individueel.

Met een gemiddeld verbruik van rond de 6.5L/100KM is het verbruik behoorlijk lager dan ik had verwacht. Op lange snelweg ritjes daalt het verbruik zelfs naar ruim on der de 6.0L/100KM. (dit alles met een stevige rijstijl!)

De Eco stand gebruik ik nauwelijks. De versnellingen zijn dan erg kort en je moet flink doortrappen om op snelheid te komen. Daarnaast zie ik niet echt veel verschil in verbruik tussen Eco en Dynamic.

De motor is lekker krachtig en altijd bij de les, even het gaspedaal indrukken en je zit zo ruim boven de toegestane snelheid, terug naar stand S en het grootste deel van de weggebruikers blijven achter.

Verlichting

De koplampen zijn full-LED en het zicht is erg goed, ik vindt alleen dat de verlichting niet ver reikt. Zeker op donkere binnenweggetjes is het zicht zeker niet genoeg en ben je constant met grootlicht aan/uit aan het rijden. Moet nog eens bij de dealer gaan kijken of dit typisch is voor LED of voor mijn auto. op internet heb ik geen klachten gezien.

Op dit moment bijna 10.000km gereden en nog steeds erg enthusiast, ik krijg veel positieve commentaren over de kleur en de auto.

Einde lease periode

Helaas waren de 2 jaar snel om. Erg genoten van de auto. 0 problemen gehad, en een net verbruik van 6.5L/100km met een sportief rijgedrag. Dit is de eerste auto die ik heb gehad waar je regelmatig achterom kijkt wanneer je wegloopt van de auto.
De Audi A5 zit ook in de nieuwe lijst van auto's die ik kan kiezen, maar helaas, kleine kinderen worden groot, er moeten fietsen in de auto passen, dus de A5 valt buiten de boot. Nu op naar een Volvo XC60 D4 AWD Momentum.

9,5

PRIVATE LEASE Audi A5