Audi A4 Avant 2.0 TDI 143pk (2008)

Uitvoering | A4 Avant 2.0 TDI 143pk |
Bouwjaar | 2008 |
Jaar van aanschaf | 2008 |
**Update 55.000 km**
Bij 17.000km is de auto gechipped door JD Engineering in Lochum. resultaat 175pk en 400nm. Wat een verschil. Het is net of de motor ineens veel beter kan ademen. Vanaf een opritje op de snelweg volgas (in z'n 3) en je rijdt voor je het weet 180. De acceleratie is enorm. Ik kan dit iedereen aanbevelen!
Verder probleemloos gereden, een nieuw setje voor- en achterbanden en een beurtje, verder geen problemen.
Geen kraakjes, geen piepjes, wel aardig wat bandgeruis, maar ja, dat krijg je met 245/35/19.
Comfort is nog steeds prima. De combinatie 19 inch met sportonderstel maakt het geheel wel straf, maar nooit oncomfortabel.
Vorige zomer naar Zuid-Frankrijk gereden, geen enkel probleem. Navigatie weet prima de weg te vinden en ondanks een zware belading (2 volwassenen, 2 kinderen en een volle koffer) een heerlijk relaxte reis gehad. De auto trekt wel veel aandacht, maar dat weet je met die velgen!
Een aanrader is de Audi Music Interface: je kunt er een externe harddisk op aansluiten of een Ipod of Iphone en je hebt voor weken muziek of (lekker voor in de file) luisterboeken.
Als ik mijn huidige jaarkilometrage doortrek, zal ik over een 1,5 jaar weer opnieuw een leasebak moeten zoeken. Dit gaat lastig worden, want aan het begin van elk ritje denk ik: wat wil je nog meer dan dit!
*******
Sinds afgelopen woensdag (9 juli) ben ik de trotse bezitter van een nieuwe Audi A4 Avant. Bovenop de redelijk complete Pro Line Business heb ik nog de volgende opties genomen:
- Kleur: Quartz-grijs;
- 19 inch RS4 replica met 245/35/19 banden;
- Blanke dakreling en sierlijsten;
- S-Line uitlaatsierstuk;
- Metaallak (quartzgrijs).
Betere fotos volgen, deze heb ik met een gsm-toestel gemaakt.
Tot op heden heb ik slechts 500km gereden, dus op dit moment slechts een eerste indruk:
Motor:
Heerlijke soepele motor, een stuk stiller dan de vorige PD-motor. Zeker in vergelijking met mijn vorige auto, een Alfa 159 1.9 JTS, een stuk sneller en veel meer trekkracht. Maar ja, wat wil je, de auto weegt net zo veel als de Alfa maar heeft veel meer koppel. Als de tuning beschikbaar is zal de motor nog worden gechipt naar 170pk. Dit laat ik door de dealer uitvoeren, dus met behoud van garantie.
Comfort:
De Alfa was af-fabriek voorzien van 18 inch LMV. De Audi staat op nog een maatje groter en heeft een sportonderstel (geen S-Line onderstel) en dat merk je. De demping en de vering van het onderstel zijn prima in orde, niet overdreven stug. Door de laagprofielbanden is er echter weinig comfort uit de banden te halen. Op de snelweg heb je nergens last van, maar vooral slecht wegdek en dwarsrichels worden goed (hard) doorgegeven aan het interieur. Gelukkig heb ik de super zittende en verstelbare sportstoelen, deze filteren het grootste deel van de trillingen weg. Ten opzichte van de Alfa is de Audi ongeveer net zo comfortabel, zij het dat de banden dus iets lager, dus iets oncomfortabeler zijn. Al met al een prima combinatie als je van een sportieve auto houdt.
Sturen:
Ik heb niet gekozen voor de optionele servotronic stuurbekrachtiging. Je kunt wel bezig blijven met de opties bij Audi. Gevolg is dat de bekrachtiging niet snelheidsafhankelijk is (anno 2008, belachelijk!!!)en bij lage snelheden redelijk zwaar. Het sturen zelf gaat prima, een BMW zal vast directer sturen, maar het rijdt heerlijk!
MMI:
Bij de navigatie zit ook het fantastische MMI systeem rond de versnellingspook! Dit systeem is zeer intuitief en zonder de boekjes te lezen kreeg ik alles aan de praat. Op de (weer optionele) Audi Music Interface heb ik een 160GB harde schijf aangesloten. Zo heb ik de beschikking over tienduizenden songs, volledig bedienbaar vanaf MMI. De telefoon was snel via bluetooth gekoppeld en heeft ene prima geluidskwaliteit. Let wel op dat niet iedere telefoon gekoppeld kan worden.
Ruimte:
Het is geen ruimtewonder, een A4. Hoewel hij wel weer een stuk meer binnenruimte heeft dan de Alfa 159, haalt hij het niet bij een Ford Mondeo. Dat weet je van tevoren. Looks gaan boven praktische bruikbaarheid in dit geval.
Al met al een fantastische auto, bloedmooi (vindt ik dan...), sportiefen een hoop uitstraling. Nu nog de tuning...
*** 10-07-09***
Na 55.000km nog geen enkel probleem gehad!! Klasse!
******
Zoals verwacht mag worden van een nieuwe Audi, nu nog geen problemen geconstateerd.
- Betrouwbaarheid5
- Prestaties5