Audi A4 Avant 1.8 TFSI 120pk (2009)

Audi A4 Avant 1.8 TFSI 120pk (2009)

UitvoeringA4 Avant 1.8 TFSI 120pk
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2009

Super auto

Introductie:
Na 4,5 jaar was het tijd om een nieuwe auto uit te zoeken. Ik heb eigenlijk altijd een auto uitgekozen met verstand. Ik heb me niet laten leiden door imago, maar altijd gekeken naar de beste prijs kwaliteit verhouding. In de afgelopen tijd heb ik dan ook bijna de gehele volkswagen familie doorlopen (golf, bora, passat). Als laatste auto heb ik gekozen voor een Skoda Octavia. Gezien de gezins situatie (kleine kinderen dus veel spullen mee te nemen) wilde ik een ruime auto met een goede motor (2.0 TDI met DSG) voor een betaalbaar bedrag. Ik heb met veel plezier in de Octavia gereden. Een goede auto voor een redelijke prijs. Na verloop van tijd gaat er meer kraken en af en toe gaat er wat stuk, maar het blijft een goede auto. Alleen maak je er niet de blits mee op een verjaardag. Vaak heb ik moeten uitleggen waarom ik in een Skoda reed.

Proefritten:
Om een goede keus te kunnen maken, maak ik van tevoren een lijst van auto’s die me aanspreken. Dan plan ik op een dag alle proefritten in. Het voordeel is dat je op deze manier de auto’s goed kunt vergelijken met elkaar. De lijst die ik deze keer had samengesteld was nogal divers:
- Citroen C5
- Open Insignia
- Toyota Avensis
- Ford Mondeo
- Audi A4
Ik heb een mix gemaakt van betaalbare auto’s en duurdere auto’s waarbij alleen de Avensis op mijn lijst stond omdat ik nieuwsgierig was. Het model spreekt mij namelijk helemaal niet aan. Hierbij in het kort mijn evaluatie:

Citroen C5: Bijzonder comfortabele auto, die heel stil is. Van tevoren was mij bekend dat hij stil was, daarom vond ik het toch een beetje tegenvallen dat ik de motor nog wel hoorde bij het acceleren. De stoelen waren zacht en omdat het erg warm was die dag, begon mijn rug nar ee nuur toch wel warm te worden. Het is een zware auto en dat voel je ook omdat de motoren niet heel pittig zijn. De airco was van uitmuntende kwaliteit, je hoorde en voelde hem niet en toch was de temperatuur uitstekend. De auto is compleet en de punten die ik niet prettig vond waren al opgelost in de nieuwe business edition. Alleen de koffie beker ontbrak. Deze auto is voor mij op de tweede plaats geeindigd.

Opel Insignia: Van te voren mijn favoriet vanwege de uitstraling en uitrusting. Echter wat viel dat tegen. De airco maakte heel veel lawaai en dat werd niet minder. Ik kon geen goede positie vinden en de motor leek wel een grasmaaier. Ik begrijp niet waarom dit de auto van het jaar is geworden. Misschien heb ik pech gehad, maar ik was er gelijk klaar mee. Laatste plaats dus.

Toyota Avensis: Het model spreekt mij helemaal niet aan, maar ik was benieuwd gezien de positieve reacties van collega’s en de prettige prijs. Deze auto heeft mij verrast qua ruimte en rijden. Het was erg stil binnen en de auto voelde stevig aan. Wel wordt de weg heel goed gecommuniceerd aan de bestuurder. Elke hobbel is te voelen, maar het was net niet irritiant. De navigatie en de bediening daarvan vond ik erg handig en eenvoudig. Helaas staat het model mij niet aan anders was het ver bovenaan geeindigd.

Ford Mondeo:
Ford was de enige leverancier die niet volgens afspraak een proefrit kon laten verlopen. De afspraak was zoek, de auto was zoek. Uiteindelijk was hun klant ook zoek (na een half uur wachten) en viel de Ford af.

Audi A4:
Audi was de enige die een proefrit kon organiseren in de auto zoals ik hem wilde bestellen. Los van hoe hij rijd, de uitstraling is geweldig. Na instappen en de juiste positie heb ik een heerlijke proefrit gemaakt. Wat een geweldige auto. De prijs blijft wel een probleem omdat de altijd wat opties wil bestellen. Nu bleek dat net twee dagen ervoor een pakket beschikbaar was voor 1500,- met alles erin wat ik zou willen. Dat laatste heeft mij over de streep getrokken om deze auto te bestellen.

Ervaringen (2.000 km)
Ik heb uiteindelijk de Audi A4 1.8 TFSI 120 PK Pro Line Business Avanat besteld en deze laten tunen naar 211 PK via ABT. Omdat mijn budget beperkt was heb ik heel bewust de opties uitgekozen die ik belangrijk vond:
- Sporstoelen
- Regen en licht sensor
- Music Interface
- Zonwering achter
- Parkeersensor Achter
- Dakreling en sierlijsten in zilver
De sportstoelen zijn echt helemaal top. Ik krijg geen last van mijn rug of kom gebroken uit de auto. Deze optie kan ik iedereen aanbevelen. De zonwering is voor de kinderen erg handig. De auto is getuned naar 211 PK. Daardoor voelt de zware auto heel sportief en lichtvoetig aan. De kwaliteit is erg goed en de MMI werkt heel eenvoudig. Alles is heel overzichtelijk en werkt goed. Ik heb het gevoel in een hele stevige auto te rijden die zich makkelijk laat bedienen.

Pluspunten:
+ Comfortabele auto die zich sportief gedraagt
+ Hoge kwaliteit afwerking
+ Super stoelen
+ Integratie van Navigatie , Telefoon, iPod, Parkeersensoren etc. Werkt prima

Verbeterpunten:
- Schakelen in de eerste en tweede versnelling gaat hakerig
- Navigatiesysteem is sterk verouderd