Alfa Romeo Spider 1.8 T.Spark 16V (1998)

autoreview

Alfa Romeo Spider 1.8 T.Spark 16V (1998)

Signalement

UitvoeringSpider 1.8 T.Spark 16V
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar1998
Jaar van aanschaf2009
KM-stand bij aanschaf143.000 km
KM-stand laatst155.508 km
Lezerswaardering: 12%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Alfa Romeo Spider 916 1.8 T. Spark

 • 145.000 km

Al tijden was ik op zoek naar een mooie cabriolet als tweede auto. Ondanks dat het om een tweede auto gaat, had ik ook voor deze auto weer veel eisen. Ik wilde voor maximaal 5500 euro een nette auto hebben met een goede kilometerstand.

Belangrijkste eigenschappen voor de keus van mijn cabriolet:
1: Een extreem mooi design dat tijdloos is en blijft.
2: Een puristische auto zonder veel elektronische fratsen.
3: Een tweezitter die schoonheid boven functionaliteit biedt.
4: Stoffen kap (bij voorkeur handmatig).
5: Een fijne motor met een mooi uitlaatgeluid.
6: Goede wegligging en een lage zitpositie.
7: Maximumprijs 5000 – 5500 euro.
8: Kilometerstand maximaal 150.000km

Hierdoor vielen een heel groot scala aan auto’s gelijk al af, hetzij op prijs, uiterlijk of andere eigenschappen. Auto’s die nog interessant bleven: Mazda MX-5, BMW Z3, Alfa Romeo Spider (1995 – 1999), Fiat Barchetta. Nadat we alle auto’s echter in het echt hadden gezien en hadden gereden bleef de Alfa Romeo als enige overeind. Wat een prachtig design, goede wegligging (ondanks zijn gewicht) en een mooi motorgeluid.

De motorkeuze en kleur van de auto werd ons steeds makkelijker gemaakt nadat we ons meer gingen verdiepen in de Spiders uit 1995 t/m1999. De motorkeus werd voor ons ofwel de 2.0 of de 1.8. De 3.0 V6 bleek vaak duurder te zijn, minder te worden aangeboden en kent meer motorproblemen t.o.v. de andere twee motoren. De kleur begon zich op een gegeven moment ook slechts te beperken tot zwart (Nero) en rood-metallic (Rosso Proteo). Daarnaast bleek het niet gemakkelijk een ‘goede’ Spider te vinden op Nederlandse bodem voor een scherpe prijs. Goede Spiders lijken wel aan hun eigenaar te blijven plakken tot in de eeuwigheid of zaten ruim boven mijn budget. Gevolg was dat ik een aantal maal een Spider (vaak bouwjaar 1995 of 1996) mee naar huis nam voor een testweekend en hem dan toch niet wilde aanschaffen. De reden was vaak de technische staat van de Alfa’s, die gelukkig goed te bekijken was met de nodige kennis. Uiteindelijk besloot ik ook over de grens te gaan kijken en ook Belgische en Duitse Spiders in ogenschouw te nemen. In Duitsland vond ik uiteindelijk mijn Spider 916 uit 1998 (tweede fase). Voor een veel lagere prijs (ja, incl. alle bijkomende importkosten), kocht ik een heel nette auto met een jongere leeftijd en net het nieuwe interieur, etc.

Het werd uiteindelijk een zwarte Alfa Romeo Spider 916, 1.8 16V Twin Spark uit september 1998. Deze Spider heeft daarom net het nieuwe interieur te pakken en is een doorontwikkeling op de eerste fase 916’s. De 1.8 motor werd in 1998 geïntroduceerd in de Spider 916 en haalt uit de kleinere motorinhoud nagenoeg evenveel pk’s als de 2.0. Ik zal de auto nu puntsgewijs behandelen.

Exterieur:
Allereerst het exterieur. Het is een bijzonder mooi gelijnde auto met een ontzettend fraai, tijdloos design (en dat blijft gelden of de stoffen kap nu open of dicht is). Het is tevens een auto die ik van alle kanten er goed uit vind zien en dat is tegenwoordig toch nog amper de praktijk. De kleur zwart staat de auto erg goed maar maakt hem wel minder opvallend dan het Alfa Rosso of het geel waarin hij ook uitgevoerd werd. Toch vind ik deze kleur beter passen bij de auto dan het zilver, blauw en groen metallic (kwestie van persoonlijke smaak). De lichtmetalen velgen staan netjes en vind ik net iets mooier dan de velgen op de versies van 1995-1998. Het is echter wel een drama om deze velgen schoon te krijgen (m.n. de kleine ronde uitsparingen). Wat mij wel is opgevallen is het feit dat je deze auto of helemaal geweldig vindt of helemaal niets, een tussenweg lijkt niet te bestaan.

Interieur:
Het interieur is eveneens mooi vormgegeven en zou zelfs niet misstaan in een auto die momenteel van de band rolt. Enige luxe is aanwezig in de vorm van geregelde airconditioning en een middenarmsteun. Verder hebben we een auto gevonden met stoffen bekleding omdat het Alfa-leer niet van de beste kwaliteit bleek te zijn. Heel veel Spiders hadden versleten leer op de stoelen zitten en dat geldt minder voor deze stoffen stoelen. Zoals gezegd hebben we gekozen voor een handmatige stoffen kap die twee jaar geleden volledig vervangen is. Het interieur is verder logisch vormgegeven en vereist geen instructieboekjes om alles door te krijgen. Alle schakelaars en knoppen zitten goed binnen handbereik en zijn op de bestuurder gericht. Nadeel van het interieur (wanneer de kap gesloten is) is de enorme dode hoek die ontstaat door de kap en het beperkte zicht via de plastic achterruit.

Motor/transmissie:
De motor die voorin ligt heeft voldoende vermogen om de auto snel genoeg van zijn plaats te krijgen. De 1.8 haalt 144pk uit zichzelf en dat is niet eens overbodig voor een auto die ruim 1325kg weegt. De motor pakt makkelijk op in alle versnellingen en is zelfs schakellui te rijden. Echter is het leuker om wat vaker te schakelen en de hoogtoerige motor te bedienen met meer toeren. Hierdoor komt ook het geluid veel beter tot zijn recht! Bovendien heeft de auto een fijne versnellingspook en een lekker schakelende bak en is er ook geen reden om niet te willen schakelen. Wat opvalt, is dat de motor langzaam op temperatuur komt en ook langzaam weer afkoelt, hier kun je maar beter rekening mee houden om de motor te sparen. Over het schakelen en de motor heb ik dan ook verder geen opmerkingen maar het zijn wel punten die voor aanschaf even goed bekeken moeten worden.

Comfort:
Tsja, het comfort ligt niet op het hoogste niveau in de Spider. Het begint al met een instap die het nodige vraagt van een mens want deze is erg laag. Daarnaast is onze Spider iets verlaagd en is de vering niet op zacht en comfort afgesteld. Hierdoor zijn slechte wegen goed waar te nemen in de auto zelf. Voordeel is dat de Spider nagenoeg niet uit een bocht te krijgen is een grandioze wegligging heeft op goed asfalt. Een ander punt is het geluid in de auto, er is veel geluid waar te nemen van de motor en de rijwind. In het begin van een lange rit is dat motorgeluid prachtig (kippenvel) maar na langere tijd wordt het soms vervelend. Zeker bij een snelheid van 130km/h of hoger (met gesloten kap) is de motor redelijk op toeren (>4000tpm) en dan is het geluid flink aanwezig. Tip is dan ook om de auto lekker met de kap open te rijden op een B-weg met een snelheid van ongeveer 80km/h in de vijfde versnelling en te genieten van het zonnetje. Andere optie is om een GTV te kopen of een hardtop want dat scheelt in de geluiden die een stoffen kap met zich meebrengen.

Milieu/kosten:
Het energielabel van een Spider is terug te vinden in de onderste regionen van het labelalfabet. Het verbruik ligt op ongeveer 1:11 bij gecombineerd gebruik. Aangezien we dagelijks een SAAB diesel rijden is het geen probleem dat het verbruik van de Spider iets hoger ligt, het gaat voornamelijk om de funfactor en het design van deze unieke auto. Ook op kosten kun je bij de Alfa rekenen. Zo is er regelmatig wat werk aan deze auto te verrichten maar dat is lang niet altijd een plaag. Als laatste punt is de auto natuurlijk ook niet heel licht (1325kg) t.o.v. de 980kg die bijv. een MX-5 slechts weegt, dit resulteert in hogere wegenbelasting kosten. Maar ondanks alle punten die niet altijd in het voordeel van de Spider uitvallen zou ik voor geen goud willen ruilen met een ander model.

Conclusie:
De Alfa Romeo Spider 916 is een unieke auto met een excellent design en zeer bijzondere uitstraling. Over vele jaren kun je deze auto nog dagelijks bekijken en kippenvel krijgen. Het interieur dateert uit 1998 maar kan nog prima in auto’s toegepast worden die nu van de band rollen. De Alfa motor in onze auto is een kleinere variant van de andere Spider motoren maar is zeer geschikt voor de Spider. Het is wel een motor die graag hoog in toeren gereden wordt (sportief) maar kan zelfs schakellui gereden worden omdat er voldoende vermogen en souplesse aanwezig is. Het comfort staat op een lager plan bij een Spider maar is wel naar wat je mag verwachten van dit type auto. De kosten van de Spider zullen hoger liggen t.o.v. concurrerende cabrio’s (MX-5, Barchetta, Z3) maar gezien zijn gewicht en de rijstijl die vaak aangemeten wordt bij dit type auto is dat iets wat je moet kunnen inschatten en accepteren. Zoals ik altijd zeg: “Een Alfa Romeo Spider koop je met je hart en niet met je verstand en koop je beter niet van je laatste centen.” Voldoe je hieraan dan doet iedere rit en aanblik van de Spider de eventuele nadelen weer snel vergeten en maakt alles ruim goed!

Gedurende de periode die komen gaat zal ik het onderhoud, verbruik, etc. bij gaan houden. Tevens wil ik de auto even goed poetsen en vervolgens enkele foto's plaatsen. Wordt vervolgd!

Update na een strenge winter

 • 147.500 km

Afgelopen winter stond de alfa binnen en was deze geschorst via de RDW. Zodoende kon de auto tevens tijdelijk uit de verzekering en was de wegenbelasting even niet aan de orde. Met veel verdriet kon ik de hele winter naar de auto kijken en er vervolgens niet in rijden. Ik kan uit betrouwbare bron melden dat dat best pijn doet maar dat de aanblik van de alfa veel goed maakt!

In deze winterperiode hebben we de alfa van de grond gelicht en de wielen eraf gehad. Zo hoop ik dat de banden en wielophanging het minst te lijden hebben gehad. Verder is er gezorgd dat de motor regelmatig bleef draaien om uitdroging van keerringen, etc. te voorkomen.

Als afsluiter is begin maart groot onderhoud gepleegd. Het was een grotere kostenpost dan gehoopt, maar ik ga er vanuit dat de auto nu weer een tijd mee kan. Het volgende is vervangen door een handige schoonvader: motorolie + oliefilter, luchtfilter, aandrijfhoezen, remblokken + remschijven + remslangen + remolie, de accu en als laatste de thermostaat. Een totaal van 375 euro (wat mooi dat liefhebberij geen arbeidsloon kent).

Afgelopen vrijdag heb ik de auto weer uit de schorsing laten halen en kan er dus voor het komende paasweekend weer mee de openbare weg op. Daarnaast zal ik de auto de hele zomer gaan rijden als dagelijks vervoermiddel. Ik kan niet wachten en hoop op mooie, zonnige dagen en heerlijke zomeravonden!

Wanneer de auto gepoetst is (want hij gaat tevens dienen bij een bruiloft als trouwauto) zal ik foto's plaatsen. Tot de volgende update.

Alfa Romeo Spider... de zomer voorbij.

 • 155.508 km

De afgelopen zomer heb ik dagelijks kunnen genieten van de Spider. Wat een straf als je standplaats ineens voor 3 maanden wijzigt en je daardoor dagelijks met deze auto moet gaan rijden. Veel vaker dan gedacht is er met de kap open gereden en genoten van de heerlijk frisse lucht, geweldige wegligging, en het mooie Nederlandse landschap. Wat kan het leven toch mooi zijn in een dergelijke auto. Leuk blijft het om de reacties van medeweggebruikers te zien op deze Alfa en vaak wordt er even goedkeurend geknikt wanneer je gezamenlijk in een file bent gestrand.

De Spider heeft de hele zomer probleemloos gereden en dat kan ik niet eens zeggen van onze eerste auto! Ik zou de vooroordelen die mensen hebben over de betrouwbaarheid van Alfa Romeo’s graag naar de prullenmand verwijzen. Recentelijk begaf de airconditioning het echter wel. ’s Zomers geen straf wanneer open gereden kan worden maar de afgelopen weken was het toch vochtig en condensgevoelig en dan is een werkende airconditioning een uitkomst. Over het verbruik van deze 1.8 Tspark valt niets schokkends te melden. Het verbruik houd ik keurig bij van iedere auto die ik in mijn bezit heb en ik kom voor de Alfa op gemiddeld 1:12,2. Dit is gemeten over een afstand van 7596 kilometers en hierbij dient vermeld te worden dat rijplezier in de Spider 100x boven het zuinig rijden geplaatst wordt. Ik geloof best dat zuiniger rijden mogelijk moet zijn, maar dan mis je teveel van het mooie geluid en acceleratievermogen van deze cabrio.

Zoals gezegd maakt deze Spider niet alleen ons blij maar dus ook medeweggebruikers en andere passanten. Zo kwam het tot het feit dat de Spider afgelopen zomer gebruikt is door een echtpaar als trouwauto. Natuurlijk een eer dat jouw auto daarvoor gevraagd wordt en een behandeling krijgt die haar niet misstaat. Het bleek niet de meest makkelijke auto te zijn qua instap met een trouwjurk aan maar het werd een prachtige dag. De foto’s op deze site heb ik mooi kunnen bijwerken nadat ik de Spider in een prachtige conditie weer terugkreeg.

Nu de herfst is aangebroken komt er een nieuwe fase in mijn leven. Een andere baan en de daarbij behorende woonwerkafstand maken het financieel niet meer mogelijk om deze Spider als tweede auto te blijven rijden gedurende het gehele jaar ofwel deze als derde auto aan te houden. Zo blij als ik ben met de nieuwe baan, zo pijnlijk is het idee dat de Spider binnenkort niet meer in mijn bezit zal zijn. Doordat alles in een stroomversnelling terecht is gekomen staat de Spider nu al op een autoverkoopsite. Ik hoop dat een liefhebber de auto zal ontdekken en nog vele jaren zal zorgen dat deze auto in het Nederlandse straatbeeld te zien zal zijn. Wanneer de mogelijkheden in de toekomst weer toereikend zullen zijn weet ik zonder een seconde bedenktijd nodig te hebben welke auto weer zijn intrede mag doen bij ons thuis. Dan staat er zo snel mogelijk weer een Alfa Romeo Spider voor de deur.

3,5
 • Betrouwbaarheid
  3
 • Prestaties
  5
 • Comfort
  3
 • Kosten
  3
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (4)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens