Weblog Ken – Blijft salariswagen oppermachtig in België? Tesla en BMW hopen van wel
Onze man in Vlaanderen
Volgens de laatste cijfers rijden er meer dan zes miljoen personenwagens rond in België. Bijna 600.000 daarvan zijn salariswagens, die bij werknemers een stuk nettoloon vervangen.
Wie dacht dat de inkomstenbelasting in Nederland fors is, kan maar beter niet naar België emigreren. Den Haag int maximaal 49,5 procent op loon, Brussel doet daar nog vier procent bovenop. Daarmee staat Nederland op de tiende plek in de Europese ranglijst en België op de vijfde, met een solution à la Belge tot gevolg.
Belgisch fenomeen
Het zou ons niet verbazen als de term ‘salariswagen’ in Nederland niet zo bekend is. Het is per slot van rekening een typisch Belgisch fenomeen, bedacht om de torenhoge loonkosten te verzachten. Competitieve nettolonen zouden de werkgevers bezuiden Breda handenvol geld kosten, terwijl de factuur van een bedrijfswagen tot honderd procent aftrekbaar is via de bedrijfsbelasting. Vandaar ook dat niet Kia of Peugeot de verkoopstatistieken in België aanvoeren, maar BMW en Tesla. Zo was de bestverkochte auto van 2023 in België de X1 (met 11.531 registraties), terwijl de Model Y op een drafje volgde (met 11.489 registraties). Dat het gros van de nieuwe EV’s naar zelfstandigen en ondernemingen gaat, merk je aan het contrast met de nummer drie uit de Belgische ranglijst: de Dacia Sandero (met 10.456 registraties).
Gestuurd door de politiek
Terloops helpen de salariswagens mee aan de groei van het elektrische wagenpark in België. Telde dat in 2022 nog maar 71.651 EV’s, dat waren dat er een jaar later al 138.749. Eind 2022 degradeerde het fiscale voordeel van PHEV’s namelijk fors, waardoor zakelijke rijders quasi verplicht werden om full electric te gaan. EV’s blijven tot nader order zo goed als vrijgesteld van Belasting op Inverkeerstelling (BIV) én verkeerstaks, zowel voor particulieren als zakelijke rijders. Die laatste groep kan de kosten van de aankoop, het onderhoud, de laadkosten en zelfs het thuislaadstation bovendien inbrengen in de belastingen. Omdat elke salariswagen ook privé wordt gebruikt, betalen de zakelijke rijders in België wel een zogenaamd Voordeel van alle Aard (VAA), dat gemiddeld 188 euro per maand bedraagt.
Verandering op komst?
Na jaren van groei lijkt het aantal salariswagens stilaan te stagneren in België. Niet zozeer door het mobiliteitsbudget, dat werknemers sinds 2019 de mogelijkheid geeft om het autobudget voor andere transportoplossingen te gebruiken, maar wel door de zachte dwang om voor een EV te kiezen. Jonge werknemers vinden een auto – en bij uitbreiding zelfs een rijbewijs – sowieso geen must meer, maar haken schijnbaar ook af omdat de salariswagen per se elektrisch moet zijn.
Werkgevers merken van hun kant op dat auto’s en zeker EV’s leasen duurder is geworden, waardoor de kassa rammelt. Daarnaast komt er ook druk van de politiek, die vindt dat het stilaan welletjes is geweest met de cadeaus voor EV-kopers. De Belgische krant Het Laatste Nieuws meldde afgelopen vrijdag dat er wellicht een einde komt aan de EV-premie van 5.000 euro en de nulbelasting voor elektrische auto’s. Nochtans weet de Belgische overheid maar al te goed dat zo’n beslissing de kwakkelende verkoop van EV’s geen goed zal doen, maar besparingen zijn besparingen. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

Ken Divjak
Columnist/schrijver
Ken Divjak is al sinds 2013 de Vlaamse correspondent van AutoWeek. In deze rubriek belicht hij wekelijks auto- en mobiliteitsnieuws uit een buurland dat zo dichtbij ligt maar soms zo veraf lijkt.