Volkswagen Golf Cabriolet 1.9 TDI 90pk Avantgarde (1996)

Harmonieus

Volkswagen Golf Cabriolet 1.9 TDI 90pk Avantgarde (1996)
Altijd werd gedacht dat het niet kon: een cabriolet met een dieselmotor. VW trok de stoute schoenen aan en bracht de eerste seriecabrio met zelfontsteker op de markt. We keken of deze combinatie de beloften kan waarmaken.

De TDI-rage binnen het Volkswagenconcern begon alweer zes jaar geleden bij het luxepaardje Audi. Inmiddels heeft de TDI-motor zijn weg gevonden naar bijna alle produkten van het VW-concern, tot aan de cabriolet toe. Voorgloeien hoef je de TDI-motor alleen maar als hij koud is en dan nog niet eens een seconde. Het tot leven komen is toch even een rare gewaarwording. De buurt kijkt ook verschrikt op als er ineens van die rakketakketak-geluiden onder de motorkap van je fraaie cabrio vandaan komen. Maar alles went; zo ook deze voor een open auto wat primitieve geluiden. Als de motor eenmaal op temperatuur is, snort hij tevreden. Wie goed luistert, hoort nog wel wat dieselgeluidjes, maar tot 3000 toeren is hij beschaafd stil.
De grote kracht zit vooral bij lage toerentallen. Al bij 1400 toeren gaat de TDI-motor flink trekken en vanaf 1700 toeren begint het powerplay. Het maximum koppel bedraagt maar liefst 202 Nm bij slechts 1900 toeren, duidelijk meer dan dat van de Golf GTI 16V. Zoveel trekkracht maakt het mogelijk om lange versnellingen te kiezen, en bij 135 km/h draait de vierpitter een ontspannen 3000 toeren.
Het klinkt gek, maar de TDI Cabrio is iets stiller dan zijn gesloten broer. Dat komt doordat een stalen dak een klankkast van de auto maakt. Het stoffen dak kan geen geluidstrillingen overdragen. Mede door de voortreffelijke kap is het geluidsniveau van de cabrio plezierig laag. Pas bij zo'n 160 km/h begint de kap meer windgeruis ten gehore te brengen.
En de trillingen van de zware dieselmotor dan? Stationair draaiend zijn ze merkbaar in de stoel en het stuur. Als het motortoerental boven de 1600 komt, loopt de TDI stukken lekkerder en voel je vrijwel niets meer. Zowel met open als gesloten kap is er niets van dieselgeurtjes te merken. Wie graag flink doortrekt tot voorbij de 3000 toeren, zal meer motorlawaai op de koop toe moeten nemen.

Lekker zuinig
Een bijkomend voordeel is de spreekwoordelijke zuinigheid van de TDI-krachtbron. Op ons gemak (kapje neer, zon op de bol) het land door toerend via binnenweggetjes leverde een verbruik op van 1:20,2. Het andere uiterste, een snelle rit met kruissnelheden van 150-170 km/h, leverde een bijzonder fraai gemiddelde van 1:16,0 op. Over de hele testperiode kwamen we tot 1:17,3 en dat is nauwelijks meer dan de dichte Golf. Dat komt doordat de mindere stroomlijn van de cabriolet deels wordt gecompenseerd doordat je open wat rustiger rijdt.
Voor het overige gedraagt de Cabrio TDI zich als elke andere Golf Cabrio. In zijn klasse is de Golf de stijfste en hij heeft de beste kap. In open toestand veroorzaakt de wind nogal wat geruis rond de beugel. Het stoffen afdakje is zonder noemenswaardige krachtsinspanning te ontgrendelen en in de luxe Avantgarde-uitvoering voorzien van elektrische bediening. Omdat ook voor de zijruiten een druk op de knop volstaat, is uitstappen bij het openen en sluiten niet nodig, tenzij je de kaphoes ook wilt gebruiken. Hoogst merkwaardig is dat je extra moet afrekenen voor centrale vergrendeling.
De Golf biedt ruimte aan vier inzittenden, waarbij volwassen achterpassagiers bij gesloten kap met hun hoofd de perfect afgewerkte hemel toucheren, maar met de knieën de rugleuning van de voorstoelen niet raken. De kofferruimte heeft een niet zo grote klep, maar wel een heel behoorlijke inhoud.
Naast het smeuiige motorkarakter en de puike kap heeft ook het onderstel een positieve invloed op het algehele comfort. Er is gekozen voor een soepele afstemming van vering en demping. De stevige kuipstoelen zitten prima en op de rijpositie is evenmin iets aan te merken. Schakelen doet de Golf als de beste en koppelen gaat als vanzelfsprekend. De bekrachtigde besturing is gevoelig en nauwkeurig; de Golf vertoont een lichte mate van onderstuur als het te hard gaat. Tot slot heeft VW de auto voorzien van een prima setje remmen.
Met de Cabrio TDI zet Volkswagen een uitzonderlijke, maar geslaagde combinatie op de markt. De sterke, soepele turbodiesel past prima bij het karakter van een cabriolet en springt bovendien heel spaarzaam om met de brandstof.

Signalement

Merk Volkswagen
Model Golf Cabriolet 1.9 TDI 90pk Avantgarde
Carrosserie 2-deurs, cabrio
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 26.424

Specificaties

Brandstof diesel
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.896 cc
Maximaal vermogen 66 kW / 90 pk bij 4.000 tpm
Maximaal koppel 202 Nm bij 1.900 tpm
Inhoud brandstoftank 55 l
Lengte / breedte / hoogte 4.020 mm / 1.695 mm / 1.405 mm
Wielbasis 2.475 mm
Massa leeg 1.200 kg
Laadvermogen 440 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.200 kg / 500 kg
Banden185/60HR14Prijzen
Topsnelheid 172 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 13,4 s (fabrieksopgave: 13,3 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 - s
Brandstofverbruik 5,3 l/100km
CO2-uitstoot 143 g/km

PRIVATE LEASE Volkswagen Golf

Gerelateerde forumtopics