Volkswagen Golf 1.4 TSI GTE (2015)

Voordeel wordt duur betaald

Volkswagen Golf GTE
Volkswagen Golf GTEVolkswagen Golf GTEVolkswagen Golf GTEVolkswagen Golf GTEVolkswagen Golf GTE
Vooral dankzij de lage fiscale bijtelling worden plug-inhybrides steeds gewilder. De Golf GTE is daar een goed voorbeeld van. Maar heeft deze auto meer dan louter fiscale voordelen?

Eén ding hebben veel oplaadbare hybrides gemeen, en dat is de fiscale bijtelling van slechts 7 procent, bovendien zijn ze tot 1 januari 2016 wegenbelastingvrij. Die lage bijtelling is natuurlijk koren op de molen van de leaserijder. Maar als je met dit type auto écht zuinig wilt rijden, zul je veel moeten 'stekkeren'. Dat maakt plug-inhybrides eigenlijk ongeschikt voor (zakelijke) kilometervreters. De fabriek vermeldt een gemiddeld benzineverbruik van 1 op 66,7, maar dat is vastgesteld tijdens de weinig realistische Europese testcyclus, waarbij veelvuldig gebruikgemaakt wordt van de elektromotor. Tijdens onze test stond de Golf 's nachts aan de stekker, zodat we 's ochtends altijd met een vol accupakket wegreden. Na een kilometer of 25 (op winterbanden) was het dan uit met de elektropret, terwijl de snelheid niet boven de 100 km/h kwam. 's Zomers lijkt 40 tot 50 kilometer haalbaar, zeker als je dan op de speciale banden met lage rolweerstand rijdt. Op benzine is de GTE niet zuiniger dan een gewone Golf 1.4 TSI. Het hoogste rendement uit dit type aandrijflijn haal je als je ritjes van pakweg 40 kilometer rijdt en daarna de auto weer oplaadt. Onder gunstige omstandigheden is dat mogelijk zonder gebruik te maken van de brandstofmotor. Maar ook als je iets verder weg moet en even op benzine rijdt, is een zeer laag verbruik mogelijk. Omdat de benzineconsumptie, afhankelijk van de gebruiksomstandigheden, kan variëren van 0 tot pakweg 1 op 15, kunnen we echter onmogelijk een realistisch gemiddeld verbruik aangeven.

Rijden doet deze Golf gewoon goed. De overgang tussen elektrisch en op de brandstofmotor rijden, gaat ongemerkt. Indien gewenst ontpopt deze Golf zich als een sportieve auto. Hij haalt dan het maximale uit beide motoren en sprint in nog geen 8 seconden naar de 100 km/h. De GTE is vrij zwaar, maar door de aangepaste vering en demping merk je pas bij zeer hoge bochtsnelheden iets van die zwaarlijvigheid. Hij is misschien iets te stevig geveerd, dat wel. In combinatie met de 18-inchwielen (meerprijs) kost dat comfort. Het interieur is mooi afgewerkt en steekt ergonomisch goed in elkaar. Achterpassagiers hebben voldoende ruimte. De kofferbak is zo'n 100 liter kleiner dan die van een gewone Golf.

De GTE komt niet kaal de showroom uit, maar met een paar extra's schiet de prijs al snel door de 40 mille heen en dat is straf voor een auto in dit segment.

Video

Oordeel

4 sterren

Vooral dankzij de lage fiscale bijtelling is de Golf GTE momenteel erg populair. Bovendien is het een fijn rijdende, zeer vlotte auto. Voor veelrijders is de GTE echter niet bijzonder zuinig en voor particulieren is hij erg duur in aanschaf.

Signalement

Merk Volkswagen
Model Golf 1.4 TSI GTE
Carrosserie 5-deurs, hatchback
Transmissie 6 versnellingen, automaat met dubbele koppeling
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 38.090

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn, plug-in hybride
Cilinderinhoud 1.395 cc
Maximaal vermogen 150 kW / 204 pk bij 5.000 tpm
Maximaal koppel 350 Nm bij 1.500 tpm
Accu capaciteit (bruto) 9 kWh
Inhoud brandstoftank 40 l
Lengte / breedte / hoogte 4.270 mm / 1.799 mm / 1.449 mm
Wielbasis 2.631 mm
Massa leeg 1.499 kg
Laadvermogen 521 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.500 kg / 750 kg
Banden205/55R16Prijzen
Topsnelheid 217 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 7,9 s (fabrieksopgave: 7,6 s)
Acceleratie 50-80 km/h in D 2,2 s
Acceleratie 80-120 km/h in D 4,9s
Brandstofverbruik 1,5 l/100km
CO2-uitstoot 35 g/km

PRIVATE LEASE Volkswagen Golf

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (138) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum