Test: Honda Insight (2009)

Profiteren kun je leren

32 reacties

Video
AutoWeek 6 2009
AutoWeek 6 2009

Je leest het in AutoWeek 6 2009

Volgens Honda weten veel mensen niet hoe ze het zuinigst met een hybride kunnen rijden. Daarom heeft de nieuwe Insight allerlei functies aan boord om de bestuurder daarmee te helpen. Het lijkt wel een rijdend computerspelletje, maar maakt het groen rijden ook leuk?

"We ontvingen veel klachten van automobilisten die een Civic Hybrid rijden. Zij claimden dat ze met geen mogelijkheid het gunstige verbruik haalden dat wij opgeven voor de auto. Naar aanleiding daarvan hebben wij enkele van die mensen uitgenodigd om te kijken waar het probleem lag, en toen bleek dat er maar liefst éénentwintig procent verschil zat tussen de zuinigste en de minst zuinige kandidaat. Zo zijn we erachter gekomen dat het zinnig is om mensen te leren hoe ze het meest efficiënt in een hybride kunnen rijden." Honda-technicus Fabian Ottmann neemt tijdens zijn presentatie ruim de tijd om de systemen in de nieuwe Insight uit te leggen. Honda's jongste is namelijk uitgerust met een aantal geinige gimmicks waarvan je het nut zou kunnen betwijfelen, terwijl de bedenkers ervan beweren dat het wel degelijk helpt om zuiniger te rijden.
Honda vat het hele pakket samen onder de noemer Ecological Drive Assist System. Om te beginnen biedt dit systeem een 'Ambient Meter' rond de snelheidsmeter, die in verschillende kleuren aangeeft hoe zuinig je rijdt. Of hoe onzuinig natuurlijk. Ben je economisch bezig, dan kleurt de meter groen, maar heb je een te zware rechtervoet, dan waarschuwt de meter je met een groenblauwe of felblauwe tint. Hoe blauwer de meter, hoe onzuiniger je rijdt. Om de kleur te bepalen meet het systeem onder meer de stand van het gaspedaal en de mate van remkracht. Of het echt helpt in de praktijk is de vraag, maar feit is wel dat je de hele tijd op een subtiele manier wordt gewezen op je rijgedrag. Wie de meter in het groen houdt, zal zonder meer lage verbruikswaarden scoren. Aan de andere kant moet je met een fluwelen voetje rijden, want in de groene zone zit er niet bepaald veel pit in een Insight.

Blaadjes scoren
Honda wil zuinig rijden leuker maken, dus besloot het merk een spelelement toe te voegen. In de Insight vind je een functie terug waarmee je per rit blaadjes kunt scoren. Scoor je één blaadje, dan heb je als een malloot zitten gassen, maar scoor je de volle vijf blaadjes, dan heb je je keurig groen gedragen en mag je jezelf een milieubewust klopje op de schouder geven. Onder de 'blaadjesmeter' zit trouwens nog een balkje waarop je kunt zien of je efficiënt rijdt: naarmate je meer gas geeft, groeit het balkje; wanneer je remt, slaat het balkje uit naar de andere kant. De kunst is om binnen het zwarte gebied te blijven. Hard remmen kost namelijk ook brandstof, en dat schijnen veel mensen niet te weten. De Insight houdt je daar in ieder geval constant van op de hoogte.
Geinig is ook de functie waarmee je kunt zien hoeveel blaadjes je de afgelopen ritten hebt gescoord. Op die manier kun je zien of er vooruitgang zit in je rijgedrag. De Insight beschouwt iedere keer dat er (met de sleutel) gestart wordt trouwens als een nieuwe rit. We zeggen bewust 'met de sleutel', want de auto heeft een systeem dat de motor uitzet zodra je stilstaat met ingedrukt rempedaal. Alsof dit allemaal nog niet 'groen' genoeg is, heeft de Insight ook nog een knop met het opschrift 'Econ'. Druk die in en de auto reageert minder direct op het gas, de airco draait een tandje minder hard en het systeem laat de traploze automatische CVT-transmissie efficiënter werken. Zuinig is het wel, volgens Honda zo'n vier procent, maar in 'Econ-modus' toont de aandrijflijn maar weinig zin om er de schouders onder te zetten.

Zuiver elektrisch
Die aandrijflijn is in principe dezelfde als die onder de Civic Hybrid, met het verschil dat de elektromotor van de Insight wat kleiner en lichter is. Waar die in de Civic 54 kilo in de schaal legt, weegt het exemplaar in de Insight 38 kilogram. Alle beetjes helpen, zullen we maar zeggen. De elektromotor van 10 kilowatt levert 14 pk en 78 Nm, en die mogen we optellen bij de 88 pk en 121 Nm die de 1,3-liter viercilinder verbrandingsmotor op de straatstenen loslaat. Een ander verschil ten opzichte van de Civic Hybrid is dat een Insight zuiver op zijn elektromotor kan rijden. Wegrijden op elektriciteit (zoals een Prius kan) is niet mogelijk, omdat de systemen dan te veel stroom vragen, maar zodra je op een constante snelheid tussen de 40 en 50 km/h rijdt, kan 'n Insight kortstondig op alleen de elektromotor rijden. Al deze voorzieningen moeten een verbruik van 4,6 l/100 km, ofwel een CO2-uitstoot van 105 gram per kilometer mogelijk maken.
Ook het accupakket (nikkel-metaalhydride) is in de Insight een stukje compacter geworden en dat zorgt voor meer ruimte in de achterbak. Prettig is dat de achterbank volledig kan omklappen, waardoor een nagenoeg vlakke laadvloer ontstaat. In de Civic kan dit niet, dus mensen die vaak op pad gaan met grote voorwerpen zijn beter af met de Insight, temeer daar de nieuweling een hatchback is met 'n prettig ruime laadopening, terwijl de Civic een sedan van de 'oude stempel' is. Ter vergelijking: de Insight slikt maximaal 1.017 liter (408 met banken omhoog), waar je met een Civic (maximaal 350 liter) veel eerder een boedelbak erbij zult moeten slepen.

Zonder opwinding
Zoals gezegd wil Honda zuinig rijden leuker maken, maar het is de vraag of dat lukt met wat kleurtjes en het veroveren van blaadjes. We kunnen het rijgedrag van de Insight met geen mogelijkheid als spannend betitelen. Hij doet ons met z'n viercilinder en CVT behoorlijk aan de Civic Hybrid denken; die klinkt oneerbiedig gezegd ook als een stofzuiger. De rijbeleving in een Insight is gemiddeld, waarmee we bedoelen dat het veel mensen tevreden zal stellen. De vering en demping zijn keurig in balans, de besturing is lekker helder en ten opzichte van de Prius en Civic IMA voelt de Insight net een tikkeltje wendbaarder aan. Hij is dan ook wat kleiner dan die concurrenten. De woon-werkkilometers zullen geen al te opwindende ervaring worden achter het stuur van een Insight, maar wie keurig luistert naar z'n belerende vingertje, zal de kosten wel in de hand weten te houden. Dat je slechts veertien procent bijtelling betaalt, is natuurlijk mooi meegenomen. Honda verwelkomt de Insight in de loop van april in de showrooms, voor een (verwachte) vanafprijs van een dikke twintig mille.

Honda Insight
Honda InsightHonda InsightHonda InsightHonda InsightHonda InsightHonda InsightHonda InsightHonda Insight

Signalement

Merk Honda
Model Insight 1.3 i-VTEC Elegance
Carrosserie 5-deurs, hatchback
Transmissie sequentiële automaat
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 23.400

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn, hybride
Cilinderinhoud 1.339 cc
Maximaal vermogen 72 kW / 98 pk bij 5.800 tpm
Maximaal koppel 207 Nm bij 4.500 tpm
Accu capaciteit (bruto) 1 kWh
Inhoud brandstoftank 40 l
Lengte / breedte / hoogte 4.395 mm / 1.695 mm / 1.425 mm
Wielbasis 2.545 mm
Massa leeg 1.176 kg
Laadvermogen 474 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 0 kg / 0 kg
Banden185/55R16Prijzen
Topsnelheid 182 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 12,4 s
Brandstofverbruik 4,6 l/100km
CO2-uitstoot 105 g/km

Lezersreacties (32) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.