BMW X3 - Mercedes-Benz GLC-klasse - Volvo XC60

Knokken op de millimeter

AutoWeek 01 2018
AutoWeek 01 2018
AutoWeek 01 2018

Je leest het in AutoWeek 01 2018

Je hoeft SUV-pionier BMW niets meer te vertellen over dit genre. De kersverse X3 is de derde generatie van het model, waarmee het merk in 2004 op de proppen kwam en een nieuw segment creëerde. Nu is het een van de felst bevochten premium SUV-genres. Daarom halen we er twee ijzersterke concurrenten bij: de Mercedes GLC en de Volvo XC60.

Zo vertrouwd, zo onopvallend. Geen weggebruiker die in de testauto de compleet nieuwe generatie BMW X3 herkent. BMW kiest voor uniformiteit en dat zal ertoe leiden dat de ene helft van de weggebruikers er een X1 in ziet en de andere helft denkt met een X5 van doen te hebben. BMW waagt zich met die inmiddels zeer belangrijke pijlers onder het omvangrijke modelgamma niet aan uitspattingen. Daarvoor heeft het de versies met schuin aflopende daklijn, de X4, de X6 en vanaf dit jaar ook de X2. Een overvloed aan SUV-modellen: de markt vraagt erom, ze verkopen goed en waar BMW vroeger dreef op de 3-, de 5- en de 7-serie zijn de X-modellen inmiddels net zo belangrijk.

De X3 is uit de kluiten gewassen en duidelijk hoger dan de Mercedes-Benz GLC-klasse, waarvan je eveneens een 'coupéversie' kunt krijgen. En ook boven de vorig jaar zomer gelanceerde tweede generatie Volvo XC60 torent hij uit. Waarom meten we hem met deze twee concurrenten? De Mercedes GLC hebben we de afgelopen tweeënhalf jaar al vaak laten opdraven. En met succes, want hij won menige test. De trouwe lezer herinnert zich vast ook het eerste succesvolle optreden van de Volvo, namelijk afgelopen zomer. In een multitest versloeg de XC60 op overtuigende wijze de Audi Q5, de Alfa Romeo Stelvio en de Jaguar F-Pace. Daarmee lijkt de XC60 in de voetsporen van de tweede generatie XC90 te treden, het model waar hij ook sterk op lijkt. Van dit drietal heeft de GLC nog het meest een eigen gezicht binnen de showroom van het eigen merk. Opvallend: de Mercedes-Benz GLC is één van de oudste auto's in dit segment.

De BMW is gloednieuw, bewapend met de nieuwste technieken van het huis. Het dashboard vertoont gelijkenis met dat van de 5-serie en niet met dat van de 3-serie. Logisch, want die laatste staat op de nominatie om te worden vervangen. Het betekent dat het er aan boord zeer modern aan toe gaat. Bedieningsmogelijkheden te over. Wil je het touchscreen gebruiken? Prima, maar het kan ook dat je de voorkeur geeft aan het iDrive-menu met de centrale draaiknop op de middenconsole en daaromheen veel extra knoppen om snel naar de diverse menu's te gaan, omdat je dat als BMW-rijder zo gewend bent. Dit is een interieur dat ergonomisch zeer goed in elkaar steekt. In de testauto zit naast uitstekend werkende stemherkenning ook nog eens handschriftherkenning. Toch moeten we ook opmerken dat het materiaal zeker aan de onderkant van het dashboard niet kan tippen aan de spullen die Mercedes en Volvo in hun auto's monteren. Van de drie komt hij vanbinnen het ruimste over, wat mede wordt veroorzaakt door de grote raampartijen. Zet de eerste X3 naast de huidige en BMW's tweede SUV ooit wordt gedegradeerd tot zo maar een autootje.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren