Range Rover Velar vs. Mercedes GLC - Dubbeltest

Dansen tussen de lines

56 reacties

Video
AutoWeek 43
AutoWeek 43

Je leest het in AutoWeek 43

Zelden maakte het uiterlijk van een SUV zoveel impact als dat van de nieuwe Range Rover Velar. Maar met alleen een mooi uiterlijk kom je er natuurlijk niet in een segment waar auto's als de Mercedes-Benz GLC de lat erg hoog hebben gelegd.

Zelden hebben we zo veel moeite gehad om een concurrent te kiezen voor een nieuwe auto als in het geval van de Range Rover Velar. Nog afgezien van het bijna concept-car-achtige uiterlijk laat de Velar zich wat lastig plaatsen in het gamma van Land Rover. Een Range Rover Sport vergelijk je bijvoorbeeld met een Mercedes-Benz GLE, beide grote SUV's. Dan zou de lager in de pikorde geplaatste Velar een concurrent moeten zijn van de GLC-klasse. Ook dat lijkt te kloppen, want dan kan de nog lager gepositioneerde Evoque het met z'n dwarsgeplaatste motor en voorwielaandrijving opnemen tegen de volgens de zelfde layout opgezette GLA-klasse.

Zo gezegd, zo gedaan. Maar sta je naast een Velar, dan valt op hoe groot die auto is: een stuk langer dan de GLC en bovendien breder. De hoogte verschilt echter maar enkele centimeters en de wielbasis is op één millimeter na gelijk. De motorengamma's lijken ook sterk op elkaar, met vier- en zescilinders op diesel en benzine. Maar de Velar biedt vaak (iets) meer vermogen en Land Rover verlangt er meer geld voor. Kortom: het is even puzzelen. Waarom dan toch de GLC? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: het is één van de beste allround SUV's van dit moment. Vrijwel elke vergelijkende test waaraan de GLC meedoet, levert hem de overwinning op; het technologische en afwerkingsniveau zijn van hoog kaliber. Kortom: ondanks z'n formaat, krijgt de chique Velar hier nog een aardige kluif aan. Bovendien valt er meteen het één en ander aan te merken op de nieuwe Range Rover. Het interieur ziet er weliswaar prachtig uit, een mooie combinatie van klassieke Range Rover-elementen met futuristische touchscreens en digitale meters, maar ergonomisch slaagt de opzet wat minder. Het digitale instrumentarium voor je neus bevat een keur aan functies, die je met knoppen op het stuur bedient. Die reageren echter lang niet altijd meteen, waardoor je soms twee of drie keer moet drukken voordat het systeem tot actie overgaat. Het centrale touchscreen reageert gelukkig wel snel. Goed, het vraagt misschien iets meer tijd en aandacht van je dan een centrale druk-/draaiknop, zoals in de Mercedes, maar als het om touchscreens gaat, is dit absoluut één van de betere. Ook positief: het ruimteaanbod. Dat je voorin zit als een vorst, zal niemand verbazen, maar ook achterin kun je heel fatsoenlijk zitten. De hoofdruimte is onder de dalende daklijn prima, net als de beenruimte. Ook de bagageruimte mag er zijn. Op dat vlak overklast de Velar de GLC.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (56) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum