Opel Vectra GTS OPC (2006)

Gepeperde middenklasser

Opel Vectra GTS OPC
Sinds kort heeft Opel de Vectra OPC - Opel Performance Centre. Een sportieve variant dus. De Vectra OPC is een auto waarmee je je kunt uitleven op een listig bospad of een slingerend dijkje. En daarna ga je gewoon naar je werk toe.

De Opel Vectra GTS OPC is een koppendraaier, niet omdat er met koeienletters OPC op staat, nee de auto is standaard uitgerust met een opvallende bodykit. Ongezien een woonerf inrijden zit er met deze Duitser niet in. Het Arden Blue doet bijna pijn aan je ogen, maar is de OPC-kleur bij uitstek, in stijl met het logo op het kleppendeksel en de remklauwen die door de ijskristalvormige wielen te zien zijn.
De Opel krijgt extra frisse lucht door grote openingen in de bumper; samen met de diepliggende spoilers geeft dat een racy uitstraling. Een nadeel van de 'onderlip' is dat 'ie erg kwetsbaar is. De boeg-spoiler schoof bij het inparkeren over een stoeprandje, helaas: een flinke barst in het blauwe kunststof was het gevolg. Opletten dus, in het kantorenpark of bij de supermarkt. Ook aan de achterkant zijn de 'aerodynamici' met de auto bezig geweest. Onder de achterbumper treffen we diffusor-achtige ribbels aan en uiteraard steken er twee dikke, trapeziumvormige uitlaatpijpen uit.


De OPC-beleving
Het is alles OPC wat de klok slaat, er is niet aan te ontkomen. Geen kans lijkt onbenut gelaten om je het OPC-gevoel mee te geven. Wanneer je instapt, moet je over een glimmende dorpel met OPC-logo heen stappen, de naden in de bekleding zijn allemaal afgewerkt met OPC-blauw stiksel en het blauwe OPC-thema vinden we ook terug op de pookknop. Over de ergonomie en indeling van instrumentarium, knopjes en schakelaars kunnen we kort zijn, die zijn niet veel anders dan bij de gewone Vectra's en dus dik in orde, alleen de tellerschaal loopt door tot 300 km/h.

Vermoeiend
Opel lepelt een potente V6 in de voorwielaangedreven Vectra. De motor is in principe dezelfde als die in de Vectra 2.8 V6 Turbo Ecotec, alleen flink sterker. De elektronisch in te stellen dempers houden het onderstel scherp. En wanneer je de contactsleutel omdraait, lijkt het alsof er een onweer losbarst.
Ze hebben er in Rüsselsheim alles aan gedaan om de Vectra een sportief geluid uit de uitlaat te laten persen. Met succes, maar de grommende Opel wordt na verloop van tijd vermoeiend. In de dagelijkse praktijk is het Vectra-onderstel in balans. Niet alleen in de sportstand, maar ook in de basisafstemming en dat is belangrijk; het is natuurlijk erg leuk om met een druk op de sportknop (rechtsonder op de middenconsole) alle snaren strak te zetten, maar op den duur bestaat de kans dat zo'n stijver gedempte auto gaat vermoeien, zeker wanneer je niet de enige aan boord bent.


Heftige reacties
We zullen de laatsten zijn die zeggen dat zo'n elektronisch geregeld onderstel niet leuk is, maar helemaal koek en ei is het niet bij de Duitser, 255 pk op een set voorwielen blijft gewoon erg veel. Daar doen de banden in de maat 235/40 niets aan af. Het onderstel moet z'n meerdere erkennen in de aandrijflijn en dat geeft nog wel 'ns heftige reacties. Voor een lekker middagje (of een rustige zondagochtend, zo u wilt) stoeien op verlaten weggetjes is zo'n heftig reagerende auto best aardig, maar ook dat verveelt op een gegeven moment.

Signalement

Merk Opel
Model Vectra GTS OPC
Carrosserie 5-deurs, hatchback
Transmissie 6 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 44.495

Specificaties

Brandstof benzine
Motor V6
Cilinderinhoud 2.792 cc
Maximaal vermogen 188 kW / 255 pk bij 5.500 tpm
Maximaal koppel 355 Nm bij 1.800 tpm
Inhoud brandstoftank 61 l
Lengte / breedte / hoogte 4.642 mm / 1.798 mm / 1.449 mm
Wielbasis 2.700 mm
Massa leeg 1.480 kg
Laadvermogen 575 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.600 kg / 750 kg
Banden235/40R18Prijzen
Topsnelheid 260 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 7,4 s (fabrieksopgave: 6,7 s)
Acceleratie 50-80 km/h in 3/4 2,9 s / 4,1 s
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 5,6 s / 7,5 s
Brandstofverbruik 10,4 l/100km
CO2-uitstoot 250 g/km